Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ELIAMEP-Medyascope Medya Serisi’nin ikinci webinarı yayınlandı

Doç. Dr. Eylem Yanardağoğlu’nun moderatörlüğünü üstlendiği ELIMED-Medyascope Medya Serisi’nin ikinci webinarında Doç. Dr. Bilge Yeşil, Marius Dragomir ve Işın Eliçin’in katılımı ile “Medya ve Demokratik Gerileme” konusu ele alındı.

Center for Applied Turkey Studies (CATS) tarafından oluşturulan ve Mercator Vakfı ile Almanya Federal Dışişleri Bakanlığı tarafından desteklenen ELIMED webinar dizisinin planlanan yedi bölümünden ikincisi, 12 Nisan’da Medyascope YouTube kanalında yayınlandı.

Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Bölüm Başkanı Doç. Dr. Eylem Yanardağoğlu, sözü ilk olarak College of Staten Island’da küresel medya ve iletişim üzerine çalışmalarda bulunan Doç. Dr. Bilge Yeşil’e bıraktı.

ABD merkezli sivil toplum örgütü Freedom House’un verilerine atıfta bulunarak dünyanın önemli bir demokratik gerileme evresinden geçtiğini belirten Yeşil, otoritelerin genellikle “toplum faydası”nı gerekçe göstererek medyayı kısıtladığının altını çizdi. Yeşil’e göre siyasetçiler bu doğrultuda kutuplaşma yolunu tercih ediyor ve rakiplerini “devletin düşmanları” olarak resmediyor.

Medyascope‘ta program yapımcısı ve gazeteci Işın Eliçin ise Türkiye’de medyanın gerileyişine bir gazeteci penceresinden, kendi deneyimlerini aktararak baktı. Eliçin, gazeteciliğe 1990’lı yıllarda başladığını ve o yıllarda çalıştığı kurumlardaki haberlerinin hükümetlerin kararlarına etki edebildiğini söyledi. Kıdemli gazeteci, medya kuruluşlarının gazeteci kökenli kişilerin elinden çıkarak iş insanlarına geçmesiyle işlerin değiştiğini vurguladı, AKP’nin gücünü pekiştirdiği 2007 yılını ise milat olarak belirledi.

Yeşil ise medya üzerindeki baskıların AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılından sonra hemen artmaya başladığını, devletin finansal gücü ve Fethullahçı yapılanma ile medya kuruluşlarının zorla el değiştirdiğini belirtti.

Orta Avrupa Üniversitesi’nde (CEU) Medya, Veri ve Toplum Merkezi Başkanı ve misafir öğretim üyesi olarak görev yapan Marius Dragomir, bir demokrasiyi taşıyan ana sütunun medya olduğunu vurguladı ve medya sahipliğinin bu konuda kritik rol oynadığının altını çizdi.

ELIMED webinar dizisinin önceki bölümünde Türkiye’nin Avrasyacılığa yönelişi konu alınmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.