Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı: “Mayınları Karadeniz’e Rusya bıraktı”

Rusya-Ukrayna savaşında Karadeniz’de mayın kullanımına dair tartışmalar sürüyor. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın “Ukrayna, Karadeniz’e 420 civarında mayın döşedi” iddiasını yalanlayarak, Rusya’nın mayınları uluslararası kamuoyunda Ukrayna’yı itibarsızlaştırmak için kasten bıraktığını iddia etti.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı resmi internet sitesinden paylaştığı bilgi notunda, Rusya Federal Güvenlik Servisi’nin (FSB), “Ukrayna ordusunun Odessa başta olmak üzere birçok kıyıya 420 adet mayını uluslararası hukuka aykırı bir şekilde döşediği” iddialarını yalanladı ve bu mayınların Rusya tarafından koyulduğunu öne sürdü.

Bakanlık, sivil ve askeri hedef ayrımı yapmayan bu mayınların kullanımını yeni bir “korsanlık yöntemi” olarak niteledi ve denizde serbestçe dolaşan bu mayınların olası sonuçlarının tüm sorumluluğunun Rusya Federasyonu’na ait olduğunu belirtti.

İstanbul Boğazı’nda mayın tehlikesi

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları devam ederken, Ukrayna ordusunun Odessa kıyılarını savunmak için 420 civarında mayını uluslararası hukuka aykırı şekilde döşediğini iddia etmiş ve bu mayınlardan bazılarının fırtınalı havalarda zincirlerinden koparak Karadeniz’in batısına sürüklenebileceği uyarısında bulundu. Rusya’nın iddia ettiği mayın ilk kez 26 Mart günü İstanbul Boğazı’nda, ikincisi ise İğneada yakınlarında görülmüştü. Bu mayınlar Sualtı Savunma Timleri (SAS) tarafından etkisiz hale getirilmişti.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da konuya dair açıklamasında, “Ukrayna’da döşenen mayınlar mı geldi yoksa başka mayınlar mı devreye girdi, bu konuda emin olmadan bir şey söylemek doğru olmaz. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor” demiş ve her iki ülke ile de temaslarının sürdüğünü söylemişti.

İstanbul Boğazı’nda rastlanan ve imha edilen mayınların ardından konunun uzmanları, Medyascope’a konuşmuş ve muhabirlerimiz Rona Şenol ve Ali Ege Karadağ’ın “Ukrayna mayınları mı Rus komplosu mu?” sorusunu yanıtlamıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.