Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“ABD Çin’i Rusya’nın yanında taraf olmaya zorluyor” – Doç. Dr. Ceren Ergenç ile söyleşi

Rusya’nın Ukrayna saldırısı ve buna karşı Batı’nın birleşerek Moskova’ya başlattığı kapsamlı yaptırımlar Çin’in dış politikası ve uzun vadeli stratejik planları açısından için birçok zorluk yaratmış durumda. Liverpool Üniversitesi Çin Kampüsü Çin Çalışmaları Bölümü’nden siyaset bilimi doçenti Ceren Ergenç ile bu zorlukları ve Çin’in Rusya ve Batı arasında neden taraf seçmemeye çalıştığını konuştuk. Ergenç, Pekin’in tarafsız kalmaya çalışmasından ABD yönetiminin memnun olmadığına ve Pekin’i Batı’nın yanında durmaya davet eder gibi yapsa da, aslında Rusya’nın yanında taraf olmaya zorladığına dikkat çekti. Bu yayında Doç. Dr. Ergenç’in yanıtladığı sorulardan bazıları şöyle: Ukrayna savaşında Çin Rusya’yı askeri olarak destekler mi?, Çin neden tarafsız kalmak istiyor, ABD neden Çin’i taraf olmaya zorluyor? Çin Rusya’ya hangi koşullarda nereye kadar destek verir? Rusya’nın elinde Çin’e karşı enerji kartı dışında kozu var mı? Çin Avrupa ile ilişkilerini neden bozmak istemez?

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.