Pandora’nın kutusundan Nebahat Evyap İşbilen, Ahmet Çalık ve Rönesans Holding çıktı

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) liderliğinde açıklanan Pandora Belgeleri, açıkladığı vergi cenneti ifşalarıyla dünya liderlerini, iş insanlarını, sporcuları ve sanatçıları sarsmaya devam ediyor. Pandora Belgeleri’nde Türkiye’den isimlere dair ayrıntılar da açığa çıkmaya başladı. Belgelerde Gülen Cemaati ile bağlantılı olduğu iddiasıyla tutuklu bulunan eski AKP Milletvekili İlhan İşbilen’in eşi Nebahat Evyap İşbilen, Çalık Holding ve holdingle bağlantılı dört off-shore şirketi ve Rönesans Holding’in de adı geçiyor.

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu’nun (ICIJ) duyurduğu “Pandora Papers” projesi kapsamında dünya ülkelerinin önde gelen isimlerinin off-shore şirketler aracılığıyla denizaşırı ülkelere nasıl para kaçırdığı ile ilgili ayrıntılar giderek netleşiyor. 

Pandora Belgeleri‘nde Türkiye ile bağlantılı kişiler ve kurumlar da yer alıyor. Rönesans Holding’in ardından, paralel yapı soruşturması kapsamında tutuklu eski AKP Milletvekili İlhan İşbilen‘in eşi Nebahat Evyap İşbilen’in hesapları ve Çalık Holding ile bağlantılı off-shore firmaları ile ilgili bazı bilgiler de belgelere yansıdı.

Pandora’nın kutusundan çıkanlar: Çalık Holding

Daha önce yine ICIJ’nin kamuoyuna duyurduğu Paradise Belgeleri‘nda da adı geçen Çalık Holding, bu kez de off-shore şirketleri ile ilgili sızıntılar arasında yer aldı.

Pandora Belgeleri’ne göre, Çalık Holding ile bağlantılı dört off-shore şirketi bulunuyor. Holding yöneticilerinin iltisaklı olduğu bu şirketlerin hesaplarında milyonlarca dolar var ve kayıtlara göre bu para holdingin ticari işlemleri için kullanılıyor.

Ahmet Çalık

AKP döneminin en hızlı yükselen gruplarından biri olarak bilinen Çalık Holding’in ilişkili olduğu bu dört şirket Britanya Virjin Adaları merkezli. Trident Trust off-shore danışmanlık firması aracılığıyla kurulan Oipano Trading S.A, Textiles International Ltd., Lasarre Trading Ltd. ve Sonjah International Limited adlı şirketlere Straellington Nominee Limited adlı bir firmanın vekil hissedar olarak atandığı belirtiliyor. Belgelere göre Ahmet Çalık, bu off-shore’lar sayesinde diğer şirketlerin faaliyetlerini perde arkasından yönetebiliyor.

Dünyanın 20 farklı ülkesinde iştiraki bulunan Çalık Holding’in faaliyet raporlarında belirtilen yurtdışı şirketleri arasında, Pandora Belgeleri’ne yansıyan bu dört şirket yer almıyor. 

İşbilenler de belgelerde

DW Türkçe’nin haberine göre, Pandora Belgeleri’nde ismi geçen kişilerden biri FETÖ ile bağlantılı olduğu iddiasıyla tutuklu bulunan eski AKP Milletvekili İlhan İşbilen‘in eşi, Mehtap Eğitim Vakfı’nın kurucularından Nebahat Evyap İşbilen.

İlhan İşbilen

Belgelerde yer alan bilgilere göre Nebahat Evyap İşbilen, 2017 yılında hesaplarına tedbir kararı konulmadan önce varlıklarını Türkiye’den çıkarıp Britanya Virjin Adaları’na aktarmış.

Nebahat Evyap İşbilen’in eski ortaklarından olduğu Evyap Holding, Mısır, Malezya ve Türkiye’de fabrikalar işleten, özel bir limanı bulunan ve 2019 yılında 830 milyon dolar net ciroya sahip bir aile şirketi olarak biliniyor. 

İlhan İşbilen ise Nebahat Evyap İşbilen ile evlenmesinden sonra eşinin hisselerini yöneterek, Evyap Holding’de yönetim kurulu üyeliği yapmış ve söz konusu dönemde holdingin, cemaat şirket ve vakıflarına para aktardığı iddiaları gündeme gelmişti.

