Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mafya suçlarını belgeleyen foto muhabiri Letizia Battaglia 87 yaşında hayatını kaybetti

İtalya’nın Sicilya kentinde mafya suçlarını belgeleyen çalışmalarıyla tanınan ünlü İtalyan foto muhabiri Letizia Battaglia 87 yaşında hayatını kaybetti.

Letizia Battaglia çarşamba günü (13 Nisan) geç saatlerde Palermo’da hayata gözlerini yumdu. Palermo Belediye Başkanı Leoluca Orlando, yakın arkadaşı Battaglia’nın ölümünü, “Palermo olağanüstü bir kadını kaybetti. Letizia Battaglia, sanat dünyasında kabul görmüş bir semboldü. Görünmeyeni görünür kılan olağanüstü bir insandı” diyerek duyurdu.  

Letizia Battaglia, 1970’lerde ve 1980’lerde Palermo’nun ara sokaklarını arşınlayarak mafya cinayetlerinin kurbanlarını ve rakip mafya grupları arasındaki iç savaşı fotoğraflamış ve bu dönemde defalarca ölüm tehditleri almıştı.

İkinci Dünya Savaşı sonrası Palermo’da doğan Battaglia, ailesiyle birlikte Kuzey İtalya’ya taşınmış ve 16 yaşında evlenmişti. Battaglia, eşinden ayrıldıktan ve Milano’da üç yıl kaldıktan sonra, 1974’te uzun süreli partneri Franco Zecchin ile Sicilya’ya dönmüştü.

Letizia Battaglia

Asıl hedefi yazarlık olan Battaglia’nın gazetecilik kariyeri 40 yaşında, eline bir kamera alması ile başladı. Battaglia, “(Kamera) Bu elimdeyken dünyayı alt edebilirim diye düşündüm” demişti. 

1970’lerde ve 80’lerde, Palermo ve çevresinde mafya aileleri arasında çıkan bir savaş yüzlerce kişinin ölümüne neden olmuştu.

Palermo’da silahlı bir çocuk, 1982. Fotoğraf: Letizia Battaglia

Mafya arasındaki iç savaş yıllarını “korkunç yıllar” olarak nitelendiren Battaglia, bir röportajında o günleri anlatmıştı:

“Artık arkadaşlarınızın veya düşmanlarınızın kim olduğunu bilmiyordunuz. Sabah evden çıkarken akşam geri gelip gelmeyeceğinizi bilmiyordunuz. Mafya patronları her an sizi öldürebilir diye düşünüyordunuz. Polis onları durdurduğunda, mümkün olduğu kadar yakınlarına yaklaştım ve kelepçeli halde fotoğraflarını çektim. Patronların yüzüme tükürme pahasına bile gözlerime bakmasını istedim. Bu aynı zamanda mafyaya meydan okumamın bir yoluydu.”  

Battaglia’nın çektiği 600 bin fotoğraf, mafyanın ve Sicilya’daki kurbanlarının acımasız gerçekliğini ortaya çıkarmaya yardımcı oldu.

Battaglia’nın çektiği fotoğraflar, 2019’da “Mafya’yı Vurmak” adlı biyografik bir belgeselde yer almıştı.

Kaynak: Guardian

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.