Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Turkish Airlines EuroLeague Panorama (24): Rus takımlarının oylanmasında, Anadolu Efes ve Fenerbahçe Beko gerginliği – Kızılyıldız ile ALBA Berlin’in yükselişi

Turkish Airlines EuroLeague’de 30. hafta müsabakaları öncesi bugün (15 Mart), Zalgiris Kaunas ve Olympiakos arasında erteleme maçı oynanacak. Fenerbahçe Beko’nun Bayern Münih’i İstanbul’da konuk edeceği erteleme maçı, Bayern’de görülen koronavirüs vakaları sebebiyle tekrar ileri bir tarihe ertelendi.

Anadolu Efes’in beklenmedik mağlubiyetleri

Anadolu Efes geçen hafta, 20. hafta erteleme müsabakası olan Bitci Baskonia ve Monaco deplasmanlarından ikide sıfırla ayrıldı. Baskonia, ribaundlarda 40-26 (11’i hücum), asistlerde 21-13 üstünlük kurduğu maçta Fernando Buesa Arena’da Anadolu Efes’i 87-74 ile geçti.

Anadolu Efes’te Vasilije Micic – Shane Larkin ikilisi toplamda 44 sayı, 9 asist, 7 top kaybıyla oynadı. Bitci Baskonia’da Wade Baldwin, 8/11 saha içi isabet yüzdesiyle 20 sayı – 11 ribaund kaydederek sezonun en iyi maçlarından birini geride bıraktı.

Anadolu Efes, 11 Mart Cuma günü 29. hafta maçında Monaco’ya deplasmanda 102-80 mağlup oldu. Monaco maç boyunca yalnızca sekiz top kaybı yaptığı karşılaşmada dört çeyrek boyunca, düşük savunma direncine karşı 24 sayının altına düşmedi. Larkin’in yalnızca 16 dakika parkede kalıp rakip potada isabet bulamadığı maçta Micic, 25 sayı – 8 asist – 4 top kaybıyla oynadı.

Bryant Dunston ve Elijah Bryant toplam 22 sayıyla ayakta kalan isimlerden olurken Monaco’da son döneme damga vuran ikili, Mike James ve Alpha Diallo, toplam 46 sayı, 11 ribaund, 9 asist ile oynadı.

Anadolu Efes’te son dönemde rotasyon dışı kalan Filip Petrusev, iki maçta toplam 15 dakika süre alırken lacivert-beyazlılar, Rus takımlarının dahil edilmediği puan durumda geçen haftanın ardından 12 galibiyet – 10 mağlubiyetle beşinci sırada bulunuyor.

Fenerbahçe Beko, EuroLeague’i özledi

EuroLeague’de Rus takımlarının ve ligin kalanının playoff mücadelesindeki durumunu belirleyen oylama, Fenerbahçe Beko ve Anadolu Efes arasında gerginliğe sebep oldu. Fenerbahçe’nin 8 Mart tarihinde yaptığı EuroLeague ve Anadolu Efes’e serzenişte bulunan açıklamanın ardından Anadolu Efes Genel Direktörü Alper Yılmaz, 9 Mart’ta verdiği röportajda iddiaları şöyle yanıtladı:

“Yeni düzenleme sonucu üçüncü olma şansımız var, Olympiakos ile fark bir maça iniyor. Bize daha yararlı, mantıklı olacak kararı verdik. Türk takımlarının başarılı olması her zaman desteklediğimiz bir konu. Bir düşmanlık söz konusu olamaz, Fenerbahçe’nin kötü duruma düşmesini neden isteyelim.”

Anadolu Efes Genel Direktörü Alper Yılmaz

Ardından koç Ergin Ataman, Fenerbahçe Beko’nun çıkışı karşısında yıllardır süregelen milliyetçi duruşunun altını çizen açıklamalarda bulundu: 

“Öncelikle oylamaya katılan 13 takım da kendi lehine olacak şekilde karar verdi. Oylama sonucunda aralarında Fenerbahçe’nin de bulunduğu altı takıma dezavantaj yaratacak bir durum oluştu. Kaldı ki ben bir spor insanı olarak, bu oylama şeklinin de ne kadar yanlış olduğunu, sonucun Fenerbahçe’ye dezavantaj sağlayacağını belirttim.

