Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Selim Kuneralp ve Senem Görür ile Kordiplomatik (12): Macaristan seçimleri & Türkiye’deki muhalefetin seçim sonuçlarından çıkaracağı dersler

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarının 40. günü. Dünya, Ukrayna ordusunun geri aldığı Buça şehrindeki ceset görüntülerini konuşuyor. Ukrayna, Rusya’yı sivilleri katletmek ve savaş suçu işlemekle suçlarken; Rusya ise bu iddiaları yalanlamıştı. Öte yandan dün (3 Nisan) Macaristan ve Sırbistan’da iki önemli seçim düzenlendi. Macaristan’daki seçimleri 12 yıldır iktidarda bulunan Başbakan Orban ve partisi Fidesz kazandı. Peki Buça’da ve Rusya’nın saldırılarında son durum ne? Macaristan’daki seçim sonuçları bize ne anlatıyor? Selim Kuneralp ve Senem Görür, Kordiplomatik’te değerlendirdi.

Savaşın 40. gününde, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarının uluslararası basında giderek “normalleştiğini” belirten emekli Büyükelçi Selim Kuneralp, bu algının Buça’dan gelen görüntüler ile değiştiğini anlattı: “Rus ordusunun muazzam bir şöhreti vardır. Buça’daki görüntüler, Rusya’nın konvansiyonel güçlerinin çok güçlü olmadığını gösteriyor.”

Putin-Zelenskiy görüşmesi İstanbul ya da Ankara’da olabilir mi?

Hafta sonu Ukraynalı heyetlerin, “Olası bir Putin-Zelenskiy görüşmesi İstanbul ya da Ankara’da olabilir” açıklamasını değerlendiren Kuneralp, “Zelenskiy, uzlaşmaz bir konuma gelmek istemiyor. Ukrayna bir adım ötede olmak istiyor ama Rusya arkadan gelmiyor. Benim okuduğum kaynaklara göre, iki taraftan biri sahada üstünlük sağlayamadığı takdirde müzakere masasına oturmaz diye bir kanıt var” diye konuştu.

“Türkiye’deki muhalefet şapkasını önüne koymalı”

Türkiye ile Macaristan arasındaki durumun benzerliğini vurgulayan Kuneralp, “Seçim sonuçları gösteriyor ki anketler çantada keklik değil. Buradan bizim de çıkarmamız gereken çok sonuç var. Fakat bu sonuçları çıkarmak, seçimlerin sonuçlarını değiştirmeye yetmez. Bizde de herhalde muhalefet şapkasını önüne koyacak ve biz gelecek sene aynı duruma düşmemek için neler yapmalıyız diye düşünecektir” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.