Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarını kınayan sanatçılar eserlerini müzeden çekti

Rusya’nın başkenti Moskova’da, kullanılmayan eski elektrik santralinin sanat alanına dönüştürülmesiyle 2021 yılında açılan GES-2 galerisi, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarından etkilenen kurumlar arasında yerini aldı. Rusya’nın saldırılarını kınayan sanatçılar, galerinin “savaş karşıtı” açıklama yapmaması üzerine eserlerini geri istedi. Galeri, Rusya’nın sanat dünyasındaki yerini yükseltmeyi hedefliyordu.

Moskova’da bulunan GES-2 sanat galerisi, Rusya’nın sanat dünyasındaki yerini yukarı taşımayı hedeflerken savaştan etkilenen kurumlar arasında yerini aldı. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarını kınayan sanatçılar, GES-2’nin savaş karşıtı bir açıklama yapmaması üzerine eserlerinin galeriden kaldırılmasını talep etti. Galeriyi yakın zamanda ziyaret eden Moskovalılar, içi sanat eserleriyle dolu bir mekan beklerken, alanın boşluğu karşısında şaşkınlığa uğradı.

Kremlin Sarayı’nın yakınında bulunan GES-2, 2021’nin Aralık ayında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ziyaretiyle açılmıştı. İtalyan mimar Renzo Piano tarafından tasarlanan galerinin inşaatını ülkenin en zengin iş insanlarından Leonid Mikhelson finanse etti. 

Galerinin açılışında eserleri yer alan İzlandalı sanatçı Ragnar Kjartansson da dahil olmak üzere pek çok sanatçı ve küratör, GES-2’nin Rusya’nın saldırılarına karşı çıkan bir açıklama yapmayacağını anlamaları üzerine galeriden ayrıldı.

GES-2’nin sanat yönetmeni Francesco Manacorda da savaş başladıktan kısa bir süre sonra “savaş karşıtı eserleri sergilemenin söz konusu olmadığına ve savaş karşıtı bir açıklama yapmanın yasal sonuçları olduğuna” değinerek istifa edenler arasındaydı.

Rus sanatçı Evgeny Antufiev, Ukrayna’ya saldırıların başlamasından kısa bir süre sonra “İnsanların öldüğü ve kanın döküldüğü bu zamanda hayat normalmiş gibi davranamayız” diyerek,  eserlerinin GES-2’den çıkarılmasını istemişti. 

Savaş karşıtı yüzlerce sanatçı Rusya’yı terk etti

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarının başladığı ilk günden (24 Şubat 2022) itibaren sanat alanında varlık gösteren 17 binden fazla Rus, savaş karşıtı olduklarını dile getirerek saldırıların bitirilmesini talep eden açık bir mektup imzaladı.

Savaşa “savaş” demenin giderek zorlaştığı Rusya’da, savaş karşıtı olanlara yönelik artan baskılar nedeniyle yüzlerce sanatçı ülkeden ayrıldı.

Ülkeyi terk eden sanatçılardan biri de Antonina Baever’di: “Şu anki faaliyetlerim göz önüne alındığında, özgür kalmaya devam edemez, sessizce Rusya’da kalamazdım.”

Venedik Bienali’nde bu sene Rus Pavilyonu olmayacak

Venedik Bienali’nde Rus sanatçıların eserlerinin sergileneceği Rus Pavilyonu, Rus sanatçı ve küratörlerin çekilmesinin ardından iptal edildi. Bienal bu sene 23 Nisan 2022’de başlayacak.

Sanatçılar Alexandra Sukhareva ile Kirill Savchenkov ve Litvanya doğumlu küratör Raimundas Malašauskas, bienale katılmayacaklarını açıkladı. Savchenkov ve Sukhareva bu kararlarının gerekçesini ortak bir açıklama yaparak şöyle dile getirdi:

“Siviller füzelerin ateşi altında ölürken, Ukrayna vatandaşları sığınaklarda saklanırken, Rus protestocular susturulurken sanata yer yok.”

Kaynak: The Guardian
Derleyen: Tuğbanur Toprak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.