Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Rusya Ukrayna savaşını başlatan taraf ama biteceği zamanı ve koşulları belirleyen taraf olmayacak” – Prof. Dr. Serhat Güvenç ile söyleşi

Medyascope yorumcusu, yazarı ve uluslararası ilişkiler profesörü Serhat Güvenç ile 55. gününde Rusya’nın Ukrayna işgalini konuştuk. Hem Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy hem de Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 55. gün itibariyle savaşın yeni bir aşamaya girdiğini “büyük Donbas muharebesi”nin başladığını söylüyorlar. Prof. Güvenç bundan sonra Donbas’ta yoğunlaşacak çatışmaların savaşın kaderi açısından tayin edici olacağı değerlendirmesi yaptı. Ukrayna’nın ABD ve diğer Batılı ülkelerden bundan sonra alacağı askeri yardımların miktar ve niteleğine bağlı olarak uzun soluklu bir savaşı sürdüreceğini düşünen Güvenç, Rusya’nın savaşın biteceği tarihi ve koşulları belirleme avantajını kaybettiğini anlatıyor.

Yayında Rusya’nın Karadeniz Filosu’nun sancak gemisi Moskva’nın batışının savaşın seyrine etkisini, Rusya’nın nükleer silah kullanma olasılığını, Rusya ve Ukrayna ordularının askeri kayıplarını, Kremlin yönetiminin işlenen savaş suçları nedeniyle yargılanması olasılığını ve Türkiye’yi bekleyen riskleri de konuştuk. Profesör Güvenç savaşın tahmin ettiği gibi uzun sürmesi halinde Ankara’nın Montrö Sözleşmesi’ne dayanarak halen bu savaş için uygulamakta olduğu Boğazlar’dan geçiş rejimini sürdürmesinin zor olacağı görüşünde. Güvenç, iki neden sıralıyor: Başıboş gezen mayınlar ve NATO müttefiklerinin baskısı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.