Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Savaşın 13. günü: Rusya, Ukrayna’da sivilleri hedef alıyor

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarının 13. günü. Ukraynalı yetkililer, Kiev, Mariupol, Sumy ve Harkov gibi kuşatma altındaki şehirlerden sivillerin tahliyesinin engellendiğini söylüyor. İşte detaylar.

Rusya’nın saldırısının 13. gününde Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı, birliklerinin ülkenin güney, doğu ve kuzeyini savunmaya devam ettiğini söyledi. Ruslar’ın saldırılarına devam ettiğini ancak birliklerin hızının önemli ölçüde yavaşladığını belirten Ukrayna Genelkurmayı, “İşgalcilerin moralleri bozuk ve çatışmalarda uluslararası hukuk kurallarını ihlal ediyorlar” dedi.

Ukrayna ile Rusya arasındaki müzakereler dün akşam (7 Mart) sona erdi. Ukraynalı yetkililer, müzakerelerde insani yardım koridorlarının lojistiği konusunda olumlu mesafe alındığını belirtti. Her iki taraf da görüşmelerin devam edeceğini açıkladı. Dördüncü tur görüşmelerin salı günü düzenleneceği belirtildi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya’yı geçici ateşkes ilan edilen bölgelerdeki sivillere saldırmakla suçlamayı sürdürdü. Tahliye için açılan insani koridorların Rusya’ya ve Belarus’a açılması üzerine Zelenskiy, Moskova’yı “çağdışı ve vahşi” olmakla suçladı.

Dün akşam saatlerinde yeni bir video yayımlayan Zelenskiy, ulusa seslendi. “Kahramanca” direnişlerinin Rusya’yı bir kabusa çevirdiğini belirten Zelenskiy, “Geri adım atmıyoruz. Geri adım atmayacağız” dedi.

Ukrayna Savunma Bakanlığı da çatışmaların devam ettiği Harkov’da üst düzey bir Rus generalin öldürüldüğünü açıkladı. Öldürülen generalin 41. Ordu Komutan Yardımcısı Tümgeneral Vitaliy Gerasimov olduğu iddia edildi.

Vitaliy Gerasimov

“Yedek askerler cepheye gönderilmeyecek”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için yayımladığı videoda, zorunlu askerlik yapanların ve yedek askerlerin Ukrayna’ya savaşmak için gönderilmeyeceğini açıkladı.

Putin, cephede savaşan askerlerin anneleri, eşleri, kız kardeşlerine ve partnerlerine de seslendi ve “Sevdikleriniz için ne kadar endişelendiğinizi anlıyorum” dedi.

Ukrayna’da insani kriz artıyor

Birlemiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (UNHCR), Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarının başladığı 24 Şubat’tan bu yana ölen ve yaralanan sivillerin sayısının bin 200 olduğunu açıkladı. 27’si çocuk, en az 406 sivilin hayatını kaybettiği; 801 kişinin de yaralandığı bilgisi paylaşıldı.

Ülkedeki insani kriz de giderek derinleşiyor. Rus birlikleri saldırılarını artırırken yiyecek, su, ısı ve ilaç bulmak bölgede yaşayan vatandaşlar için giderek imkansız hale geliyor. Avrupa Birliği (AB) yaklaşık 1,7 milyon Ukraynalı’nın çatışmalardan kaçtığını ve bu sayının 5 milyona ulaşabileceğini açıkladı.

Dünya Bankası’ndan Ukrayna’ya destek

Dünya Bankası, Ukrayna’ya toplam 723 milyon dolarlık bir yardım paketini onayladı. Banka ayrıca 3 milyar dolarlık bir destek paketi üzerinde de çalıştığını açıkladı. Yardım paketi İngiltere, Hollanda, İsveç, Japonya, Danimarka, Letonya, Litvanya ve İzlanda’dan gelen fonları içeriyor.

“Rus enerjisine ambargo” sinyalleri

Birçok Batılı lider, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları nedeniyle Moskova’ya yönelik yaptırımların seviyesini artırmak ve Avrupa’nın Rus doğalgazına bağımlılığını azaltmak istiyor.

AB de enerji arzını çeşitlendirmek için birtakım planlar hazırladı. Birlik, şu anda ihtiyaç duyduğu gaz ve kömürün yarısını; petrolün ise üçte birini Rusya’dan ithal ediyor. AB liderlerinin hazırladıkları taslak planı perşembe ve cuma günü Fransa’nın Versay kentinde düzenlenecek bir toplantıda tartışması bekleniyor.

Petrolün yaklaşık yüzde 8’ini Rusya’dan ithal eden ABD, Rusya’ya ambargo uygulanması halinde, Suudi Arabistan, Venezüela ve İran gibi büyük petrol ihracatçısı ülkeler ile anlaşma yapmaya çalışıyor. Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, dünkü (7 Mart) basın toplantısında, Vaşington yönetiminin Rus petrolünü yasaklayıp yasaklamama konusunda herhangi bir karara varmadığını açıkladı.

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksander Novak ise Rus petrolünün yasaklanmasının küresel piyasalar için felaket sonuçlara yol açacağını ve petrol fiyatının varil başına 300 doların üzerine çıkabileceğini söyledi.

Brent tipi ham petrolün fiyatı dün (7 Mart) varil başına 139 dolara ulaşmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.