Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ukrayna-Rusya savaşı: AB Rus kömürüne ambargo uygulayacak, Avustralya Ukrayna’ya zırhlı araç gönderdi

Avrupa Birliği (AB), Rusya’dan kömür ithalatına yönelik bir ambargoyu onayladı. Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Rus gemi inşa ve elmas şirketlerini kara listeye aldı. Medyascope, Ukrayna’daki gelişmeleri sizler için derledi.

AB’den Rusya’ya kömür ithalatı ambargosu

AB, Rusya’dan kömür ithalatına yönelik bir ambargoyu onayladı. Ambargonun ağustos ayında yürürlüğe girmesi bekleniyor. Avrupa Konseyi’nin Fransa Başkanlığı, yaptırımın yılda 4 milyar euro (4,4 milyar dolar) hacminde olduğunun tahmin edildiğini açıkladı. AB’nin Rusya’ya karşı daha fazla yaptırım üzerinde de çalıştığı belirtildi. 

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba perşembe günü (7 Nisan) NATO’ya verdiği demeçte, “Batı, Rus gazını ve petrolünü almaya devam ettiği sürece, bir yandan Ukrayna’yı desteklerken, diğer yandan Rus savaş makinesini destekliyor” dedi. 

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Joseph Borrell, Avrupa’nın Ukrayna’ya askeri yardım için gönderdiği bir milyar euronun, Rus enerjisine her gün harcanan bir milyar euronun gölgesinde kaldığını kabul etti.

ABD, Rus gemi inşa ve elmas şirketlerini kara listeye aldı

Rusya Birleşik Gemi İnşa Şirketi Başkanı Aleksey Rakhmanov

ABD Hazine Bakanlığı, biri elmas madenciliği diğeri gemi yapımcısı olmak üzere iki Rus işletmesini, ABD finansal sistemine erişimlerini yasaklayarak resmen kara listeye aldı.

En son yaptırımlar, Rus devletine ait işletmeler, United Shipbuilding Corp ve Alrosa elmas madenciliği şirketini hedef alıyor.

ABD’li yetkililer konu ile ilgili açıklamalarında, “Bu karar aracılığıyla Hazine, Rus hükümetinin Ukrayna’ya karşı sebepsiz yere savaşını sürdürmesi için ek destek ve gelir kaynaklarını kesiyor” dedi. 

ABD’nin açıklamasına göre Alrosa, dünyanın en büyük elmas madenciliği şirketi ve küresel elmas madenciliğinin yüzde 28’ini oluşturuyor. Ayrıca Alrosa’nın 2021 yılında 4,2 milyar doların üzerinde gelir elde ettiği belirtildi.

Açıklamada, United Shipbuilding Corp’un Rusya’nın neredeyse tüm savaş gemilerinin inşasından sorumlu olduğu belirtildi.

Avustralya, Ukrayna’ya zırhlı araç gönderdi

Ukrayna bayrağı ile yeniden boyanan zırhlı araçlar

Avustralya, geçtiğimiz hafta Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin talebi üzerine Ukrayna’ya hediye ettiği 20 zırhlı askeri araçtan ilk üçünü gönderdi.

Ağır şekilde güçlendirilmiş araçlar saldırı amaçlı değil, savaş bölgesindeki askerleri ve sivilleri taşımak için kullanılacak.

Zelenskiy geçen hafta Avustralya Parlamentosu’ndaki konuşmasında, ülkeye bugüne kadarki kararlı desteği için teşekkür etmişti. Avustralya, askeri ve insani yardım için 190 milyon Avustralya dolarının (142 milyon ABD doları) üzerinde taahhütte bulunmuştu ve Ruslara ve petrol ithalatına çeşitli yaptırımlar getirmişti.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison geçen hafta Zelenskiy’e yanıt olarak, “Sayın Başkan, Avustralya halkı hayatta kalma mücadelenizde Ukrayna’nın yanındadır” demişti.