İlhan İşbilen’in Aralık 2015’te tutuklanmasından sonra Evyap Holding hakkında ekonomik bir yaptırıma gidilmedi.

2015’te Evyap Holding’in avukatlığını yapan Can Oğuzer, Evyap ailesinin 10 Haziran 2015’te Nebahat İşbilen’den tüm hisselerini satın aldığını, Nebahat İşbilen’in o günden sonra holding ile bağlantısının kalmadığını belirtmiş ve o tarihte bu hisselerin toplam değerinin 90 milyon doları bulduğunu söylemişti.

Belgeler aksini gösteriyor

Pandora Belgeleri’ne göre ise Nebahat Eyvap İşbilen’in off-shore şirket kurma başvurusu, hisse devrinden sonraya denk geliyor. 2017’nin Nisan ayında Trident Trust Company (BVI) Limited firması aracılığıyla, “Moonglade Trust, The” adlı tröste aktarmak üzere Britanya Virjin Adaları merkezli “Scoopton Trading Ltd” adında bir off-shore şirket kurulmuş ve firmanın varlıklarının 110 milyon doları bulacağı belirtilmiş. Başvuru formunda da Evyap Holding’in eski hissedarı ve yöneticisi olarak görünen Nebahat İşbilen’in, off-shore şirketin gerçek sahibi olduğu, vekil hissedar olarak atanan Bahamalar merkezli Trident Nominees (No1) şirketi üzerinden gizlenmiş. Şirkete başka bir vergi cenneti olarak bilinen Guernsey’den de iki direktör atanmış.

Nebahat Evyap İşbilen’in, 18 Mayıs 2017’de hesaplarından yüklü miktarda para çekmesinin ardından Türkiye’deki malvarlığı ve banka hesaplarına “malvarlığı değerlerini kaçırmaya yönelik işlemler kapsamında olabileceği gerekçesiyle” yaşlılık aylığı hariç tedbir konulmuştu. Bu tedbir 15 Ocak 2019’da kaldırılmıştı. 

İşbilen dolandırıldığını söylüyor

Öte yandan, Nebahat Evyap İşbilen dolandırıldığını öne sürdü. İşbilen’in avukatı Esra Kırımlı, paranın Türkiye’den çıktığını kabul etti ancak off-shore şirketi ile ilgili müvekkilinin bilgisi, talebi veya onayı olmadığını ve bu nedenle İngiltere Yüksek Mahkemesi’nde şu anda devam eden bir dolandırıcılık davası olduğunu belirtti.

Avukat Kırımlı ayrıca, Nebahat Evyap İşbilen’i dolandırdığı iddia edilen kişinin İşbilen’in 2017’deki eski kişisel avukatı olduğunu söyledi. Kırımlı, aynı avukatın İşbilen adına birçok off-shore şirket kurduğunu ve bunlardan İşbilen’in haberinin olmadığını dile getirdi. 

Kutudan Rönesans Holding de çıktı

Daha önce Pandora Belgeleri’ne yansıyan bilgilerde Rönesans Holding’in, bir yandan kamunun parasıyla Türkiye’de cumhurbaşkanlığı sarayını inşa ederken diğer yandan vergi cennetine 210 milyon dolar aktardığı ortaya çıkmıştı.

Belgelerde, Rönesans Holding’in kamu projelerinden elde ettiği kârın bir kısmını vergiden kaçınmak için Britanya Virjin Adaları’na aktardığı görülmüştü. Ayrıca Rönesans Holding’in kurucusu Erman Ilıcak’ın annesi Ayşe Ilıcak’ın da ismi söz konusu belgelerde geçmişti.

Ayşe Ilıcak’ın iki off-shore şirketi aracılığıyla sadece bir yılda vergi cennetlerine aktardığı paranın 210.736.132.32 dolar olduğu kaydedilmişti. Ayrıca Ayşe Ilıcak’ın vergi cennetine aktardığı 210.7 milyon doların yüzde 40’lık gelir vergisinin ödenmiş olması durumunda, hazinenin kasasına yaklaşık 750 milyon TL’nin gireceğine dikkat çekilmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.