Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bursa’da haremlik selamlık oturma düzeni talimatı veren okul müdürü görevden alındı

Bursa-Osmangazi’deki Mithatpaşa Ortaokulu’nun müdürü Haydar Akın’ın kız öğrencilerle erkek öğrencilerin ayrı sıralara oturtulması için öğretmenlere resmi yazı gönderdiği ortaya çıktı. Milli Eğitim Bakanlığı, okul müdürünü görevden aldı.

Bursa’nın merkez Osmangazi ilçesindeki Mithatpaşa Ortaokulu’nun müdürü Haydar Akın, okuldaki kız ve erkek öğrencilerin ayrı sıralara oturtulması için öğretmenlere resmi yazı gönderdi.

Müdür Akın öğretmenlere gönderdiği resmi evrakta, “Değerli öğretmen arkadaşlarımız, 22/03/2022 tarihi itibari ile tüm sınıflardaki oturma düzeninin değiştirilmesi ve erkek öğrenciler ile erkek, kız öğrenciler ile kız öğrencilerin denk geleceği şekilde bir düzen oluşturulması gerekmektedir. Gereğini arz ederiz” diye yazdı.

Akın, resmi evrakın yanı sıra öğretmenlere WhatsApp üzerinden gönderdiği mesajda, “Değerli arkadaşlarım sınıflarımızda kız erkek yan yana oturtulmuş bazı sınıfları görüyorum. Öğretmenlerimizin sınıflarda kesinlikle erkeklerle erkeklerin, kızlarla kızların oturtulması konusunda hassas davranmanızı özellikle rica ediyorum. Sınıf öğretmenlerimizin en kısa zamanda gerekli değişiklikleri yapmalarını önemle rica ederim” dedi.

Eğitim Sen’den suç duyurusu: “Böylesine çarpık ve hastalıklı bir yaklaşım, laik eğitime meydan okumaktır”

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), bugün (23 Mart) Mithatpaşa Ortaokulu önünde Genel Başkan Nejla Kurul’un da katıldığı bir eylem gerçekleştirdi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ve Eğitim Sen yöneticileri, eylemden sonra Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’na konuyla ilgili suç duyurusunda bulundu. 

Eğitim Sen tarafından yapılan açıklama şöyle:

“Osmangazi’de yaşanan bu örneğin ilk olmadığı bilinmektedir. Okul müdürünün, yetkisini ve haddini aşarak kız ve erkek öğrencileri cinsiyetçi bakış açısıyla ayrı sıralarda oturtmak istemesi, iktidar ve yandaşları tarafından sık sık gündeme getirilen karma eğitim karşıtlığının tipik bir sonucudur. Bunun, çağdışı zihniyetin kız ve erkek öğrencilerin ayrı sıralarda, ayrı sınıflarda, daha sonra ayrı okullarda okutulması fikrinin somut bir yansıması olduğu açıktır. Eğitim biliminin en temel ilkeleri ile çelişen böylesine çarpık ve hastalıklı bir yaklaşımın laik eğitime meydan okumak anlamına geldiği açıktır.

Çocukların eğitiminden ve kişisel gelişiminden endişe duyan hiç kimsenin, ileriki yaşlarda çocuklarda farklı kişilik sorunları ortaya çıkarma ihtimali taşıyan böylesine cinsiyetçi ve ayrımcı bir uygulamayı kabul etmesi mümkün değildir. Bu tür uygulamaların asıl hedefi karma eğitimdir ve çocukların gelişimi açısından son derece tehlikeli bir durumdur. Kız ve erkek çocuklarının ayrı sıralarda ve sınıflarda, hatta ayrı okullarda eğitim görmesi gerektiğini savunanlar, okulların çocukların sağlıklı gelişimi açısından aynı zamanda önemli sosyalleşme mekânları olduğu gerçeğini yok saymaktadır. Laik eğitimin önemli göstergelerinden biri de ‘karma eğitim’dir. Karma eğitimle öğretim, kız-erkek öğrencilerin aynı ortamda olmasıyla birlikte sağlıklı oluşabilmekte, kadın-erkek eşitliğini yaşama geçirmeyi kolaylaştırmaktadır. Bu şekilde daha dengeli kişilikler oluşmakta, farklı cinslerin birbirine ve farklılıklarına saygı göstermesi eğitim süreci içinde öğretilebilmektedir. Erkek ve kız öğrencilerin karma eğitimine dinsel ve cinsiyetçi gerekçelerle karşı çıkmak ve tek cinse dayalı eğitimi savunmak, okulların sadece öğrenme değil, aynı zamanda çocuklar ve gençler için sosyalleşme mekânları olduğu gerçeğinin göz ardı edilmesi, öğrencilerin cinsiyetlerine göre ayrıştırılması birbirinden açıkça tecrit edilmesi anlamına gelmektedir.

