Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türk Eczacıları Birliği’nden açıklama: “Hastaların ilaçlara ulaşması konusunda ciddi endişe duyuyoruz”

Türk Eczacıları Birliği (TEB) ve 54 bölge eczacı odası tarafından yapılan açıklamada, son dönemde bazı ilaç firmalarının Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) belirlediği kamu kurum iskontolarını uygulamaktan kısmen ya da tamamen vazgeçmesinin eczacılar ile vatandaşları karşı karşıya getirdiği belirtildi.

TEB ve 54 bölge eczacı odasının yaptığı açıklamada, sorunun defalarca kez gündeme getirildiğine ancak çözüme kavuşturulmadığına ve artarak devam ettiğine dikkat çekildi. Ayrıca aradaki fiyat farkının doğrudan hastalara yansıyacağı vurgulandı.

“Aylık bin Türk Lirası’nı bulacak fiyat farkları oluşacak”

Açıklamada şöyle denildi:

“Kronik hastalıklarda kullanılan çok sayıda ilaçta dahi kamu kurum iskontosu yapmayan bazı ilaç firmaları, şimdi de hayati önem taşıyan diyaliz ilaçlarında halk sağlığını tehdit eden bu tutumlarını sürdüreceklerini beyan etmişlerdir.

Sorunun devam etmesi halinde, kronik böbrek yetmezliği bulunan hastaların cebinden bu ilaçlar için aylık bin lirayı bulacak fiyat farkları çıkacaktır. Bu durum hastalarımız için çok ağır bir yük demektir.

İnsan sağlığını her türlü koşuldan üstün tutan bir mesleğin temsilcileri olarak, halkımıza sunduğumuz sağlık hizmetini sürdürülemez hale getiren bu sorunun devamı halinde, hastalarımızın ilaca erişimde yaşayacağı sıkıntılardan ciddi anlamda endişe duyduğumuzu ifade etmek istiyoruz.”

“Ciddi anlamda endişe duyuyoruz”

Açıklamada, sağlık hizmetini sürdürülemez hale getiren bu problemin devam etmesi halinde hastaların ilaca ulaşma konusunda ciddi sıkıntılar yaşayacağı belirtildi:

“Konunun tarafları SGK ile ilaç firmaları olmasına rağmen, yaşanan sorun eczacılar ile hastaları karşı karşıya getirmektedir. Gerekli çözüm, SGK ve ilaç firmaları tarafından sağlanmalı ve hastaların mağduriyeti acilen giderilmelidir. Türk Eczacıları Birliği ve bölge eczacı odaları olarak konunun takipçisi olacağımızı ve bu durumun sorumlularına karşı sessiz kalmayacağımızı ilan ediyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.