Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP, Nükleer Düzenleme Kurumu hakkındaki cumhurbaşkanlığı kararnamesini Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ve CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, Nükleer Düzenleme Kurumu’nun Teşkilat ve Görevleri Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin iptali için bugün Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu. AYM önünde açıklama yapan Özel ve Kaboğlu, kararnamenin içeriğinin hem riskli hem de anayasaya aykırı olduğunu söyledi. 

AYM önünde konuşan CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, AYM’ye şekil yönünden başvurduklarını belirterek şöyle konuştu: “Bu başvuruyu diğerlerinden ayıran bir özellik var. Anayasal yönden daha önce yapılan ihlallere yeni bir ihlal eklendi. Anayasa Mahkemesi’ne şekil yönünden başvurduk. Anayasanın ilgili maddeleri kanunla düzenlenen konuda cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılamayacağını söylerken geçen haftaki nükleer düzenleme kanunuyla ilgili aynı anda hem kanun hem de cumhurbaşkanlığı kararnamesi yayımlandı. Kanunun düzenlemesi gereken alana cumhurbaşkanlığı kararnamesinin giremeyeceği anayasada açıkça yazıyor.”

“Putin’in tekeline verilen bir nükleer inşaat var”

Özel, Mersin’de inşaatı süren Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ni de hatırlatarak şunları söyledi: “Anayasal düzene de Erdoğan tarafından atılan nükleer bombaya itiraz ettiğimiz bir noktadayız. Anayasayı açıkça çiğnerlerken Putin’in tekeline verilen bir nükleer inşaat var, içine girilemiyor. Projesi ve mülkiyeti onlara, sadece riski bize ait. Bunu ‘Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun standartlarına uygun şekilde yapın’ diyoruz.”

CHP İstanbul Milletvekili ve anayasa hukukçusu Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu da, AYM’nin bu itiraz üzerine vereceği kararın hukukun üstünlüğü açısından önemini şöyle vurguladı:

“Kendilerinin oylattığı anayasaya uyulması konusunda dört yıldır çaba harcıyoruz. İki haftadır Nükleer Düzenleme Kanunu’nun gelecek kuşakların menfaatine yapılması için yoğun çaba gösterdik. İçeriğe ilişkin itirazlarımızı da ayrıca belirteceğiz ama bunun tümden iptali Türkiye’de hukukun üstünlüğünün sürdürülmesi açısından yaşamsaldır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.