Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Biden’dan Putin’e: “Kana susamış bir diktatör”

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları 23. gününde. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kana susamış bir diktatör olduğunu söyledi. Putin ise dün telefonda görüştüğü AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, barış için şartlarını sıraladı ve Zelenskiy ile görüşebileceğini söyledi. İşte savaşın gidişatı hakkında bilmeniz gerekenler.

“Haydut, kana susamış bir diktatör”

ABD Başkanı Joe Biden, her yıl Aziz Patrik Günü’nde düzenlenen “İrlanda’nın Dostları” yemeğinde konuştu. Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i “haydut” olarak nitelendirdi. Ukrayna’ya ve Ukrayna halkına karşı “ahlaksız bir savaş” yürüttüğünü belirten Biden, Putin için “kana susamış bir diktatör” ifadesini kullandı.

Putin, Erdoğan’a barış için taleplerini sıraladı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün Ukraynalı mevkidaşı Dmitro Kuleba ile düzenlediği basın toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Putin ile telefonda görüştüğünü söylemişti. Bu görüşmede Putin’in Erdoğan’a, Ukrayna’da olası bir barış anlaşması için taleplerini sıraladığı ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile yüz yüze görüşebileceğini söylediği belirtildi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, BBC’den John Simpson ile görüştü. Simpson’un bu görüşme sonrasında BBC’de yazdığı haberde, dünkü Erdoğan-Putin görüşmesinin detayları da yer aldı. Haberde Rusya liderinin Erdoğan’a taleplerini sıraladığı ve bu talepleri iki kategoriye ayırdığı belirtildi. Kalın’a göre ise ilk dört talep Ukrayna açısından çok zor değil.

Taleplerin başında, Ukrayna’nın tarafsızlığını kabul etmesi ve NATO’ya katılmayacağını kabul etmesi yer alıyor. Zelenskiy’nin bu iki talebi zaten kabul ettiği biliniyor.  

Simpson’un haberine göre Putin’in diğer talepleri ise şöyle:

  • Ukrayna’nın, Rusya için bir tehdit oluşturmadığını göstermek adına bir silahsızlanma sürecinden geçmesi
  • Ukrayna’da Rus dilinin koruma altına alınması
  • Ukrayna’daki Neo-Naziler’in temizlenmesi

Bu taleplerin birçoğu “karşılanabilir” talepler arasında yer alıyor.

Simpson’un haberine göre bazı talepler ise daha tartışmalı. Bu talepler arasında Donbas bölgesinin Kırım gibi Rusya’ya katılması da söz konusu. Simpson haberinde, İbrahim Kalın’ın detaya girmediğini ancak Kremlin’in Donbas’tan vazgeçilmesini talep edeceğinin düşünüldüğünü aktarıyor.

Habere göre Kalın, Putin’in bu konuların ancak Zelenskiy ile yüz yüze konuşabileceğini belirttiğini de söylüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da Putin’e olası bir zirve için Ankara ya da İstanbul’u önerdiği haberde yer alan bilgiler arasında.

Kiev’de saldırılar devam ediyor

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de havada vurulan bir füzenin enkazı kentin kuzeyinde yer alan bir binaya isabet etti, bir kişi hayatını kaybederken; dört kişi de yaralandı. Acil Durum Servisleri’nden yetkililer, dört katlı binadan 12 kişinin kurtarıldığını ve 98 kişinin de tahliye edildiğini açıkladı.

Biden-Şi görüşmesi

ABD Başkanı Joe Biden bugün Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüşecek. Beyaz Saray’ın açıklamasına göre, Biden’ın Cinping’i, Çin’in Rusya’ya destek vermesi durumunda yaptırımlar ile karşı karşıya kalabileceği konusunda uyarması bekleniyor. 

Russia Today’in İngiltere’deki yayın lisansı iptal edildi

İngiltere’nin yayın denetleme ve düzenleme kurumu Ofcom, Russia Today’ın yayın lisansının iptal edildiğini açıkladı:

“Russia Today’in lisans sahibi ANO TV Novosti’nin, İngiltere’de yayın lisansı sahibi olmasını uygun görmediğiniz için bu kararı aldık.”

14 binden fazla Rus askeri öldürüldü

Ukrayna Savunma Bakanlığı, savaşın başladığı günden bu yana 14 bin 200 Rus askerinin öldürüldüğünü açıkladı. Bakanlık ayrıca 450 tank, 93 uçak, 112 helikopter ve 43 uçaksavar sisteminin tahrip edildiğini öne sürdü.

Ukrayna’da bir ABD vatandaşı öldürüldü

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna’da bir Amerikan vatandaşının ekmek almak için sıra beklerken hayatını kaybettiğini açıkladı. Blinken, hayatını kaybeden kişinin isminin Jimmy Hill olduğunu doğruladı.

Ukrayna’yı terk etmek zorunda kalanların sayısı artıyor

Rusya’nın saldırıları devam ederken, Ukrayna’yı terk etmek zorunda kalanların sayısı da artıyor. Polonya Sınır Muhafızları Teşkilatı, savaşın başlamasından bu yana iki milyon kişinin Polonya’ya geldiğini açıkladı.

Kaynak: Reuters, The Guardian, BBC 

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.