Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Almanya ile Gezi davası gerilimi: Büyükelçiler karşılıklı olarak dışişlerine çağrıldı

Gezi davası kararlarının ardından Türkiye’nin Berlin BüyükelçisiAhmet Başar Şen’in Almanya Dışişleri Bakanlığına çağrılması üzerine Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Jürgen Schulz Dışişleri Bakanlığına çağrıldı.

Üçüncü Gezi davasında iş insanı Osman Kavala hakkında ağırlaştırılmış müebbet cezası verilmesi üzerine Almanya, Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen’i Almanya Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı.

Dışişleri Bakanı sözcüsü, Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi’ni çağırdıklarını şu ifadelerle duyurdu:

“Bugün (29 Nisan), Türk Büyükelçisi’ni Dışişleri Bakanlığı’na çağırdığımızı ve hükümetimizin tutumunu bir kez daha net bir şekilde ortaya koyduğumuzu söyleyebilirim.”

Almanya Dışişleri Bakanı sözcüsünün yaptığı açıklamada Alman hükümetinin Kavala’nın serbest bırakılması talebini yineledi. Avrupa Birliği ülkelerine de seslenen sözcü, tüm Avrupa ülkelerinin Kavala’nın serbest bırakılması talebini Türkiye’ye iletmesi gerektiğini belirtti.

“Kavala’nın derhal serbest bırakılmasını bekliyoruz”

Sözcü, alınan kararın hukuk devlet standartlarıyla çeliştiğini şu ifadelerle açıkladı:

Hüküm, Avrupa Konseyi üyesi ve Avrupa Birliği’ne aday ülke olan Türkiye’nin bağlı kalmayı taahhüt ettiği uluslararası yükümlülüklerinde bulunan hukuk devleti standartlarıyla ağır şekilde çelişmektedir. Kavala’nın derhal serbest bırakılmasını bekliyoruz. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi bu konuda Türkiye’yi bağlayıcı şekilde yükümlülük altına almıştır.”

Osman Kavala’nın sivil toplum nezdinde bir köprü kurucu rolü üstlendiğini belirten sözcü, Türkiye’nin Avrupa ile ilişkileri hakkında şunları söyledi:

“İnsan haklarındaki endişe verici durum ve hukuk devletindeki ağır eksiklikler Türkiye ile olan ilişkilerimizi uzun süredir zor duruma sokuyor. Osman Kavala hakkındaki şoke edici hüküm ve diğer sanıklar hakkındaki sert hapis cezaları Avrupa Birliği-Türkiye ilişkilerini olduğu kadar bizim Türkiye ile ikili ilişkilerimiz için de yeni bir yük olmuştur.”

Türkiye de Almanya Büyükelçisi Schulz’u Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı

Akşam saatlerinde ise Türkiye’den karşı adım geldi. Almanya Büyükelçisi Jürgen Schulz Dışişleri Bakanlığına çağrıldı.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın, Kavala davasıyla ilgili olarak Berlin Büyükelçimizi bugün (29 Nisan) çağırması üzerine, Ankara’daki Almanya Büyükelçisi Jürgen Schulz, Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Faruk Kaymakcı tarafından saat 17.30’da Dışişleri Bakanlığına çağrılmıştır.

Büyükelçi Schulz’a Berlin Büyükelçimizin ülkemizdeki bir davayla ilgili olarak diplomatik teamüllere aykırı bir şekilde Dışişleri Bakanlığına çağrılmasını ve söz konusu davanın ön plana çıkartılarak siyasileştirilmesini kınadığımız ifade edilmiştir.

Büyükelçi Schulz’a ayrıca, bağımsız Türk yargısının vermiş olduğu mahkumiyet kararının hiçbir kurum, makam ve ülke tarafından sorgulanamayacağı, Türkiye’nin, Anayasasının ve uluslararası yükümlülüklerinin bilincinde olan bir hukuk devleti olduğu, Türk yargısına ve siyasetine yönelik müdahale girişimlerinin reddedildiği kaydedilmiştir. Büyükelçiye ayrıca Viyana Sözleşmesi’nin içişlerine müdahale etmeme ilkesi de hatırlatılmıştır.”

Ne olmuştu?

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi üçüncü Gezi davasında pazartesi (25 Nisan) günü Osman Kavala’nın “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engelleme teşebbüs etme” suçlamasından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasına hükmetmişti. Mahkeme, Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Yiğit Ali Ekmekçi’yi ise 18’er yıl hapis cezasına çarptırmıştı.

Kaynak: DW

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.