Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya-Ukrayna savaşı: Mariupol’de geçici ateşkes ilan edildi, Çernihiv’de Rus bombardımanı devam ediyor

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları 36. gününde. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Ukrayna’nın doğuda yeni bir Rus saldırısına hazırlandığını söyledi. Rusya’nın İstanbul’daki müzakerelerin ardından “Kiev ve Çernihiv’deki askeri operasyonlarımızı giderek azaltıyoruz” açıklamasının ardından Pentagon da bu kuvvetlerin Belarus’a doğru çekildiğini söyledi. İşte savaşın 36. gününde bilmeniz gerekenler.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Ukrayna’nın doğuda yeni bir Rus saldırısına karşı hazırlandığını belirtti ve “Donbas’ta yeni bir Rus askeri toparlanması var. Bu duruma hazırlanıyoruz” dedi. Rusya’nın İstanbul’da düzenlenen müzakerelerin ardından “Kiev ve Çernihiv’deki askeri operasyonları azaltıyoruz” açıklamasına da şüpheyle yaklaşan Zelenskiy, “Kimseye inanmıyoruz. Güzel ve sözlü kurgulara inanmıyoruz” dedi. Rusya’nın bu açıklamalarının ardından bir gün sonra Kiev ve Çernihiv’de saldırılarının devam ettiğini söyleyen Zelenskiy, Rusya’nın bu açıklamasına inanmak için hiçbir nedenin bulunmadığının altını çizdi.

Pentagon Sözcüsü John Kirby de Rusya’nın Kiev çevresine konuşlandırdığı asker sayısını azaltması hakkında konuştu. Kirby, son 24 saat içerisinde Rus birliklerinin yüzde 20’lik bir kısmının kaydırılmaya başlandığını gördüklerini belirtti.

İngiltere’den açıklama: Bombardıman sürüyor

İngiltere Savunma Bakanlığı, Rusya’nın Kiev ve Çernihiv’deki askeri operasyonlarını azaltacağı iddialarına rağmen, Çernihiv bölgesindeki bombardımanın devam ettiğini açıkladı.

Süveyş Kanalı’ndaki geçiş ücretleri yükseldi

Süveyş Kanalı İdaresi Başkanı Osama Rabie, Süveyş Kanalı’ndaki nakliye geçiş ücretlerinin Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları nedeniyle yükseldiğini açıkladı.

Mariupol’de ateşkes kararı

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın kuşatma altındaki liman kenti Mariupol’de sivillerin tahliyesine izin vermek için bu sabah 10:00 itibarıyla ateşkes ilan ettiğini açıkladı.

Bakanlıktan paylaşılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bu insani operasyonun başarılı olması adına Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi’nin doğrudan katılımını öneriyoruz.”

Fransız Askeri İstihbarat Başkanı görevinden alınacak

Fransız basınında bugün çıkan haberlere göre, Fransız Askeri İstihbarat Başkanı General Eric Vidaud, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali olasılığını gözardı etmesi nedeniyle görevinden alınacak.

Rusya-Ukrayna müzakereleri yarın devam edecek

Ukraynalı müzakereci David Arakhamia, Rusya ile Ukrayna arasındaki barış görüşmelerinin yarın çevrimiçi olarak devam edeceğini açıkladı. Arakhamia, Ukrayna’nın Putin ile Zelenskiy’nin buluşmasını önerdiklerini fakat Rusya’nın “Anlaşma metni üzerinde daha çok çalışma gerek” diyerek bu öneriyi reddettiklerini belirtti.

Medinski ve Arakhamia, İstanbul’daki görüşmelerde.

Ukraynalı heyetler, salı günü (29 Mart) Dolmabahçe Cumhurbaşkanlığı Çalışma Ofisi’nde düzenlenen müzakerelerin ardından yaptıkları açıklamalarda görüşmelerin “yapıcı” olduğunu belirtmiş ve bu görüşmelerde Zelenskiy ile Putin’in görüşmesi için yeterli ilerlemeyi kaydettiklerini ifade etmişlerdi.

Zelenskiy: “Ukrayna bir dönüm noktasında”

“Ukrayna’nın bir dönüm noktası”nda olduğunu vurgulayan Zelenskiy televizyondan yayınlanan bir konuşmasında, Rus kuvvetlerinin “sözde” geri çekilmelerinin Donbas’taki yeni operasyonların habercisi olduğunu söyledi:

“Kimseye inanmıyoruz, tek bir güzel söz yok. Savaş alanında gerçek bir durum var ve en önemlisi bu. Hiçbir şeyden vazgeçmeyeceğiz.”

Ukrayna ile Rusya arasındaki barış görüşmelerinin gidişatı hakkında da açıklamalarda bulunan Zelenskiy, “Bunlar sadece sözler, somut bir şey yok” ifadesini kullandı.

Google: “Rusya, NATO’yu hacklemeye çalıştı”

Google’ın Tehdit Analizi Grubu’nun bir raporuna göre, Rus bilgisayar korsanları kısa bir süre önce NATO ağlarına ve birkaç Doğu Avrupa ülkesinin savunma bakanlıklarına siber saldırı düzenlemeye çalıştı.

“Putin askeri danışmanları tarafından yanıltılıyor”

Beyaz Saray İletişim Direktörü Kate Bedingfield, gazetecilere verdiği demeçte, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in askeri danışmanları tarafından yanıltıldığını düşündüğünü ve bu durumun Putin ile askeri liderleri arasında gerilim yarattığına dair istihbaratları olduğunu söyledi:

“Putin’in Rus Ordusu’nun ne kadar kötü bir performans gösterdiği ve ambargoların Rus ekonomisine nasıl bir darbe vurduğu konusunda yanlış yönlendirildiğine inanıyoruz. Çünkü üst düzey danışmanları doğruyu söyleyemeyecek kadar kendisinden korkuyor.”

ABD’den Ukrayna’ya 500 milyon dolarlık ek yardım

Dün akşam saatlerinde Zelenskiy ve ABD Başkanı Joe Biden bir saat süren bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede Biden’ın Ukrayna’ya 500 milyon dolarlık yardım taahhüdünde bulunduğu açıklandı. Zelenskiy görüşmenin ardından açıklamasında, “ABD’nin desteği bizim için hayati önem taşıyor” dedi.

Kaynak: BBC, Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.