Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Görme engelli avukata ayrımcılık yapan savcının görev yeri değişti

Geçirdiği kaza sonucu gözlerini kaybeden avukat Mümin Özeken, işlem yapmak için gittiği Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde Cumhuriyet Savcısı Emin Gider tarafından ayrımcılığa maruz bırakılmıştı. Özeken’i tanımadığı kişilerden oluşan hazirun ve bir müşteki ile ifade tutanağı imzalamaya zorlayan savcının görev yeri İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca değiştirildi.

İstanbul’da avukatlık yapan ve beş yaşında geçirdiği kaza nedeniyle görme yetisini kaybeden avukat Mümin Özeken, geçen salı günü (5 Nisan) ayrımcılığa maruz bırakılmıştı. Kendi adına işlem yapmak için Çağlayan Adliyesi’ne giden avukat Özeken, isteğini açıkça belirtmesine rağmen tanımadığı kişilerden oluşan hazirun ve bir müşteki ile ifade tutanağı imzalamaya zorlandı. Cumhuriyet Savcısı Emin Gider tarafından maruz bırakıldığı muamele nedeniyle Özeken, tutanağı imzalamak istemediği için müşteki sıfatıyla ifade verememişti. Barolar, konuya ilişkin sosyal medyadan tepki gösterirken Ankara ve İstanbul Barosu Engelli Hakları Merkezleri de konuya ilişkin açıklama yapmıştı. Tepkiler üzerine ayrımcılık yapan savcının görev yeri değiştirildi.

“Adliyede görev yapan herkesin engelli hakları konusunda eğitilmesi gerekiyor”

Görme Engelli Evrensel Hukukçular Derneği Genel Başkanı Avukat Şerif Ali Mutlu ile dernek üyeleri, Ankara Barosu Engelli Hakları Merkezi Başkanı Avukat Merve Bayram, Ankara Barosu Demokratik Sol Avukatlar Başkan Aday Adayı Avukat Deniz Aksoy ve baro bünyesindeki çok sayıda avukat ayrımcılığa ilişkin bugün Sıhhiye Adliyesi önünde basın açıklaması düzenledi. Ankara Barosu Engelli Hakları Merkezi Başkanı Av. Merve Bayram, “Bizler engelli bireylerin adalete erişiminde onları yalnız bırakmazken meslektaşımızın ayrımcılığa uğraması hepimizi derinden üzmüş ve durumun vehametini ortaya koymuştur. Yargının unsurlarından olan kolluk, hakim, savcı ile adliye personelinin ivedi olarak engelli hakları konusunda eğitilmesi gerekmektedir” dedi.

Av. Deniz Aksoy da, “Bizler engelli yurttaşlarımızın hak arama mücadelesine destek verirken İstanbul Barosu’na kayıtlı meslektaşımız Av. Mümin Özeken’in ayrımcılığa uğraması kabul edilemezdir. Yargının savunma ayağı olan avukatlar mesleğini icra ederken hiçbir ayrımcılığa uğramamalıdır” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.