Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Amsterdam’daki Rus Ortodoks kilisesi, Moskova Patrikhanesi’nden ayrılıp Fener Rum Patrikhanesi’ne katılacak

Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da bulunan Aziz Nikolas Rus Ortodoks kilisesi, Moskova Patrikhanesi’nden ayrılmaya karar verdi. Bu, Batı’daki bir kilisenin Ukrayna Savaşı sebebiyle Moskova ile bağlarını koparmasının ilk örneği.

Kilise rahipleri, sosyal medyadan yayımladıkları açıklamada şöyle dedi:

“Rahipler, Moskova Patrikhanesi’ne bağlı kalarak inanç sahiplerine manen güvenli bir ortam sağlamaya imkân kalmadığı yönünde oybirliği ile karar aldılar. Bu kararı almak meseleyle ilgili herkes için oldukça acı verici ve zor.”

 Amsterdam’da bulunan Myra’lı Aziz Nikolas Rus Ortodoks Kilisesi 

Aziz Nikolas Rus Ortodoks Kilisesi’nin başındaki Patrik Kirill, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e sadakati ile biliniyor. Ukrayna’yı “şeytani güçler” diye niteleyen ve savaşı kınamayı reddeden Kirill, geçen hafta bir pazar ayininde savaşın Ukrayna’da düzenlenen eşcinsel onur yürüyüşleri sebebiyle çıktığını iddia etmişti.

Amsterdam’daki Myra’lı Aziz Nikolas Kilisesi, açıklamasında İstanbul Fener Rum Patrikhanesi’ne bağlanmak istedikleri bilgisine de yer verdi. Dört rahip ve bir diyakozdan oluşan kilise, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırdığı 24 Şubat tarihinden bu yana Rusya’ya karşı eleştirel bir tutum sergiliyordu.

Rahipler geçen hafta, saldırıya verdiği destek sebebiyle Patrik Kirill’in ismini ayinlerde anmamaya karar vermiş ve “Biz Amsterdam’daki Aziz Nikolas Kilisesi’nin rahipleri, Rusya Federasyonu’nun silahlı kuvvetleri tarafından Ukrayna’nın işgal edilmesini şok içinde karşılıyoruz ve kendimizi Patrik Kirill’in anlatısından uzaklaştırıyoruz” demişti.

Açıklama, Rus Ortodoks Kilisesi’nin “savaş” ve “işgal” kelimelerini kullanmama yönündeki resmi politikasını ihlal eder nitelikteydi.

2015 yılında Rus bir rahip, Rusya’nın Suriye’de kullanacağı füzeleri kutsamıştı.

Hollanda’da yerel basına konuşan kilisenin Rus rahipleri, Moskova’nın kendilerini sıkı takip altında tuttuğunu belirtti. 

Kilisenin önünde The Guardian’a konuşan ve ismini vermek istemeyen kilise korosunun Rus bir üyesi, Moskova’dan ayrılma kararını desteklediğini söyledi.

Patik Kirill’in Ortodoks din çevrelerinde “kardeş ulus” diye bilinen Ukrayna’daki savaşa yönelik tutumu, bazı Rus Ortodoks rahipler tarafından eleştirilerin hedefi haline gelmişti.

Açık mektup

Dünya çapında 280 Rus Ortodoks rahip ve kilise yetkilisi, Rus saldırısına karşı çıkan bir açık mektup imzaladı. Mektupta “katilce emirler” verenleri “ebedi azap” beklediği ifadeleri yer aldı. Savaşı sadece Rus Ortodoks din insanları kınamadı. İstanbul Rum Ortodoks Kilisesi lideri I. Bartholomeos, Putin’in “dindaşları” ile savaşa girerek “büyük haksızlık” ettiğini ve “tüm dünyanın nefretini kazandığını” belirtmişti. 

Katolik Hıristiyanlar’ın lideri Papa Francis ise dün Rusya’nın ismini vermeden savaşı kınadı ve “kabul edilemez silahlı saldırganlığın son bulması” gerektiğini söyledi.

Kaynak: The Guardian

Derleyen: Alp Selim 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.