Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Buça katliamı: “Bir Rus askerinin babamı vurarak öldürüşünü gördüm”

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları devam ediyor.​ Ukrayna ordusu, Rus birliklerinin geri çekilmesiyle birlikte başkent Kiev’e yakın mesafede bulunan Buça kentini kontrol altına aldı. Ukraynalı yetkililer, kentin sokaklarında çok sayıda sivilin cansız bedeni ile karşılaştıklarını açıkladı ve Rusya’yı savaş suçu işlemekle suçladı. Rusya ise Buça kentinde sivilleri öldürdüğü iddiasını yalanlıyor ve Batı’yı provokasyon ile suçluyor. Yuriy Neçiporenko, Buça’da babasının bir asker tarafından öldürüldüğü anları BBC’ye anlattı.

17 Mart günü saat 11.00’de Yuriy Neçiporenko ve babası Ruslan, insani yardımın dağıtıldığı Buça kent idari merkezine gidiyordu. Görgü tanıklarının ifadelerine göre Rusya tarafından ilk işgal edilen kentlerden Buça’da elektrik, doğalgaz ve su tedariki durmuştu.

Gıda ve ilaç temin edebilmek için yola çıkan Yuriy ile babasını, bir süre sonra bir Rus askeri durdurdu. 14 yaşındaki Yuriy, yaşadıklarını annesi Alla ile birlikte BBC’ye anlattı:

“Onlara silah taşımadığımızı ve tehlike oluşturmadığımızı söyledik. Daha sonra babam yüzünü bana doğru çevirdi, o anda vuruldu. İki kez göğsünden, tam kalbinin bulunduğu yerden vuruldu. Ardından yere yığıldı.”

Babasının ardından kendisinin de sol elinden vurulduğunu ve yere yığıldığını söyleyen Yuriy, o anları anlatmaya şöyle devam etti:

“Karnımın üzerinde yatıyordum, etrafımda olan biten hiçbir şeyi göremiyordum.”

Yuriy, askerin kafasına nişan alarak tekrar ateş ettiğini ancak kurşunun kapüşonundan geçtiğini söyledi. Askerin, yerde yatan babasının da kafasına bir kez daha ateş ettiğini anlatan Yuriy, “Küçük bir panik atak geçirdim. Yaralı kolumun üzerinde öylece yatıyordum. Elimin kanadığını gördüm” dedi.

Yuriy’in elindeki yaralar.

Yuriy, askerin bir süre sonra bir tankın arkasına binip gittiğini, kendisinin de ayağa kalkıp koşmaya başladığını söyledi.

Yuriy’nin annesi Alla ise oğlu eve döndükten sonra eşini görmek için sokağa çıktığı anları anlattı. Yuriy’nin yanılabileceğini ve eşinin yaralı durumda olabileceğini düşündüğünü söyleyen Alla, “Oğlum gitmemem için bana yalvardı. Beni de öldüreceklerini söyledi” diye konuştu.

Sokağa çıktığında komşuları tarafından da benzer uyarılar işittiğini ifade eden Alla, “Beni daha fazla ilerlememem konusunda uyardılar, Rusların kontrolleri altındaki topraklarda herkesi öldürdüklerini söylediler” dedi.

“Biz sivildik, tehlike arz etmiyorduk”

Ertesi sabah yardım için annesini çağıran Alla, annesi ile birlikte eşinin vurulduğu yere gitti ve Ruslan’ın cansız bedenini alarak eve getirdi. Cesedin Alla tarafından çekilen ve BBC ile paylaşılan fotoğrafı, Yuriy’nin ifadelerini doğrular nitelikteydi. Göğsün sağ yanında, kalbin yakınında kurşun yarası bulunuyordu. 

Avukat Ruslan Neçiporenko, öldürüldüğünde 49 yaşındaydı. Yuriy’ye göre aile evinin bahçesine gömülen babasını öldüren askerler Rus. Askerin Rus ordusuna özgün koyu yeşil bir üniforma giydiğini belirten Yuriy, “Kurşun geçirmez yeleğinde Rusça ‘Rusya’ yazdığını gördüm” dedi.

Yuriy, sözlerini şöyle noktaladı:

“Askerlere bir tehlike arz etmiyorduk, biz sivildik, bunu göstermek için beyaz atkı takmıştık.”

Kaynak: BBC

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.