Böylesine ayrımcı ve cinsiyetçi bir anlayışa sahip kişilerin okul yöneticisi olarak görev yapıyor olması çocuklarımızın geleceği açısından en büyük tehditlerden biridir. Çocuklarımızın cinsiyetleri üzerinden yasal yetkilerini de aşarak suç işleyen bu okul müdürü derhal görevden alınmalı, böylesine çağdışı zihniyete sahip birisinin idarecilik ya da öğretmenlik yapmasına kesinlikle izin verilmemelidir.”

Eğitim-İş’ten basın açıklaması: “Karma eğitim düşmanı okul müdürü derhal görevden alınmalıdır”

Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş) Bursa Şubesi Başkanı Yeliz Toy da, okulun önünde bir basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasına CHP Bursa İl Kadın Kolları Başkanı Aysel Okumuş, Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Neslihan Binbaş ve Eğitim-İş üyeleri katıldı.  

Eğitim-İş Bursa Şubesi Başkanı Yeliz Toy tarafından okunan “Karma eğitim düşmanı okul müdürü derhal görevden alınmalıdır” başlıklı açıklamada şu görüşlere yer verildi:

“AKP eksenindeki Milli Eğitim Bakanlığı’nın neredeyse 20 yıldır okul yöneticilerini liyakate göre değil kendilerine sadakate göre, yandaş sendikaların verdiği torpil listelerine göre seçmesinin acı sonuçlarından biri de Bursa Osmangazi’deki Mithatpaşa Ortaokulu’nda yaşanmıştır.

Okul müdürü Haydar Akın, öğretmenlere yazı göndererek kız öğrencilerle erkek öğrencilerin ayrı sıralara oturtulmasını istemiştir. 

Dikkat çekmeyi vazife biliriz ki ilk duyulduğunda kulağa münferit bir hadise gibi gelen bu olay, bütünün geldiği durum hakkında önemli bir göstergedir. Haddini, kanunu ve aklın sınırlarını aşarak haremlik selamlık bir okul düşü kuran bu müdür, eğitimi daha da gericileştirmek için gün be gün gayret eden Milli Eğitim Bakanlığı’nın bir yansımasıdır. Eğitimde şeriat uygulamalarının özlemini çeken bu müdüre okul yöneticilerinin yüzde 90’ı üyeleri arasından seçilen Eğitim Bir-Sen’in sahip çıkması da, eğitime gericiliğin nasıl bir mekanizmayla pompalandığını kamuoyuna bir kez daha göstermiştir.

Bu olay, uymakla yükümlü olduğu Milli Eğitim Temel Kanunu’nu dahi hazmedemeyen bir şahsın bile müdür yapılabildiğini ortaya koymuştur. Çünkü öğretmenlere gönderilen hadsiz talimat, ‘okullarda kız ve erkek karma eğitim yapılmasını’ esas kılan Milli Eğitim Temel Kanunu’nun 15. maddesine açıkça aykırıdır.

Bu olay, zaman ve durum mefhumundan yoksun şahısların müdür yapıldığını da bir kez daha göstermiştir. Zira müdürün düşünü kurduğu Suudi Arabistan modeli haremlik selamlık sınıflar için bu ülke 100 yıl ve bir cumhuriyet kadar ileridedir. Öte yandan bu olay, tepeden inme şekilde liyakatsizce getirilen yöneticilerin öğretmene olan üstten bakışını göstermesi nedeniyle de ibretliktir. Sınıf düzeni öğretmenin sorumluluğundadır. ‘Sınıfta cumhurbaşkanı bile öğretmenden sonra gelir’ diyecek kadar eğitim emekçisini yücelten bir liderin kurduğu bu cumhuriyet, öğretmenlerin sınıf düzenine ilişkin kanuna aykırı talimatlar aldığı bir ülkeye dönüştürülemez. Başöğretmen Atatürk’ün eğitim neferleri olarak buna izin vermeyiz.  Eğitim-İş olarak altını çiziyoruz: eğitimde şeriat düşleri kuran müdür Haydar Akın hakkında açılan soruşturmanın takipçisi olacak, bu skandalın göstermelik hamlelerle unutturulmasına müsaade etmeyeceğiz. Başöğretmenin bizlere emanet ettiği gelecek nesillerin çağdaş eğitim hakkını, kimsenin karanlık düşlerine yedirmeyeceğiz.”

Bursa Osmangazi Kaymaklığı’ndan soruşturma

Kamuoyunda büyük tepki çeken olay üzerine Bursa Osmangazi Kaymakamlığı, Müdür Haydar Akın hakkında soruşturma başlattığını duyurdu. Kaymakamlığın yaptığı açıklamada, “Basında yer alan Osmangazi İlçesindeki bir ortaokulda yaşanan hususlarla ilgili inceleme soruşturma başlatılmış olup, konu hakkında çalışmalar tüm boyutlarıyla kapsamlı bir şekilde ve hassasiyetle yürütülmektedir” denildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.