Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD, nükleer santrallere 6 milyar dolar yatıracak

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), iklim kriziyle mücadele kapsamında karbonsuz enerji üretimi için kapanma tehlikesiyle karşı karşıya olan nükleer santrallere 6 milyar dolar yatıracağı programı açıkladı. Program, ABD Devlet Başkanı Joe Biden’ın daha önce imzaladığı 1 trilyon dolarlık altyapı anlaşmasıyla finanse edilecek.

Nükleer santrallerin kapanma tehlikesine karşı ABD, nükleer santraller için 6 milyar dolar ayıracak. Vaşington’dan gelen açıklamaya göre iklim krizi tehdidine karşı nükleer enerji gibi karbonsuz enerji üretiminin desteklenmesi gerekiyor.

ABD Enerji Bakanlığı’nın dün (19 Nisan) yaptığı açıklamaya göre, kapanma tehlikesiyle karşı karşıya olan nükleer santral sahipleri ve işleticileri için sertifikasyon ve ihale programı yürürlüğe girdi. Açıklanan bu program, ekonomik sıkıntıda olan nükleer santralleri kurtarmak için yapılan en büyük yatırım.

“Santrallerin kapanmasını geciktirebilir”

Nükleer santral sahipleri ve işleticileri, bu yatırımın santrallerin kapanmasını geciktirebileceğini söylüyor.

Programın ilk hamlesi, daha önceden kapatılacağı açıklanan nükleer santrallere yatırım yapmak. İkinci hamlesi ise ekonomik sıkıntı içinde olan nükleer santrallere yatırım yapmak. Bu program, ABD Devlet Başkanı Joe Biden’ın kasım ayında imzaladığı 1 trilyon dolarlık altyapı anlaşmasıyla finanse edildi.

Jennifer Granholm

Enerji Bakanı Jennifer Granholm, bu programı şu ifadelerle açıkladı:

“Nükleer santrallerimiz, ABD’nin karbonsuz enerji üretimin yarısından fazlasını karşılıyor. Biden hükümeti de temiz enerji hedeflerimiz doğrultusunda bu santralleri ayakta tutma konusunda kararlı. Elimizde ne varsa 2035 yılına kadar ABD’yi temiz enerji ülkesi yapma hedefimiz için kullanıyoruz.”

ABD’deki eyaletlerin birçoğu da nükleer enerjinin fosil enerjilerin yerini alacağını düşünüyor.

ABD’de nükleer santrallerin durumu ne?

Son 10 yılda, ABD’deki birçok nükleer santral lisansları bitmeden kapandı. Bu kapanmanın en büyük nedenlerinden biri ise ucuz doğalgaz sektörleriyle arasındaki rekabet.

Bu durum da nükleer santrallerin kapatıldığı bölgelerde karbon emisyonunun artması ve hava kirlenmesine neden oldu. 

Kapanmayan nükleer santrallerin ise 2025 yılına kadar kapanacağı söyleniyor.

Kaynak: Guardian

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.