Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bingöl’de zafer işareti yapan 18 yaşındaki Mahfuz Taş polis tarafından darp edildi, gözaltına alındı – Baro: “İşkencenin cezasız kalmasına izin vermeyeceğiz”

Bingöl’ün Solhan ilçesinde 18 yaşındaki Mahfuz Taş, 9 Nisan’da arkadaşları ile fotoğraf çektirirken zafer işareti yaptığı gerekçesiyle polis tarafından darp edildi ve bir gece gözaltında tutuldu. Bingöl Barosu’ndan yapılan açıklamada, “İfade özgürlüğünün polis şiddeti ile karşılık gördüğü olayda işkencenin cezasız kalmasına izin vermeyeceğiz” denildi.

“Polisler gençlere zafer işareti yapmanın yasak olduğunu söylemiş”

Bingöl Barosu’nun açıklamasına göre, Solhan ilçesinde gençlerin fotoğraf çektirdikleri sırada bunun seyir halindeki araçtan fark edildiği, duran aracın gençlerin yanına gelerek tahrik edici sorular sorduğu, olayın gerçekleştiği alanın şehir merkezi olduğu düşünüldüğünde GBT sorgusunun anlamsız olmasına rağmen gençlere GBT sorgusu yapıldığı, zafer işareti yapmanın kanunen yasak olduğunun söylendiği belirtildi.

“Polis, özellikle ameliyatlı olduğunu söylediği gözünü darp etmişler”

Baronun açıklamasında, gençlerin “Suç olmadığını biliyoruz, bırakın bizi gidelim” demeleri üzerine darp edilmeye başlandıkları ve müşteki Mahfuz Taş’ın sol gözünde ciddi morluk ve şişlikler oluştuğu, yüzünün farklı yerlerinde çizik şeklinde yaralanmalar olduğu aktarıldı.

Taş’ın daha önce göz ameliyatı olduğunu polise söylediği, “Hangi gözün?” diye sorulması üzerine polislerin özellikle o gözünü hedef alarak yumrukladığı belirtildi. Açıklamada şöyle denildi: “Olaydan sonra gözünde görme kaybı başladığını belirten müştekinin tekrar doktor raporu alınması talebimiz savcılığa iletilmiştir. Daha önce gördükleri baskı ve korkudan dolayı ifadesi alınan müştekinin ek ifadesinin alınması talebimiz kabul edilerek bizzat dosya savcısı tarafından ek ifade alınmıştır. Savcılık ile yapılan görüşmelerde polisin kamera kayıtlarının alınacağı alan ile ilgili yanlış bilgi verdiği jandarma tarafından fark edilince müşteki gençlerin belirttiği noktalardan da Mobese kaydının alındığı bilgisi tarafımıza verilmiştir. Kamera kayıtlarından gençlerin emniyete götürüldükten sonra başka bir binaya götürüldüğü ve birkaç dakika orada tutukları ve müşteki Mahfuz Taş’a o esnada tekrar darp edildiğinden şüphelenildiği için tüm kamera kayıtlarının dosyaya celbinin sağlanacağı belirtilmiştir.”

“İfade özgürlüğü polis şiddeti ile karşılık gördü”

Baro açıklamasında, şüpheli polislerin “işkence”, “tehdit”, “hakaret”, “görevi kötüye kullanma”, “delil karartma”, “gerçeği aykırı tutanak düzenlemek suretiyle resmi evrakta sahtecilik” suçlarını işlediklerine dikkat çekti.

Dosyanın takipçisi olacağını dile getiren Bingöl Barosu’nın açıklamasında, “İfade özgürlüğünün polis şiddeti ile karşılık gördüğü olayda işkencenin cezasız kalmasına izin vermeyeceğiz. Baromuz temel insan hak ve özgürlüklerinin korunmasında üzerine düşen görevi yapmaya devam edecektir” denildi.

DİYARBAKIR \ MEDYASCOPE

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.