Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dışişleri: Türkiye-ABD Stratejik Mekanizması devreye girdi

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden’ın Ekim 2021’de İtalya-Roma’daki G20 Zirvesi’nde mutabık kaldıkları “Türkiye-ABD Stratejik Mekanizması”nın dünden (4 Nisan) itibaren başlatıldığını açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşarı Victoria Nuland, dün (4 Nisan) Türkiye’ye geldi ve Ankara’da Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal ile görüştü. Görüşmenin ardından, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden’ın G20 Liderler Zirvesi’nde üzerinde mutabık kaldıkları Türkiye-ABD Stratejik Mekanizması‘nın başlatılacağı açıklandı.

Dışişleri Bakanlığı’nın açıklaması şöyle:

“Türkiye-ABD Stratejik Mekanizması 4 Nisan 2022 tarihinde Ankara’da başlatılmıştır. Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal ve ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşler Müsteşarı Victoria Nuland’ın gerçekleştirdikleri heyetlerarası görüşmede, ekonomik ve savunma işbirliği, terörle mücadele, bölgesel ve küresel meseleler dahil olmak üzere iki ülkenin ortak çıkarlarının bulunduğu konu başlıkları gözden geçirilmiştir. Türkiye ve ABD, Ukrayna’nın egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün korunmasına dair ortak taahhütlerini yinelemişlerdir. ABD, Türkiye’nin savaşa adil ve diplomatik bir çözüm bulunmasını kolaylaştırmak amacıyla sergilediği çabaları memnuniyetle karşılamıştır.”

Açıklamada, ABD Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Marisa Lago’nun da kurulan stratejik mekanizmasının ekonomik ve ticari boyutundaki işbirliğini geliştirmek üzere 5-6 Nisan günlerinde Ankara’yı ziyaret edeceği bilgisi de paylaşıldı.

Nuland-Çavuşoğlu görüşmesi

Nuland, Ankara ziyareti kapsamında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile de görüştü.

Nuland’ın perşembe günü (7 Nisan) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) geçerek, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile de görüşmesi bekleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.