Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Arizona, Oklahoma ve Kentucky’de trans sporcuların kadınlar ile yarışmasını yasaklayan yasa tasarısı eyalet meclislerinden geçti

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Cumhuriyetçi Parti tarafından yönetilen Arizona ve Oklahoma ile Demokratlar’ın yönetimindeki Kentucky eyaletlerinde trans sporcuların kadınlar ile yarışmasını yasaklayan yasa tasarısı eyalet meclislerinden geçti. 

Trans sporcuların kadınlar ile yarışmasının önüne geçen yasa tasarısına onay

Laurel Hubbard

Trans sporcuların, kadınlar ile yarışmacı olarak sportif faaliyetlerin içinde yer alması tartışma konusu olmaya devam ediyor. Bir kesim, bu durumun fiziksel olarak adaletsizliğe yol açtığını öne sürerken, bir kesim ise “eşitlik” için trans bireylerin kadınlar ile yarışabileceğini savunuyor. Öte yandan Cumhuriyetçi Parti ve Demokrat Parti’nin başını çektiği Amerika Birleşik Devletleri (ABD), bu konuda ikiye bölünmüş durumda. Cumhuriyetçi Parti tarafından yönetilen Arizona, Oklahoma ile Demokrat Parti’nin yönetimindeki Kentucky’de dün (24 Mart) alınan karar doğrultusunda trans sporcuların kadınlar ile yarışmasını yasaklayan yasa tasarısı söz konusu eyaletlerin meclislerinden geçti. 

Üç farklı eyalet, üç aynı karar

Cumhuriyetçi Parti’nin desteklediği “Kadın Sporlarını Kurtar” başlıklı yasa tasarısı, Arizona özelinde, doktorların reşit olmayanlara cinsiyet değişikliği ameliyatları yapmasının da önüne geçecek. Arizona’nın Cumhuriyetçi Valisi Doug Ducey, geçen günlerde 15 haftalık gebelikten sonra kürtaja yasak getiren yasa tasarısına da onay vermişti.

“Kadın Sporlarını Kurtar” başlıklı yasa tasarısı, Oklahoma Yasama Meclisi’nden de geçti. Ancak Demokrat Parti Temsilcisi Kelli Butler, alınan bu karar öncesinde yaptığı duygusal konuşma ile dikkatleri üzerine çekti. Butler, “Neden spora katılmak isteyen çocuklara karşı bu zorbalık yasasını çıkarıyoruz! Tanıdığım ve parçası olmaktan gurur duyduğum ülke bu değil” dedi.  

Kentucky’de de milletvekilleri, trans bireylerin altıncı sınıftan üniversiteye kadar kadınlar ile yarışmasının önüne geçecek yasa tasarısını meclisten geçirdi. Ancak Kentucky’de bu yasanın onaylanmayacağına inanılıyor. Demokrat Parti tarafından yönetilen Kentucky’de Vali Andy Beshear, meclisten geçen bu yasa tasarısına henüz olumlu veya olumsuz yanıt vermedi. Demokratlar, genel olarak LGBTQ+ kişilerin haklarını destekliyor ve trans bireylerin sportif faaliyetlerin içinde yer almasına ilişkin kısıtlamalara karşı çıkıyor.

Öte yandan Teksas, Alabama, Mississippi ve Iowa gibi eyaletlerdeki valiler, trans bireylerin kadınlar ile yarışmasını yasaklayan yasa tasarılarını çoktan imzaladı. Ancak benzer yasa tasarıları bu hafta Utah ve Indiana valileri tarafından veto edildi. Bu iki eyaletin de valilerinin, Cumhuriyetçi Parti’ye mensup olması dikkatlerden kaçmadı. Her iki eyaletteki Cumhuriyetçi milletvekilleri ise bu hafta başlarında valilerin vetolarını geçersiz kılmayı planladıklarını açıkladı.

Medyascope Spor Servisi Editörü Doğa Üründül’ün konu ile ilgili yazısı:

Yazan: Kubilayhan Kavrazlı

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.