Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tüm yönleriyle oligarklar – Aydın Sezer: “Türkiye gibi ‘para dostu bir ülkenin’ altyapısını kullanmak istiyorlar”

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları devam ederken, en çok merak edilen konu Türkiye’nin bu savaştan nasıl etkileneceği. Türkiye bir yandan iki ülke arasında arabuluculuk rolü üstlenmek isterken, diğer yandan Batı’nın yaptırımlarına katılmıyor. Batılı ülkeler ise her geçen gün başka bir Rus oligarka daha yaptırım uyguluyor, özel jetlerine ve yatlarına el koyuyor. Peki kim bu oligarklar? Bu kişiler hangi sektörleri domine ediyor? Türkiye’ye ilgileri artabilir mi? Senem Görür sordu, eski Moskova Büyükelçiliği Ticaret Ataşesi ve dış politika analisti Aydın Sezer yanıtladı.

“Oligarklar Türkiye’nin altyapısını kullanmak istiyor”

Rus oligarkların Türkiye’ye geldiğini belirten Aydın Sezer, şöyle konuştu:

“Bu oligarkların Türkiye’ye ilgi duymasının nedenlerinden bir tanesi Türkiye-Rusya ticari ilişkilerini domine etmek ya da yönlendirmek değil. Bu, çok küçük çaplı bir iş onlar için. Oligarkların, dünya ölçeğindeki operasyonlarını yönetmek ve Türkiye gibi ‘para dostu bir ülkenin’ altyapısını kullanma arzuları var.”

“Oligarkların dünyanın her yerinde kontrol altına alındığını söylemek zor”

Oligark olarak tanımlanan insanların birçoğunun sadece Avrupa’da yasaklı olduğunu, Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD), İngiltere’de ve hatta Ukrayna’da yasaklı olmadığını vurgulayan Sezer, “Bu kişilerin Türkiye’de legal sermaye ile sahip oldukları yatırımları var. Oligark tanımı içinde tanımlayacağımız insanların iş yapma biçimlerinin dünyanın her yerinde yasaklandığını ya da kontrol altına alındığını söylemek güç” dedi.

“Türkiye ekonomisi 1 sente muhtaç”

Türkiye’nin Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşta iktisadi olarak mağdur olduğunu anlatan Sezer, “Türkiye ekonomisi şu anda 70 sente değil, 1 sente bile ihtiyaç duyuyor” diye konuştu. Ankara’nın 24 Şubat’tan bu yana daha önce başaramadığı arabuluculuk rolünü üstlenebileceğini hatırlatan Sezer, “Türkiye bu konuda ısrarcı olmalı” değerlendirmesinde bulundu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.