Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2022 Dünya Salon Atletizm Şampiyonası rekorlar ve unutulmayacak performanslar ile sona erdi: Mundo Duplantis, Yulimar Rojas, Marcell Jacobs

2022 Dünya Salon Atletizm Şampiyonası, Sırbistan’ın başkenti Belgrad’daki Stark Arena’da gerçekleştirilen müsabakaların ardından sona erdi. Erkek ve kadın atletlerin 13’er branşta mücadele ettiği organizasyonda en çok altın madalyayı (4) Etiyopya, toplamda en çok madalyayı (19) ABD elde etti.

Mundo Duplantis ve Yulimar Rojas’tan dünya rekoru

Erkekler sırıkla atlamada Mundo Duplantis, kadınlar üç adım atlamada Yulimar Rojas, altın madalya kazanmakla yetinmeyip kendilerine ait dünya rekorlarını geliştirdi. İsveçli Duplantis, hafta sonunda yaptığı son atlayışta 6.20 metreyi başarıyla aştı ve iki hafta önce ulaştığı 6.19 yüksekliği geçerek kendi branşında yeni bir çıta belirledi.

Böylece atletizmin 22 yaşındaki süperstarı, kısa kariyerinde beşinci kez dünya rekorunu kırma başarısını gösterdi. Erkekler sırıkla atlamada gümüş madalyayı Brezilyalı Thiago Braz (5.95), bronz madalyayı ABD’li Christopher Nilsen (5.90) boynuna geçirdi.

Duplantis’in tarihe not düştüğü an:

26 yaşındaki Venezüelalı Yulimar Rojas, 15.74 metrelik atlayışıyla bir önceki rekor olan 15.43’ü dramatik bir farkla geliştirdi. 15.67 ile açık hava rekorunun (2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları) da sahibi olan Rojas’ın gözü şimdi 16 metre eşiğini aşmakta. Kadınlar üç adım atlamada gümüş madalya Ukraynalı Maryna Bekh-Romanchuk’un (14.74), bronz madalya ise Jamaikalı Kimberly Williams’ın (14.62) oldu.

Yulimar Rojas’ın olağanüstü atlayışı:

Marcell Jacobs altın madalyaları toplamaya devam ediyor

2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda 100 metre yarışını kazanarak sükse yapan Marcell Jacobs, 2022 Dünya Salon Atletizm Şampiyonası erkekler 60 metre yarışında 6.407 derecesiyle Avrupa rekorunu kırarak altın madalyanın sahibi oldu. 27 yaşındaki İtalyan atlet, Christian Coleman’ı (6.410) gerçek anlamda burun farkıyla geride bıraktı.

Aradaki farkın gözle anlaşılamadığı 60 metre yarışı:

Gümüş madalyanın sahibi olan ABD’li Coleman, 2018’de gösterdiği performans sonucu elde ettiği 6.34 saniye derecesiyle bu alanda dünya rekorunun sahibi. Erkekler 60 metre engellide ise zafer, 7.39’luk derecesiyle ABD’li Grant Holloway’in oldu.

Ev sahibi ülkeden Ivana Vuleta, kadınlar uzun atlama müsabakasında 7.06 metre mesafeyle altın madalyaya uzandı. 31 yaşındaki Sırp atlet, 2015’te yine Belgrad’da düzenlenen Avrupa Salon Atletizm Şampiyonası’nda 7.24’lük atlayışıyla altın madalyayı kazanmıştı.

Vuleta uçtu, şahitleri hemşehrileri:

Erkekler 1500 metre koşuda Samuel Tefera, 3:32.77 derecesiyle yukarıda bahsi geçen isimler gibi kendi branşının yıldızı konumundaki Jakob Ingebrigtsen’i geride bırakarak altın madalya kazanmayı başardı. Norveçli Ingebrigtsen, yaklaşık bir ay önce Fransa’da 3:30.60 ile Etiyopyalı Tefera’ya ait dünya 1500 metre salon rekorunu kırmıştı.

Gianmarco Tamberi’den düşünceli hareket

Erkekler yüksek atlamada Hamish Kerr’le birlikte bronz madalyayı paylaşan son olimpiyat şampiyonu Gianmarco Tamberi, düşünceli hareketiyle bir kez daha güçlü kişiliğini ortaya koydu. İtalyan atlet, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sebebiyle Belgrad’a gelemeyen iki Ukraynalı rakibinin (Bodhan Bondarenko ve Andriy Protsenko) adlarını koluna yazarak yarıştı.

Yazan: Sedat Efekan Özener

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.