Sporda sahada kazanmak kadar, temsil ettiğiniz kulübün haklarını masada korumak da önemlidir. Ben temsil ettiğim her kulüpte, yerli veya yabancı olsun, Türk milletinin itibarını her zaman en üst noktaya taşımaya gayret ettim. Türk takımlarıyla basketbolun en önemli kupalarını kazanırken, Türk bayrağını zirveye çekmenin gururunu yaşadım. Türk takımları nerede bir haksızlığa uğrasa, sesini en fazla çıkaran insan oldum. Her türlü birimi, organizasyonu, yapıyı yeri geldiğinde korkusuzca eleştirdim. Bayrağım ve milletim benim kırmızı çizgimdir.”

Tansiyonun yükseldiği günlerde son açıklama, 11 Mart günü basın toplantısı düzenleyen Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Ali Koç’tan geldi. Koç, Anadolu Efes’in oylamadaki tavrına şöyle tepki gösterdi: “Oylama yediye altı bitti, Anadolu Efes’ten rica etmemize rağmen ki onlar için pek bir şey değişmiyordu. Efes beni hayretlere düşürüyor. Tuncay (Özilhan) Bey’e mektup yazacağım ve o mektubu da kamuoyuyla paylaşacağım. Bu ilk değil, üçüncü olay. Onları paylaşınca siz de hayretlere düşeceksiniz. Ben iyi tanıdığımı zannederdim, demek ki tanımıyormuşum. Çok ayıp ettiler. Bu kadar Fenerbahçe kompleksi, Fenerbahçe nefreti olduğunu bilmiyordum. Burada tercih edilen yöntem bize çok zarar verdi ama mücadeleye devam.”

Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Ali Koç’un açıklamaları:

Bu gündemin arasında Fenerbahçe Beko, CSKA Moskova ve Zenit St Petersburg maçlarının askıya alınması, Bayern Münih karşılaşmasının tekrar ertelenmesi sebebiyle 3 Mart gününde oynanan Anadolu Efes maçının ardından parkeye ilk kez, 23 Mart’ta 31. hafta müsabakasında Bitci Baskonia deplasmanında çıkacak.

İki temsilcimizin kalan fikstürüne baktığımızda Anadolu Efes, sırasıyla Zalgiris Kaunas (deplasman), Real Madrid (ev), AX Armani Exchange Milan (e), Bayern Münih (e), ALBA Berlin (e) ve Kızılyıldız (d) ile karşılaşacak. Fenerbahçe Beko ise sezonu, Bitci Baskonia (d), Barcelona (d), ALBA Berlin (e), Maccabi Playtika Tel Aviv (d) ve ertelenen Bayern Münih (e) maçlarıyla tamamlayacak.

Kızılyıldız, ALBA Berlin ve Zalgiris Kaunas’ın yükselişi

Playoff mücadelesinin iyiden iyiye kızıştığı Turkish Airlines EuroLeague’in 29. haftasında Kızılyıldız Maccabi Playtika Tel Aviv’i 84-77, ALBA Berlin Olympiakos’u 90-75 ve Zalgiris Kaunas Barcelona’yı 91-84 mağlup etti. Son dönemde bu üç takım, radar altında ancak performansını artırdı.

Dört maçtır kazanan Kızılyıldız, Rus takımlarının katılımının dondurulduğu sıralamada 11 galibiyete ulaşarak sekizinci sıraya yükseldi. ALBA da dört maçlık galibiyet serisinde iken Zalgiris, son beş maçta dört galibiyet aldı.

Turkish Airlines EuroLeague’de 29. haftanın ardından puan durumu: (21 Mart tarihine kadar Rus takımları puan durumu ve fikstürde bulunmaya devam edecek)

EuroLeague’de 30. hafta fikstürü:

Yazan: Sedat Efekan Özener

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.