Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya-Ukrayna savaşı – Ukrayna: “Avrupa’nın en büyük nükleer santrali Zaporijya Ruslar tarafından ele geçirildi”

Rusya, Ukrayna’ya saldırmaya devam ediyor. Ukraynalı yetkililer, gece saatlerinde yangın çıkan Avrupa’nın en büyük nükleer santrali Zaporijya nükleer santralinin Rus güçlerini tarafından ele geçirildiğini açıkladı. İşte savaşın dokuzuncu gününde tüm detaylar.

Ukrayna Devlet Nükleer Düzenleme İdaresi, Zaporijya nükleer santralinin Rus birliklerince ele geçirildiğini duyurdu.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba sosyal medya hesabından paylaştığı açıklamada, Avrupa’nın en büyük nükleer santrali Zaporijya’da yangın çıktığını duyurdu. Rus ordusunun nükleer tesiste her yönden ateş açtığını belirten Kuleba, “Yangın çıktı. Bir patlama gerçekleşirse Çernobil’in 10 katı büyüklükte olacak. Rusya derhal ateşi kesmeli, itfaiyelere izin vermeli” dedi.

Saldırının ardından Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA), santraldeki ana ekipmanlarının işlemeye devam ettiğini duyurdu.

Ukrayna Acil Durumlar Servisi, Facebook üzerinden yayımladığı açıklamada nükleer santralde çıkan yangının söndürüldüğünü, ölen ya da yaralanan olmadığını açıkladı.

ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm, Ukrayna Enerji Bakanı ile Zaporijya’da çıkan yangın hakkında konuştuğunu ve ABD Nükleer Olaylara Müdahale Ekibini harekete geçirdiğini açıkladı.

“Avrupa’nın en büyük nükleer santralini yanıyor”

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, “Avrupa’nın en büyük nükleer santrali şu anda yanıyor” dedi. Twitter hesabından paylaştığı videoda Zelenskiy, Ruslar’ı santralin altı reaktörüne kasten ateş etmekle suçladı.

1986’daki Çernobil felaketine atıfta bulunan Zelenskiy, Zaporijya’da olası bir patlamanın sonuçlarının çok daha kötü olacağını söyledi:

“Avrupalılar, uyanın! Liderlerinize ve siyasetçilerinize Rus güçlerinin Ukrayna’daki nükleer santrale ateş ettiğini söyleyin.”

Trudeau’dan kınama

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Zaporijya’da çıkan yangından sonra Zelenskiy ile görüştü. Saldırıları kınadığını duyuran Trudeau, Rusya’nın saldırılarının derhal durdurulması gerektiğini söyledi.

“Putin’in pervasız eylemleri Avrupa’nın güvenliğini tehdit ediyor”

İngiltere Başbakanı Boris Johnson da Zaporijya’da çıkan yangının ardından Zelenskiy ile telefonda görüştü. Johnson, Zelenskiy’e, “Putin’in pervasız eylemleri artık tüm Avrupa’nın güvenliğini doğrudan tehdit edebilir” dedi.

Johnson ayrıca İngiltere’nin Ukrayna’daki savaşın daha da kötüye gitmemesi için elinden gelen her şeyi yapacağını sözlerine ekledi.

Intel, Rusya ve Belarus’a çip sevkiyatını durdurdu

Bilgisayar çipi üreticisi Intel, Rusya ve Belarus’taki müşterilerine sevkiyatı durdurduğunu açıkladı. Şirket tarafından paylaşılan açıklamada, “Intel, Ukrayna’nın Rusya tarafından işgalini kınıyor” denildi.

Diğer yandan şirket, Ukraynalılar için şimdiden 1,2 milyon dolarlık bir bağış topladığını da açıkladı. Kaliforniya merkezli şirket, savaşa bir an önce son verilmesi çağrısında bulundu:

“Ukrayna halkının yanında olmaya devam edeceğiz.”

İkinci tur müzakerede “insani koridor açılması” kararı

Dün Rusya ile Ukrayna heyetleri arasında düzenlenen ikinci tur müzakerelerden sonra Ukrayna, sivillerin tahliyesi için insani koridorlar oluşturulması ve tahliyenin yapılacağı bölgelerde geçici ateşkesin sağlanması konusunda Rusya ile mutabakata vardıklarını açıkladı.

Zelenskiy’nin danışmanlarından Mikhaylo Podolyak, sosyal medya hesabından paylaştığı video mesajda, “Ne yazık ki Ukrayna’nın ihtiyaç duyduğu sonuca henüz varamadık. Anlaşabildiğimiz tek konu vatandaşların çıkarılması için insani koridorların oluşturulması oldu” ifadelerini kullandı. Podolyak, Rusya ile müzakerelerinin üçüncü turunun da yakın zamanda olacağını söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.