Morrison liberal demokrasilerin özgürlüğü ve “zorlama, yıldırma ve kaba kuvvet yumruğu olmadan yaşama hakkını” savunmak için bir araya gelmesi gerektiğini belirtmişti. Morrison ayrıca Avustralya’nın Zelenskiy’i, “demokrasinin aslanı” olarak andığını sözlerine ekledi.

Hindistan, BM’nin Rusya oylamasına katılmadı

Hindistan’ın Birleşmiş Milletler Daimî Temsilcisi T. S. Tirumurti

Hindistan, Ukrayna’nın Buça şehrindeki görüntülerin ardından Rusya’nın İnsan Hakları Konseyi’ndeki konumunu askıya almak için perşembe günü yapılan BM oylamasında neden çekimser kalan 58 ülke arasında olduğunu açıkladı.

Hindistan açıklamasında, “Ukrayna’daki çatışmanın başlangıcından bu yana Hindistan, barış, diyalog ve diplomasinin yanında yer aldı. Kan dökerek hiçbir çözüme ulaşılamayacağına inanıyoruz. Hindistan herhangi bir tarafı seçmişse, bu barıştan yanadır ve şiddetin hemen sona ermesi içindir” dedi. 

Hindistan, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini kınamak için alınan sekiz BM oylamasında şu ana kadar çekimser kaldı ancak çarşamba günü (6 Nisan) Buça’daki cinayetleri kınadı ve bağımsız soruşturma çağrısını destekledi. 

Hindistan’ın savaştaki eşit mesafeli duruşu, Batı’nın Rusya’ya yönelik ekonomik yaptırımları artırmasıyla eleştirilerin hedefi oldu.

Rusya, Hindistan’ın en büyük savunma tedarikçisi.

Perşembe günü Hindistan, Moskova ile ekonomik bağlarını istikrara kavuşturmak ve ticaret dengesini oturtmak için bir ödeme mekanizması geliştirmeye odaklandığını söyledi.

İngiltere: Rus birlikleri kuzey Ukrayna’dan tamamen çekildi

İngiltere Savunma Bakanlığı, Rus birliklerinin kuzey Ukrayna’dan tamamen çekildiğini ve Belarus’a geri döndüğünü açıkladı. 

BBC’nin haberine göre geri çekilen birliklerin bir kısmının Donbas’ta savaşmak üzere doğu Ukrayna’ya transfer edileceği ancak kuvvetlerin birçoğunun konuşlandırılmadan önce “önemli ölçüde ikmale” ihtiyacı olacağı belirtildi.

İngiltere Savunma Bakanlığı bu sabahki açıklamasında, “Kuzeyden yapılacak herhangi bir toplu yeniden yerleştirme en az bir hafta sürecektir” dedi.

Savunma Bakanlığı açıklamasında, Rusya’nın Ukrayna’nın doğu ve güneyindeki şehirlere yönelik bombardımanlarının devam ettiğini ve Rus birliklerinin stratejik öneme sahip İzyum kentinden güneye doğru ilerlediğini belirtti.

“Buça’dan daha korkunç”: Borodyanka’daki yıkımın fotoğrafları

Ukrayna güçleri, daha önce Rus güçleri tarafından işgal edilen Kiev yakınlarındaki kasabaları geri almalarıyla beraber, giderek daha fazla vahşet keşfettiklerini söylüyor.

Buça’daki görüntüler küresel çapta tepkilere ve soykırım suçlamalarına yol açmıştı.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Borodyanka kasabasındaki durumun Buça’dakinden “önemli ölçüde daha korkunç” olduğunu söyledi.

BBC’nin haberine göre Borodyanka’daki enkazlardan 26 kişinin cansız bedeni çıkarıldı.

Başkent Kiev’in yakınlarında bulunan kasabadan gelen görüntüler binaların yakıldığını gösteriyor
İçeride çok sayıda insan varken yerleşim yerleri bombalandı

Kurtarma ekipleri hayatta kalanları bulmak için yoğun çaba harcıyor

Zelenskiy, Borodyanka’da daha önce Rusya tarafından ele geçirilen diğer kasabalardan çok daha fazla kurban olduğundan endişe edildiğini söyledi.

Kaynak: BBC

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.