AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı ile igili davanın Riyad’a iade edilmesinden üç hafta sonra Suudi Arabistan’a gitti. Guardian’a konuşan Suudi yetkililer Erdoğan’ın bu ziyareti hakkında, “Bizim ona ihtiyaç duyduğumuzdan çok onun bize ihtiyacı var, bu yüzden ticaret koşullarını biz belirleyeceğiz” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan bu ziyareti çerçevesinde hem Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz el-Suud hem de Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile görüştü.
Suudi gazeteci ve Washington Post yazarı Cemal Kaşıkçı’nın 2018 yılında Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülmesinin ardından Cidde’ye düzenlediği bu ziyaret, zamanlaması açısından da dikkat çekti. Çünkü ziyaretten üç hafta önce Kaşıkçı’nın öldürülmesine ilişkin 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın durmasına ve yargılamanın Suudi Arabistan adli makamlarına devredilmesine karar verilmişti.
Hâdimü’l Haremeyn’in daveti üzerine Suudi Arabistan’a bir ziyaret gerçekleştirdik.
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) April 28, 2022
Tarihî, kültürel, beşerî bağlara sahip iki kardeş ülke olarak aramızdaki her türlü siyasi, askerî, ekonomik ilişkilerin artırılması ve yeni bir dönemin başlaması için gayret içerisindeyiz. pic.twitter.com/Jqhhw3F2Rv
Yabancı basında çıkan makalelere göre Erdoğan ile Veliaht Prens Muhammed bin Selman arasındaki görüşmenin tek şartı, Ankara’nın “Kaşıkçı davasından bir daha asla bahsetmemesi” idi.
Yeni bir başlangıcın sinyali mi?
Ziyaretin ardından The Guardian’ın Ortadoğu muhabiri Martin Chulov bir yazı kaleme aldı. “Erdoğan, Riyad ile ticareti güçlendirmeye çalışırken Kaşıkçı’nın adı geçmiyor” isimli analizde şu ifadeler yer aldı:
“Geçen üç yıl boyunca Erdoğan’ın ve Suudi Veliaht Prensi Selman’ın aynı odada bulunması dahi düşünülemezdi fakat cuma günü Cidde’de her ikisi de yeni bir başlangıcın sinyalini vermeye çalıştı.”
Kaşıkçı cinayetinden hiç söz edilmedi
Chulov analizinde, Ankara ile Riyad arasındaki en büyük anlaşmazlığın sebebi olan Kaşıkçı cinayetinden hiç söz edilmediğine vurgu yaptı ve Erdoğan’ın “rakibinin” sarayında olmaktan memnun gözüktüğünü, Veliaht Prens Selman’ın ise “ödül kazanmış” birinin bakışlarına sahip olduğunu belirtti.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
“Erdoğan’ın bize daha çok ihtiyacı var”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İstanbul’dan ayrılmadan önce havalimanındaki, “Ziyaretim iki kardeş ülke olarak yeni bir işbirliği dönemini başlatma konusundaki ortak irademizin tezahürüdür” ifadelerinin de hatırlatıldığı analizde, Suudi yetkililerin bu ziyaretten duyduğu memnuniyet de aktarıldı.
Guardian’a konuşan bir Suudi yetkili şu ifadeleri kullandı:
“Bizim ona ihtiyacımızdan daha çok onun bize ihtiyacı var ve o bizim ayağımıza geldi. Erdoğan bu duruşuyla milyarlarca dolarlık gelir kaybına uğradı. Bu yüzden ticaret koşullarını biz belirleyeceğiz.”
Kaynak: Guardian