Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boğaziçi Rektörü Naci İnci, Danıştay’ın hukuk fakültesi kurulmasının durdurulması talebini reddedeceğini önceden mi öğrendi?

Boğaziçi Üniversitesi’nde hukuk fakültesi kurulması kararının durdurulması talebi Danıştay tarafından bugün (24 Mart) reddedildi. Naci İnci’nin 22 Mart günü açıkladığı karar, Boğaziçi akademisyenlerinin avukatına bugün tebliğ edildi.

7 Şubat 2021’de Resmi Gazete’de yayımlanan cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Boğaziçi Üniversitesi bünyesinde hukuk fakültesi kurulmasına karar verildi.

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, cumhurbaşkanı kararıyla üniversite bünyesinde yeni fakülte kurulmasının hukuksuz olduğunu söyleyerek, hem fakültenin açılmasını hem de Selami Kuran’ın kurulan fakülteye dekan olarak atanmasını yargıya taşıdı.

Naci İnci 22 Mart’ta talebin reddedildiğini söylemişti ancak karar, akademisyenlerin avukatına bugün saat 11:54’te tebliğ edildi.

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, Naci İnci’nin 22 Mart’ta yaptığı açıklamaya ve kararı usulsüz bir şekilde öğrenmesine tepki gösterdi. Ayrıca akademisyenler, rektör ve ekibinin mahkeme kararına etki edip etmediğini de sorguladı:

“Dosya Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na 25.1.2022 tarihinde gönderilmiş olup henüz herhangi bir karar verilmemiştir. Umarız rektör ve ekibi, üniversitemize dışarıdan genel sekreter olarak atanan ve sonradan görevden alınan Nedim Malkoç vakasında olduğu gibi yine suç işleme pahasına mahkeme kararına etki etmeye yeltenmemiş ve olası kararı yine usulsüz bir şekilde öğrenmemişlerdir.”

Ne olmuştu?

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri ve öğrencileri, 2 Ocak 2021’den bu yana üniversiteye iki rektör atanmasını, üniversitede oluşturulan yönetimlerin gerçekleştirdiği temel üniversite özgürlüğü ile ilgili hukuksuz ve yasa dışı işlemlere karşı Danıştay’a ve çeşitli idari mahkemelere çok sayıda başvuruda bulundu. Boğaziçi Üniversitesi eylemleri kapsamında davalar açıldı ve bu yargılamalar da devam ediyor. 

Boğaziçi Üniversitesi Senatosu, 2 Şubat 2022 tarihinde yapılan toplantısında, bazı üyelerin itirazlarına rağmen hukuk fakültesi lisans programının Yükseköğretim Kurulu’na (YÖK) gönderilmesini oyçokluğuyla kabul etti. Karara tepki gösteren akademisyenler, Senato ile tüm kurul ve komisyonların işlevsiz hale getirildiğini, bunun üniversitenin kurumsal yapısına bir darbe niteliği taşıdığını belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.