Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Dışişleri Bakanı Sözcüsü Price’dan S-400 sorusuna net yanıt: “Cevabım yok”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemleri satın almasının ardından Ankara’ya uygulanan CAATSA yaptırımlarının kaldırılıp kaldırılmayacağı yönündeki bir soruya, “Bu konuda size bir cevabım yok” yanıtını verdi. Price ayrıca, Türkiye’nin bir NATO müttefiki olarak Ukrayna’daki savaşta üstlendiği rolden söz etti.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, günlük basın brifinginde, bir gazetecinin “ABD’nin Türkiye’ye Rusya’dan S-400 alımı nedeniyle uyguladığı CAATSA yaptırımlarını kaldırmayı planladığı doğru mu?” sorusunu, “Bu konuda size bir cevabım yok. Müttefikimiz Türkiye ile S-400’ler hakkında devam eden bir diyalog halindeyiz” diyerek yanıtladı.  

“Türkiye yaptırımları ihlal ederse?”

Aynı gazetecinin, “ABD, Türkiye gibi ülkelerin Rusya’ya yaptırım uygulamayı reddetmesini ve yaptırımları ihlal etmesini kabul edebilir mi?” sorusuna ise şu karşılığı verdi:

“Türkiye bizim için önemli bir müttefik. Ukrayna halkının desteklenmesi ve Rusya’dan hesap sorulması çabalarına Türkiye önemli katkılarda bulundu. Türkiye ayrıca diplomatik bir ilerleme sağlanıp sağlanamayacağını görmek adına Rusları ve Ukraynalıları bir araya getirmede önemli bir diplomatik rol oynadı. Ne yazık ki, ister Türkiye, ister Fransa, ister Almanya, ister İsrail ya da başka ülkeler olsun, bugüne kadar üstlenilen çabaların hiçbiri çok başarılı olmadı. Bu başarısızlık, ülkelerin çaba göstermemelerinden değil, Rusya’nın çatışmayı sona erdirmek için diplomatik çözümlere yanaşmıyor olmasından kaynaklanıyor.”

Gazetecinin, “Yani Türkiye’nin, sizin liderliğinizi takip etmeyi ve Rusya’ya yaptırım uygulamayı reddetmesini kabul ediyorsunuz” sorusuna yanıt olarak Price, Türkiye’nin yaptırım ihlali içerisine girdiğinden haberdar olmadığını belirtti ve Türkiye’nin Ukrayna’daki krizin çözümü için harcadığı çabalardan söz etti.

Kaynak: U.S. Department of State

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.