Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Selim Kuneralp ve Senem Görür ile Kordiplomatik (8): Nilgün Arısan Eralp ile Batı’nın yaptırımların Putin’e etkisi & Ukrayna’nın AB üyeliği mümkün mü?

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları 12. gününde. Rusya’nın Kiev’e yaklaştığı belirtilirken, başta Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Avrupa Birliği (AB) ve birçok Batılı ülke Rusya’ya daha önce eşi benzeri görülmeyen yaptırım paketlerini açıklamış durumda. Bir yandan da Ukrayna, AB’ye üyelik için resmi başvuruda bulundu. Şimdi ise gözler kimi uzmanların “Hiç olmadığı kadar birlik oldu” yorumlarında bulunduğu AB’de. Selim Kuneralp ve Senem Görür ile Kordiplomatik’in konuğu bu hafta TEPAV Avrupa Birliği Çalışmaları Merkezi Direktörü Nilgün Arısan Eralp’tı.

“‘Avrupa’da bir daha böyle bir savaş olamaz’ denilmekteydi”

Rusya-Ukrayna savaşının, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra yaşanan en büyük savaş olduğunu belirten emekli Büyükelçi Selim Kuneralp, AB’nin bu yüzden gardını indirdiğini anlattı. Bu savaşın AB için büyük bir şok olduğunu belirten Kuneralp, “AB’de şartlar normalde çok çabuk işlemez. Şimdi ise birkaç günde karar alındı. Olabilecek en ağır yaptırımlar uygulandı” dedi.

Yaptırımların caydırıcılığını değerlendiren Nilgün Arısan Eralp ise uzun süreler boyunca AB’de Rusya ile diplomatik ilişkilerin devam etmesini savunan Fransa ve Almanya gibi ülkelerin tutumlarını değerlendirdi. Eralp, “AB bir türlü anlaşamamıştı. Fakat bu savaş NATO’yu olduğu gibi AB’yi birleştirdi” diye konuştu.

Ukrayna’nın AB üyeliği mümkün mü?

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin AB’ye üyelik başvurusunda bulunmasının ardından Gürcistan ve Moldova’nın da müracaat ettiğini hatırlatan Kuneralp, “Bu süreç öyle kolay değil. Aday ülke kabul edilse bile bu süreç uzun sürecektir. Bu üç ülkenin yarın AB’ye gireceği yok” dedi. Eralp ise müzakerelere başlayabilmek için kriterlerin önemine değindi ve Ukrayna’yı siyasi kriterler arasında en çok zorlayacak olguların yolsuzluk ve saydamlık olduğunu söyledi.

“AB’nin genişlemeye bakış açısı değişecektir”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın AB’ye “Savaş olunca mı Türkiye aklınıza gelecek?” açıklamasını da değerlendiren Kuneralp, AB’nin genişlemeye bakış açısının genişleyeceği görüşünde. Türkiye’ye hiçbir zaman “Siz AB’ye giremezsiniz” denmediğini belirten Kuneralp, Türkiye’ye birtakım şartlar sunulduğunu hatırlattı. Bundan sonraki süreci de değerlendiren Kuneralp, “Şimdi Türkiye’nin şapkasını önüne koyup düşünmesi lazım” dedi.

Türkiye’nin Avrupa değerlerinden uzaklaştığını ve Avrupa dış politikasına uymaktan vazgeçtiğini hatırlatan Eralp ise Türkiye’nin Ukrayna krizinde takındığı tutumun AB içinde eleştirilmediğini söyledi. AB içinde çok katmanlı üyeliğin de uzun zamandır tartışıldığını belirten Eralp, “AB böyle bir değişikliğe gidebilir, farklı üyelik türleri getirebilir. Türkiye’nin attığı adımların da yeterli olması halinde Türkiye de bu üyelik türlerine dahil olabilir” diye konuştu.

https://soundcloud.com/medyascopetv/rusyanin-hedefi-kiev-batinin-yaptirimlari-putini-caydirir-mi?utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.