Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul ve Ankara’da Gezi davası kararı protesto edildi: “Dostlarımızı geri alacağız” 

Haber: Dilek Şen/Rona Şenol/Gamze Elvan/Okan Yücel/Cansu Timur

Gezi davası kararına tepkiler sürüyor. İstanbul ve Ankara’da çok sayıda yurttaşın katılımıyla protestolar düzenlendi. İstanbul-Beyoğlu’nda valiliğin açıklamasına göre 51 kişi gözaltına alındı. 

Gezi davası kararı protestoları, Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda avukatların adalet nöbetiyle başladı. Adliyenin önünde saat 12.30’da bir araya gelen avukatlar, milletvekilleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve yurttaşlar “Gezi’yi savunduk, savunuyoruz, savunacağız” dedi. 

Eyleme Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Özgür Özel’in, CHP İstanbul milletvekilleri İbrahim Kaboğlu ile Sezgin Tanrıkulu’nun, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Oya Ersoy’un, Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Ahmet Şık’ın ve avukatlar Selin Nakıpoğlu, Efkan Bolaç, Kemal Aytaç ve Mustafa Kemal Erdemol’un da aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı.

Burada konuşan CHP’li Özgür Özel, “Buradan sonra nereye çağırılırsanız oraya gidin. Sivil toplum örgütlerinin barışçıl çağrılarına katkı verin. Karşımızdaki bu kötücül aklı hiçbirimiz tek başımıza yenemeyiz. Ama Gezi’de olduğu gibi hep birlikte yeneriz. Gezi, Recep Tayyip Erdoğan’ı yendi, onu mahkûm etti. O da hazmedemediği için Gezi’yi savunanları içeri tıkıyor, zulmediyor. Gezi Parkı orada duruyorsa Gezi sayesindedir” dedi.

“Erdoğan’ınki halk korkusudur”

HDP’li Oya Ersoy da dünkü kararın hukuk içinde tartışılamayacağını söyleyip Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslendi: “Bu halk Gezi’de olduğu gibi hayatın hiçbir aşamasında sana biat etmeyecek, sana kul olmayacak. Sarayın, Tayyip Erdoğan’ın korkusu halk korkusudur. Ama korkunun ecele faydası yok, gideceksiniz.”

TİP Milletvekili Ahmet Şık da “Bugün itiraz etmezseniz yarın ses çıkarmaya hakkınız olmayacağı gibi çocuklarınız nezdinde haddiniz de olmayacak. Gezi isyanında herkes ama herkes konuştuğu için yapılamayanı bugün herkes sustuğu için yapabildiler. Mevzu Mücella Yapıcı, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Çiğdem Mater değil, hepinizsiniz, herkes!” dedi.

Avukat Selin Nakıpoğlu ise “Hukuk yok, yargılama yok, delil yok, akıl yok, izan yok. Dostlarımızı aldılar götürdüler ama hepsini geri alacağız. Onlar bizim iyiliğimiz, bizim nefesimiz için o zindanlara gönderildiler. Bu da bize ders olsun” diye konuştu.

Beyoğlu’nda polis müdahalesi

Taksim Dayanışması’nın çağrısıyla İstanbul-Beyoğlu’ndaki Makina Mühendisleri Odası’nın önünde (MMO) 19.00’da bir araya gelen yurttaşlar da kararı protesto etti. 

Eylemde “Gezi’de düşene, dövüşüne bin selam”, “Örgütlü bir halkı hiçbir kuvvet yenemez”, “Haziran isyanı onurumuzdur” sloganları atıldı. 

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, TİP milletvekilleri Sera Kadıgil ile Ahmet Şık, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Oya Ersoy da oradaydı. 

MMO’nun önünden ayrıldıktan sonra Cihangir’de slogan atarak yürümek isteyen bir gruba polis müdahale etti. İstanbul Valiliği 51 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Ankara eylemde

Ankara’da emek ve meslek örgütleri, gezi davası kararına karşı Ulus Meydanı’nda toplandı. 
Devrimci İşçi Sendikaları Konfedarasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Ankara Tabip Odası (ATO), Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (ASMMMO) Gezi davası kararına karşı Ulus Heykeli önünde bir araya gelerek bir basın açıklaması yaptı. 

Açıklamaya CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ile EMEP, TKP ve Sol Parti temsilcileri katıldı. “Hükümet istifa”, “Her yer Gezi, her yer direniş” ve “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek” sloganları atıldı. 

“Mücadeleye devam edeceğiz”

Açıklamayı okuyan TMMOB Ankara İl Koordinasyon Kurulu’ndan Özgür Topçu, Gezi davasında alınan kararın siyasi olduğu vurguladı: “Bu dava adil koşullarda gerçekleşmemiştir. Davanın üye hakimi iktidarda bulunan AKP’nin milletvekili adayı olmuştur. Emek ve meslek örgütleri olarak bu hukuksuzluğu reddediyoruz. Başta Gezi Parkı olmak üzere ülkemizin yeşiline, doğasına, parkına sahip çıkacak ve tarafsız bir adalet sistemi kuruluncaya kadar mücadeleye devam edeceğiz.”

“İktidar Gezi’nin kabusunu üzerinden atamadı”

TMMOB Başkanı Emin Koramaz ise yargının iktidarın ceza sopası olarak kullanıldığını söyleyip “Bu utancın lekesi iktidarın ve yargıçların üzerinden hiçbir zaman çıkmayacak. Arkadaşlarımız demokratik hak arama talebine sahip çıktıkları için cezalandırıldılar. İktidar 2013’ten beri Gezi ile yatıyor Gezi ile kalkıyor. Çünkü Gezi’nin yarattığı kâbusu üzerinden atamadı” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.