Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bir garip dolandırıcılık hikâyesi: York Dükü Andrew, FETÖ ve İşbilenler

İsmi son zamanlarda cinsel saldırı iddiaları ile anılan ve bu iddialar nedeniyle askeri unvanları geri alınan İngiltere kraliyet ailesi üyelerinden York Dükü Prens Andrew’un, FETÖ’den tutuklu eski AKP Milletvekili İlhan İşbilen’in eşi Nebahat Evyap İşbilen’den 750 bin sterlin rüşvet aldığı iddia edildi.

The Daily Telegraph’ın haberine göre, İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’in oğlu Prens Andrew’un, eskiden Goldman Sachs’ta çalışan Selman Türk isimli kişiden 750 bin sterlinden fazla rüşvet aldığı ve İngiltere Yüksek Mahkemesi’ndeki 40 milyon sterlinlik uluslararası dolandırıcılık davasında isminin geçtiği ileri sürüldü.

İddiaya göre, Prens Andrew ve eski eşi Sarah Ferguson’un Selman Türk’ten aldığı ödemenin 40 milyon sterlinlik yolsuzluk davasının bir parçası. Prens Andrew’a ödeme yapanlar arasında FETÖ ile bağlantılı olduğu iddiasıyla tutuklu bulunan eski AKP Milletvekili İlhan İşbilen’in eşi ve Mehtap Eğitim Vakfı’nın kurucularından Nebahat Evyap İşbilen de bulunuyor.

“İngiltere pasaportu almama yardımcı ol”

Haberde 76 yaşındaki milyoner İşbilen’in, Prens Andrew’a Türkiye’de haklarında açılan hukuki soruşturmalardan kurtulması ve İngiltere pasaportu temin etmesi için 750 bin sterlinlik bir “hediye” verdiği belirtiliyor. İşbilen’in ödediği 750 bin sterlinin belirli aralıklarla Andrew’e gönderildiği öne sürülüyor.

Daily Telegraph’ın mahkeme tutanaklarına dayandırdığı haberinde, İşbilen’in 40 milyon sterlinlik ödemenin iadesi için Yüksek Mahkeme’de Selman Türk’e ve ortaklarına dava açtığı belirtiliyor. İşbilen’i Yüksek Mahkeme’de temsil eden avukat Jonathan Tickner, gazeteye verdiği demeçte, İşbilen’in “ciddi bir dolandırıcılığın kurbanı olduğunu” öne sürdü.

Selman Türk

Eski AKP İzmir Milletvekili İlhan İşbilen’in eşi Nebahat Evyap İşbilen, Türkiye’de tutuklanacağından ve 90 milyon dolarlık malvarlığına el konulacağından korktuğu bir dönemde Selman Türk’ün kendisine Türkiye’den kaçmak için yardım ettiğini ve mali işlerinin yönetimini de Türk’e teslim ettiğini belirtti. İşbilen, bu süreçte ne kadar zarara uğradığını tam olarak bilmese de, Türk’ün kendisini 40 milyon sterlinlik bir kayba sürüklediğini iddia etti.

Adı Pandora’nın kutusundan da çıkmıştı

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) liderliğinde açıklanan Pandora Belgeleri’nde FETÖ ile bağlantılı olduğu iddiasıyla tutuklu bulunan eski AKP Milletvekili İlhan İşbilen’in eşi Nebahat Evyap İşbilen’in de adı geçmişti.

Belgelerde yer alan bilgilere göre Nebahat Evyap İşbilen, 2017 yılında hesaplarına tedbir kararı konulmadan önce varlıklarını Türkiye’den çıkarıp Britanya Virjin Adaları’na aktarmıştı. İşbilen’in eski ortaklarından olduğu Evyap Holding, Mısır, Malezya ve Türkiye’de fabrikalar işleten, özel bir limanı bulunan ve 2019 yılında 830 milyon dolar net ciroya sahip bir aile şirketi olarak biliniyor. İlhan İşbilen ise Nebahat Evyap İşbilen ile evlenmesinden sonra eşinin hisselerini yöneterek, Evyap Holding’de yönetim kurulu üyeliği yapmış ve söz konusu dönemde holdingin, cemaat şirket ve vakıflarına para aktardığı iddiaları gündeme gelmişti.

Kaynak: The Daily Telegraph

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.