Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 23,2’den yüzde 42,8’e yükseltildi, MB Başkanı Kavcıoğlu 500 TL’lik banknot basılmayacağını açıkladı

Merkez Bankası (MB) 2022 yılının ikinci enflasyon raporunu yayımladı. Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantısı’nda sunum yapan MB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, 2022 yıl sonu enflasyon tahmininin 19,6 puan artırılarak yüzde 42,8’ye çıkarıldığı açıkladı. Gıda enflasyonu tahmini ise 24,8 puan artırıldı ve yüzde 49’a çıkarıldı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, mart ayında yıllık enflasyon yüzde 61,14 ve gıda enflasyonu yüzde 70,33 olarak gerçekleşmişti. Yüksek enflasyon nedeniyle 500 Türk Lirası (TL) değerinde banknot basılmasının gündeme gelmesine ilişkin Kavcıoğlu, “Böyle bir hazırlığımız yok, insanların veya piyasanın da böyle bir ihtiyacı yok” dedi.

Merkez Bankası (MB), yılın ikinci enflasyon raporunu MB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun sunumuyla açıkladı. Kavcıoğlu, 2022 yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 42,8’e çıkarıldığını duyurdu. Yıllık enflasyonun, 2023’te yüzde 12,9 ve 2024’te yüzde 8,3 oranlarında gerçekleşeceği tahmin edildi.

27 Ocak 2022’de yapılan birinci enflasyon raporu bilgilendirme toplantısında, enflasyon tahminleri, 2022 ve 2023 yılları sonunda, sırasıyla yüzde 23,2 ve yüzde 8,2 olarak kaydedilmişti. Gıda enflasyonu tahmini ise yüzde 24,2’den yüzde 49’a çıkarıldı. 

Tahmin projeksiyonunda, mayıs ayı yıllık enflasyonunun yüzde 70 seviyesinde olduğu görülüyor. Kavcıoğlu, mayıs ayından sonra enflasyonun düşeceğini, dezenflasyonist sürecin başlayacağını söyledi. TÜİK verilerine göre mart ayında gerçekleşen yıllık enflasyon yüzde 61,14 ve gıda enflasyonu yüzde 70,33. Bağımsız araştırmacılar ise yıllık enflasyon oranının yüzde 140’ın üzerinde olduğunu açıklamıştı.

“Küresel barış ortamının tesis edilmesiyle dezenflasyonist süreç başlayacak”

Enflasyon tahminleri üzerindeki temel riskler, maliyet baskıları, finansal piyasalar ve küresel makroekonomik belirsizlikler, jeopolitik riskler ve salgın, enflasyon beklentilerinin yüksek seyri ile para, maliye ve finansal politikaların eşgüdümü başlıkları altında sıralandı. Kavcıoğlu, yüksek enflasyon tahminini ve tahminde riskleri açıklarken, sık sık Rusya-Ukrayna arasındaki çatışmaya, gıda ve enerji ürünleri başta olmak üzere küresel emtia fiyatlarındaki artış gibi dışsal gerekçelere vurgu yaptı. 

2021 büyüme oranının yüzde 11 olduğunu belirten Kavcıoğlu, Türkiye’nin OECD ülkeleri arasında koronavirüs salgını sonrasında istihdamını en fazla artıran ve net ihracatı büyümeye en çok katkı yapan ülke olduğunu söyledi. Kavcıoğlu, 2022 yılının ilk çeyreğinde politika faizinin yüzde 14 düzeyinde sabit tutulmasında, arz ve talep şoklarının ayrıştırılmasına yönelik analizlerin dikkate alındığını belirterek şöyle konuştu:

Kurul, sürdürülebilir fiyat istikrarı ve finansal istikrarın tesisi için atılan ve kararlılıkla sürdürülmekte olan adımlar ile birlikte, küresel barış ortamının yeniden tesis edilmesi ve enflasyonda baz etkilerinin de ortadan kalkmasıyla dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngörmektedir.

“500 TL’lik banknot hazırlığı yok”

500 TL değerinde kağıt banknot ve 5 TL’lik madeni para basılmasının gündemde olup olmadığının sorulması üzerine Kavcıoğlu, “Enflasyon yükseldi diye ortaya atılmış bir iddia. Böyle bir hazırlığımız yok, insanların veya piyasanın da böyle bir ihtiyacı yok” dedi ve kalıcı fiyat istikrarını sağlayacaklarını söyleyerek, kendilerine güvenilmesini istedi. Bunun için en doğru kararları aldıklarını belirten Kavcıoğlu, “Sadece faiz artırarak mı para politikası araçlarını kullanıyoruz? Faiz indirmek, makro ihtiyati tedbirler de para politikası aracıdır. Millet buna gecikmeli olsa da alışacak” diye konuştu.

Kavcıoğlu, ticari kredilere yönelik zorunlu karşılık düzenlemesine ilişkin ise “Kredilerin dövize, farklı yerlere gitmesini arzu etmiyoruz. Kredilerin iktisadi faaliyetle doğru buluşması için yapılmış bir düzenleme” dedi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.