Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Selim Kuneralp ve Senem Görür ile Kordiplomatik (9): Türkiye, dış politikada fabrika ayarlarına mı dönüyor?

Türkiye son aylarda attığı adımlar ile dış politikada normalleşme arayışında. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları devam ederken AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir dizi liderle diplomasi trafiğini sürdürüyor. Peki bu ziyaretler ve konuşmalar ne anlama geliyor? Türkiye, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları sonrası kurulacak yeni dünya düzeninde nasıl bir konumda yer alacak? Dış politikada fabrika ayarlarına mı dönülüyor? Dış politika iç siyaset malzemesi haline mi geldi? Emekli Büyükelçi Selim Kuneralp ve Senem Görür, Kordiplomatik’te değerlendirdi.

“Ziyaret çok önemli”

Almanya Şansölyesi Olaf Scholz’un göreve geldikten sonra ilk kez Türkiye’ye gelişini değerlendiren Emekli Büyükelçi Selim Kuneralp, Almanya’da kurulan yeni koalisyonun eski hükümete kıyasla Türkiye’ye bakış açılarında bir değişiklik olmadığını aktardı. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa’da birçok şeyin değişmekte olduğunun altını çizen Kuneralp, “Şansölyenin Türkiye’ye yeni bir bakış açısıyla gelmek istemesi anormal bir şey değil” dedi. Kuneralp, ziyaretin asıl amacının ise Türkiye’nin Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşta alabileceği rol olabileceğini anlattı.

“Antalya’daki zirve Lavrov için fırsattı”

11-13 Mart tarihleri arasında Antalya’da düzenlenen Diplomasi Forumu’nu da değerlendiren Kuneralp, abartılmamak kaydıyla bu forumun önemli olduğunu anlattı. 10 Mart’taki Ukrayna-Rusya-Türkiye üçlü zirvesi hakkında da açıklamalarda bulunan Kuneralp, “Kimsenin bu zirveden bir beklentisi yoktu. Bu görüşme Lavrov’a imkan sağladı. Toplantı 90 dakika sürdü, Lavrov’un basın toplantısı ise bir saatten fazla. Bu, hiçbir medya kuruluşunun kalmadığı Rusya’da olan bitenin anlatılması açısından Lavrov için büyük bir fırsattı” dedi.

“Hiçbir temas tesadüfi değil”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son zamanlarda İsrail Cumhurbaşkanı Herzog, Yunanistan Başbakanı Miçotakis ve Almanya Şansölyesi Scholz ile temaslarının tesadüfi olmadığını vurgulayan Kuneralp, “Türkiye’nin bundan sonraki süreçte yüzünü Batı’ya çevirmeli fakat Doğu ile de medeni bir şekilde muhafaza etmeli” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.