Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

​Yunan basını: Atina, Türk SİHA’larına çare arıyor

​Yunanistan’ın önde gelen gazetelerinden Kathimerini’nin haberine göre, Atina yönetimi Türkiye’nin silahlı insan hava araçlarında (SİHA) kaydettiği ilerlemeye karşı önlemler arıyor. Bu önlemler, SİHA ithalatı ve üretiminin yanı sıra hava savunma sistemlerini de içeriyor.

Kathimeri’nin haberine göre, Fransa geçtiğimiz hafta bu arayışın bir parçası olarak Yunanistan Silahlı Kuvvetleri’ne Patroller model SİHA’ları ve Fransız yapımı SİHA karşıtı savunma sistemlerini içeren bir sunum yaptı.

Ancak tartışmaların geldiği son noktada Yunanistan’ın hava sahasını İsrail tarafından geliştirilen Demir Kubbe teknolojisi ile korumak istediği belirtiliyor. Hamas’ın roket saldırılarına karşı verimliliği ile ün kazanan bu teknoloji, SİHA’lara havada müdahale edebiliyor. 

Yunanistan Silahlı Kuvvetleri’nin SİHA filosunu güçlendirme arzusu da haberde yer alan bilgiler arasında. Yunanistan hali hazırda İsrail’den kiraladığı HERON-1 model SİHA’ların yanı sıra eski teknolojiye sahip Pegasus III ve Sperwer’leri kullanıyor. Atina yönetimi bu alanda MQ-9 Reaper alımı için Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve İsrail ile görüşüyor. 

Atina kendi SİHA’larını üretebilir mi?

Yerli SİHA üretimi konusunda ise bazı hedefler mevcut olsa da Yunan havacılık sanayisinin durumu göz önünde bulundurulduğunda beklentiler düşük seviyede kalıyor. 

Atina’nın Türkiye’nin SİHA gücüne yönelik endişeli bakışı, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarında Bayraktar TB-2’lerin önemli bir rol oynamasının ardından daha da arttı.

Batı medyasının Ukraynalı yetkililere dayandırdığı haberlere göre daha önce askeri konvoylar da dahil olmak üzere pek çok Rus hedefini etkisiz hale getiren Bayraktar TB-2’lerin Rusya’nın Karadeniz’deki amiral gemisi Moskva kruvazörünün batırılmasında rol oynadığı belirtiliyor. 

Kaynak: eKathimerini

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.