Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Zelenskiy duyurdu: Putin’in sıkı dostu Medvedçuk gözaltına alındı

Rusya yanlısı muhalefet ittifakı Yaşam İçin Muhalefet Platformu Partisi’nden milletvekili Viktor Medvedçuk, Ukrayna Güvenlik Servisi tarafından yürütülen özel bir operasyon sonucunda yakalandı ve gözaltına alındı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yakınlığı ile bilinen ve Putin’in kızının vaftiz babası olan Medvedçuk, geçen yıl vatana ihanet suçlamasıyla ev hapsi cezasına çarptırılmıştı.

​Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Viktor Medvedçuk’un Ukrayna askeri üniforması giydiği ve ellerinin kelepçeli olduğu bir fotoğrafı resmi Telegram kanalında paylaştı.

Zelenskiy, “Ukrayna Güvenlik Servisi sayesinde bir özel operasyon yürütüldü. Tebrik ederim! Detaylar daha sonra gelecek” dedi.

Gece saatlerinde konuyla ilgili bir video yayınlayan Zelenskiy, esir takası teklifinde bulunarak Medvedçuk’u “Rus esaretinde bulunan Ukraynalı çocuklar” ile takas edebileceklerini belirtti.

Ukrayna Güvenlik Servisi’nin açıklamasında ise şu ifadeler yer aldı:

“Rus yanlısı bir siyasetçi olup yıllarca saldırgan devlet için çalışabilirsin, son zamanlarda adaletten kaçıyor olabilirsin, kamufle olmak için Ukrayna askeri üniforması bile giyebilirsin. Ancak bu cezadan kaçmana yardımcı olacak mı? Hiç de değil. Prangalar seni bekliyor, aynısı Ukrayna’ya ihanet eden herkes için geçerli!”

67 yaşındaki varlıklı siyasetçi, herhangi bir yanlış eylemde bulunmadığını ve kendisine yöneltilen suçlamaların “siyasi baskı” niteliği taşıdığını iddia ediyor.

Viktor Medvedçuk kimdir? 

“Ukrayna’nın Seçimi” isimli Rus yanlısı bir sivil toplum örgütünün kurucusu ve Rusya destekçisi Yaşam İçin Muhalefet Platformu Partisi’nden milletvekili Viktor Medvedçuk, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’daki en yakın müttefiki olarak biliniyor. 

“Şahsi bir dost” olarak nitelendirdiği Putin’in en küçük kızının vaftiz babası olan Medvedçuk, 2014’te Rusya’nın ilhak ettiği Kırım’ın hazinesini yağmaladığı ve vatana ihanet suçu işlediği gerekçesiyle 13 Mayıs 2021’de ev hapsi cezasına çarptırılmıştı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından da Ukrayna’daki demokrasinin altını oyduğu gerekçesiyle yaptırım uygulanan Medvedçuk, 28 Şubat 2022 tarihinde – Rusya Ukrayna’ya saldırılarının başlamasından dört gün sonra – ev hapsinden kaçmıştı ve firari olarak aranıyordu.  

Medvedçuk, 8 Mart 2022’de ise partisinin eş genel başkanlığından azledilmiş ve yalnızca milletvekili unvanı kalmıştı.

Kaynak: Kyiv Independent

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.