Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya’dan ayrılan Bolşoy Tiyatrosu’nun baş balerini Olga Smirnova: “Sabah Rusya’dan ayrılacağımı bilmiyordum, gece ise uçakta oturuyordum”

Dünyanın en eski balelerinden Rusya’nın başkenti Moskova’daki Bolşoy Tiyatrosu’nun baş balerini Olga Smirnova, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarını desteklemediğini belirterek Bolşoy Balesi’nden ayrılmış ve Hollanda Ulusal Balesi’ne katılmıştı. Smirnova tüm bu süreçte neler hissettiği hakkında ilk kez konuştu.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarını kınayan balerin Olga Smirnova, Telegram hesabından paylaştığı mesajında “Savaşa tüm hücrelerimle karşı çıkıyorum” diyerek Bolşoy’dan ayrılmış ve Hollanda Ulusal Balesi’ne katılmıştı. Şimdilerde Hollanda Ulusal Balesi’ndeki ilk gösterisine hazırlanan Smirnova, yaşadığı süreç hakkında ilk kez The Guardian’a konuştu.

İnsanların konuşmaya korktuklarından bahseden Smirnova’ya göre “Savaş, medeni dünyada herhangi bir çatışmayı çözmek için kabul edilemez bir yol.” Kendisi, yaptığı açıklamaların dikkatleri üzerine çekeceğini bilse de konuşmayı tercih etmiş. Bir günde hayatının tamamen değiştiğini anlatan Smirnova, yetkililer tarafından doğrudan bir tehdit olmamasına rağmen kendisini güvende hissetmediğinden bahsederek yaşadığı süreci anlattı:

“Sabah Rusya’dan ayrılacağımı bilmiyordum, gece ise uçakta oturuyordum. Ülkedeki atmosferin gergin olduğunu hissettim. Uluslararası uçuşlar iptal ediliyordu ve sınırların kapatılacağına dair söylentiler vardı. Biz de ayrılmaya karar verdik, riske atmak ve daha fazla beklemek istemedik.” 

Rusya hükümeti, Rusya’nın itibarını zedeledi

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları başladığında, yaşadığı sakatlık nedeniyle yoğun prova ve performans programının dışında kalmasının, “durumu dışarıdan görmesine” yardımcı olduğunu söyleyen Smirnova, Rusya’nın dünyanın geri kalanıyla ilişkisi hakkında da endişeli. O, “Rusya’nın itibarının, Rusya hükümetinin eylemleri nedeniyle ciddi şekilde zedelendiğini” düşünüyor.

Açıklamasında “Rusya’dan utanacağımı hiç düşünmemiştim” diyen balerin sözlerine, “Yetenekli Ruslarla, kültürel ve atletik başarılarımızla her zaman gurur duydum ama şimdi öncesi ve sonrası arasında bir çizgi çekildiğini hissediyorum” diyerek devam etti.

Prova yapmak, güvenli bir alan açıyor

Eşiyle birlikte Moskova’dan ayrılma kararı alan balerin, beş saat içerisinde eşyalarını toplayarak önce Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai kentine, ertesi gün de Hollanda’nın başkenti Amsterdam’a uçmuş. Ayrılık kararını ailesi dahil kimseyle paylaşamadığından bahseden Smirnova “ailesinin hâlâ Rusya’da olduğunu ve çocuklarının Rusya’dan ayrılmasına üzüldüklerini” söyledi. 

Amsterdam’a gittiği ilk günden itibaren yeniden prova yapma fırsatı elde eden Smirnova’ya göre prova yapmak, “onu bir şekilde dışarıdaki kaostan kurtaran, sessizce konsantre olabileceği güvenli bir alan.”

Savaşın bir an önce sona ermesini dileyen balerinin, Rusya’ya dönüp dönemeyeceği ise henüz belli değil.

Kaynak: The Guardian 
Derleyen: Tuğbanur Toprak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.