Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa seçimleri: Aşırı sağcı lider Marine Le Pen, zimmetine para geçirmekle suçlanıyor

Avrupa Birliği’nin (AB) yolsuzlukla mücadele kurumu OLAF, aralarında Fransa cumhurbaşkanı adayı ve Ulusal Cephe lideri aşırı sağcı Marine Le Pen’in de bulunduğu bazı Avrupa Parlamentosu (AP) üyelerini zimmetlerine para geçirmekle suçladı. Paris Savcılığı, dosyanın inceleme sürecinde olduğunu açıkladı.

Fransız araştırmacı gazetecilik sitesi Mediapart’ın ulaştığı 116 sayfalık raporda, çeşitli Avrupa Parlamentosu (AP) üyelerinin yaklaşık 620 bin euro değerindeki AB fonlarını, parti çıkarları için harcadığı belirtildi. Raporda Fransa cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ikinci tura kalan Marine Le Pen ve babası Jean-Marie Le Pen’in de bulunduğu Ulusal Cephe üyelerinin de adı geçti.  

Ulusal Cephe’nin sözcüsü, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turuna günler kalmışken yöneltilen iddiaların zamanlamasını sorguladı. Le Pen’in avukatı Rodolphe Bosselut ise rapordaki bazı bilgilerin 10 yıldan da eski olduğunu belirtti. 

Marine Le Pen, seçimlerin 24 Nisan’daki ikinci turunda mevcut Cumhurbaşkanı Macron’a karşı yarışacak.

Fransız BFMTV’ye konuşan Bosselut, “Le Pen buna itiraz ediyor, suçlamanın detaylarına erişimi olmadan bunlara itiraz ediyor. Bu bir manipülasyon ve maalesef şaşırmadım” dedi.

Mediapart’a göre, Le Pen’in 2004 ile 2017 yılları arasında yürüttüğü Avrupa Parlamentosu (AP) üyeliği sırasında 137 bin euro tutarında AB fonunu partisi için kullandığını belirten rapor mart ayında Fransız yetkililere teslim edildi. Paris Savcılığı, dosyanın incelendiğini kamuoyuna duyurdu.

Mediapart’ın aktardığına göre Marine Le Pen, 2010’da “Avrupa Bölgeleri ve Finansal Kriz” isimli bir konferansa katılacak 13 parti üyesi için 5 bin euro tutarında otel masrafı beyanında bulundu. Ancak olayın içinde yer alan isimlerden birinin AP yönetimine mektup yazarak toplantıda partinin cumhurbaşkanı adayının tartışıldığını iddia etti. 

Raporda Le Pen’in AB fonlarını zimmetine geçirdiğine dair bir suçlama bulunmuyor. Tüm suçlamalar AB’nin kamu kaynaklarının Ulusal Cephe personeli ve etkinlikleri için harcandığı yönünde. Marine Le Pen ise eylemlerinin yanlışlığının farkında olmadığını belirtti.  

Le Pen, parlamento üyesi asistanları için ayrılan AB fonlarını parti çalışanlarının maaşını öderken kullandığı suçlamasıyla 2018’den beri “güveni kötüye kullanma” ve “kamu kaynaklarının yanlış kullanımı” sebebiyle soruşturma altında. Bir AB mahkemesi de aynı yıl, Le Pen’in korumasının maaşı için harcadığı 41 bin euronun AB’ye iade edilmesine hükmetmişti.

Suçlananlar arasında baba Le Pen de var

Raporda yolsuzlukla suçlanan diğer isimler ise şöyle: Le Pen’in babası Jean-Marie Le Pen, Ulusal Cephe’nin eski başkan yardımcısı Louis Aliot ve partinin ağır toplarından Bruno Gollnisch. Adı geçen kişilerin tamamı kendilerine yöneltilen suçlamaları reddetti.

Kaynak: Guardian

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.