Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Uluslararası Af Örgütü 2021 raporunda Türkiye’ye hak ihlali eleştirileri: İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması, Demirtaş, Kavala, Cumartesi Anneleri davası

Uluslararası Af Örgütü’nin 2021-2022 raporu bugün (29 Mart) yayımlandı. Raporun Türkiye bölümünde Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala’nın tutukluluğu, Kobani ve Cumartesi Anneleri davaları, İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması, İstanbul Onur Yürüyüşü’ne müdahale, LGBTİ+’lara yönelik baskılar ve 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ndeki gözaltılara dikkat çekildi.

Uluslararası Af Örgütü, 2021 yılında 154 ülkede gerçekleştirdiği insan hakları araştırmasının sonucunda dünyada ortaya çıkan üç temel eğilimden bahsediyor: Sağlık ve eşitsizlikler, sivil alan ve Küresel Kuzey’in mültecileri ve göçmenleri geri itme politikası.

Raporda Türkiye, özellikle “yargının tarafsızlığı” konusunda eleştirildi. Terörle mücadele yasalarındaki muğlaklığın giderilmediği belirtildi ve bunun sonucunda keyfi uygulamaların sürdüğü vurgulandı. 2021’de insan hakları normlarına uygunluk açısından bir iyileştirme sağlanmadığı kaydedildi.

Demirtaş ve Kavala eleştirisi

Raporda, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin kararlarına rağmen hem Selahattin Demirtaş hem de Osman Kavala hakkındaki yargı kararlarına dikkat çekildi. 2021’de Kavala’nın “hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs” ile yargılandığı davanın ve Gezi davasının birleştirilerek bir torba dava haline getirilmesi eleştirildi.

Eren Keskin, Şebnem Korur Fincancı, Erol Önderoğlu, Öztürk Türkdoğan ve diğer insan hakları savunucularına yönelik soruşturmalar da raporda yer aldı.

İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması

İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması ve ardından yaşanan ihlallere yer verilen raporda, 2021’de 280 kadının öldürüldüğü, 217 kadının da şüpheli şekilde yaşamını yitirdiği hatırlatıldı.

Türkiye’de LGBTİ+’lara yönelik ihlallere, devlet tarafından homofobik söylemlerin kullanıldığına, devletin “ayrımcılığı körüklediği”ne değinildi.

Barışçıl toplanma hakkı

Barışçıl toplanma ve gösteri özgürlüğünün sert biçimde sınırlandırıldığı, yeni bir düzenleme ile de sivil toplum örgütlerinin örgütlenme hakkının kısıtlandığına dikkat çekildi

Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi’nde, özellikle İstanbul Sözleşmesi sonrası LGBTİ+’lara yönelik toplanma hakkının ihlal edildiği belirtildi.

Cumartesi Anneleri’nin Beyoğlu’nda toplanması ve protesto hakkının engellenmesine de raporda yer verildi.

Zorla kaybedilme ve işkencelere yönelik iddialar da rapordaki diğer başlıklardı.

Otoriterleşen devletler

Otoriterleşen devletlerin salgın önlemlerini ihlallere gerekçe gösterdiği vurgulanan rapora göre, bu durum Türkiye’de de önemli bir sorun. Raporda, “Hükümetler, bağımsız raporlama ve tartışmaları susturmak için pandemiyi bahane etmeye son vermeli, ifade, örgütlenme ve barışçıl toplanma özgürlüğü haklarına yönelik tüm gereksiz kısıtlamaları acilen kaldırmalıdır” denildi.

Uluslararası Af Örgütü’nin 154 ülkede yürüttüğü çalışmaya göre, bu ülkelerin en az 85’inde protestoculara yönelik orantısız güç kullanımı belgelendi. Protestocular şiddete maruz kaldı.

Mülteci sorunu

Uluslararası Af Örgütü’ne göre, 2021’e mülteci sorunu damga vurdu.

Af Örgütü, resmi verilere göre Kasım 2021 itibarıyla Türkiye’de 5 milyon 200 bin civarında göçmen ve mülteci yaşadığına, bunlardan 3 milyon 700 bininin geçici koruma statüsünde olan Suriyeliler olduğuna dikkat çekti.

Raporda devletlerden, geri itmelere son vermeleri, göçmenlere yönelik ayrımcılık dahil suistimalleri sonlandırmaları, göçmen çocukları gözaltına almayı bırakmaları ve emek istismarlarını sona erdirmek için reform çabalarını artırmaları istendi.

Afganistan’da kadınlar ve kız çocuklarının durumu

Raporda ayrıca, Afganistan’da Taliban yönetiminde kadınların ve kız çocuklarının haklarının korunmasında ciddi sıkıntılar yaşandığı vurgulandı. Kadınların çalışmasının, kız çocuklarının okula gitmesinin engellenmesine, ayrıca Çin’in Sincan’da yaşayan Müslümanlar’a yönelik hak ihlallerine değinildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.