Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

1 Mayıs’a Gezi damgası: “Mücella abla, senle onur duyuyoruz”

1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı Türkiye genelinde yürüyüş ve mitinglerle meydanlarda kutlandı. İstanbul’da toplantı ve gösteri yürüyüşü yapılmasına izin verilmeyen Taksim Meydanı ve çevresinde her yıl olduğu gibi bu yıl da sıkı güvenlik önlemleri alındı. İstanbul Valiliği, Taksim ve çevresinde toplam 164 kişinin gözaltına alındığını duyurdu. Kutlamalarda Gezi Parkı’nda ağır cezalar verilenler de unutulmadı. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Gezi davasında 18 yıl hapis cezası alarak tutuklanan yüksek mimar Mücella Yapıcı’ya seslenerek “Mücella abla senle onur duyuyoruz, 1 Mayıs meydanından söz veriyoruz. Mücella ablanın sözü, Tayfun’un Vera’sı, Can’ın inadı bizlere emanettir” dedi.

Haber: Cansu Timur, Ufuk Çeri, Aytuğ Özçolak, Ferit Aslan

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mimar Mühendis Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Diş Hekimleri Birliği’nin (TDB) çağrısıyla işçiler ve emekçiler Türkiye’nin dört bir yanında sokağa çıktı.

İstanbul’da 1 Mayıs kutlamalarının adresi Maltepe Meydanı oldu. Miting alanında toplanan sendikalar, emek örgütleri, siyasi partiler ve işçiler, kortej yürüyüşlerinin tamamlamasının ardından alana girdi. Özlem Gürses ve Bülent Emrah Parlak’ın sunumu ile başlayan 1 Mayıs programında Bandista grubunun ardından sahneye Ruhi Su Dostlar Korosu çıktı. Korodakiler şarkılarını söylerken ellerinde “Gezi Onurumuzdur” dövizleri tuttu. Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül’ün de içinde olduğu tekne, Maltepe’ye yanaştırılmadı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adalar İlçe Başkanı Ali Ercan Akpolat kıyıya yüzerek ulaştı. Öte yandan miting alanı girişinde Marmaray ile İdealtepe istasyonunda inen bir grup LGBTİ+ üyesi, kurulan polis kontrol noktasından geçerken çantalarının aranmasına karşı çıktı. Üyeler ile polis arasında uzun süren tartışmaların ardından LGBTİ+ üyeleri, çantalarındaki pankartların kontrol edilmesi üzerine alana giriş yaptı.

“Mücella abla, senle onur duyuyoruz”

Gezi davasında 18 yıl hapis cezası alan ve tutuklanan Mücella Yapıcı, Can Atalay ve Tayfun Kahraman, Silivri ve Bakırköy’den Maltepe’deki miting alanına mesaj yolladı. Mesajda, “1 Mayıs’ı, Taksim’de kutlayacağımız günlerde hep birlikte olacağız, zulme karşı direneceğiz, birlikte kazanacağız” denildi. Maltepe’deki mitingde konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da “Mücella abla senle onur duyuyoruz, 1 Mayıs meydanından söz veriyoruz. Mücella ablanın sözü, Tayfun’un Vera’sı, Can’ın inadı bizlere emanettir” dedi.

Bakırköy Kadın Cezaevi önünde eylem

Öte yandan, çeşitli kurumlardan kadınlar, Gezi davasında tutuklanan Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater Utku ve Mine Özerden için Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi önünde bir araya geldi. 18 yıl hapis cezasına çarptırılan ve tutuklu bulunan yüksek mimar Mücella Yapıcı’nın kızı Cansu Yapıcı, eylemde bir konuşma yaptı.

İstanbul Valiliği: “164 kişi gözaltında”

İstanbul Valiliği, Beyoğlu, Beşiktaş ve Şişli’den Taksim Meydanı’na yürümek isteyen toplam 164 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Valiliğin açıklamasında, “İstanbul’da ‘1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’ kapsamında bugün Taksim Cumhuriyet Anıtı’na çelenk sunmak, Kazancı Yokuşu’na karanfil bırakmak ve basın açıklaması yapmak, Maltepe Etkinlik Alanında miting yapmak amacıyla talepte bulunan sendika ve sivil toplum kuruluşlarına, valiliğimizce gerekli izinler verilmiştir. Beyoğlu, Beşiktaş ve Şişli kaymakamlıklarımızca 2911 Sayılı Kanun uyarınca alınan kararlara aykırı olarak; izinsiz toplantı ve gösteri yapmak amacıyla yürüyüş yapan ve slogan atan, güvenlik güçlerimizin uyarılarına rağmen dağılmayan ve mukavemetle karşılık veren toplam 164 kişi yakalanmış ve haklarında işlem başlatılmıştır” ifadelerine yer verildi.

Ankara’da adres Tandoğan

Ankara’da 1 Mayıs Anadolu (Tandoğan) Meydanı’nda kutlandı. Emek-meslek örgütleri, sendikalar, siyasi partiler ve öğrenci hareketleri saat 13:00’te Ulaştırma Kavşağı’nda toplandı. Kalabalık, polisin güvenlik noktalarından geçerek Anadolu Meydanı’na yürüdü.

Mitinge, DİSK, KESK, TMMOB, Ankara Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası, Ankara Tabip Odası, Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu, Çağdaş Gazeteciler Derneği, CHP Ankara İl Örgütü, Halkların Demokratik Partisi (HDP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Türkiye Komünist Partisi (TKP), Emek Partisi, Halkevleri, Parti, ODTÜ ve Ankara Üniversitesi öğrencileri katıldı.

Mitinge ön sırada giren DİSK kortejinin önünde kadın bando takımı yer aldı.

“10 Ekim katliamından beri gerçekleşen en kalabalık Ankara 1 Mayıs’ı” olduğu belirtilen mitingde, “AKP’den hesabı gençlik soracak” , “Her yer Taksim her yer direniş”, “Yaşasın 1 Mayıs” sloganları atıldı. Mitingde, Grup Kibele sahne aldı.

“Tüm ücretler artırılmalı”

1 Mayıs Tertip Komitesi adına konuşma yapan DİSK İç Anadolu Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün, işçi, memur, kadın, LGBTİ+, emekliler, EYT’liler ve KHK’lıların taleplerini sıralayarak, “Elektrik, su, doğalgaz ve internet faturalarına yapılan zamlar geri alınmalı, faturalar tüm vergilerden muaf tutulmalıdır. Asgari ücret başta olmak üzere tüm ücretler artırılmalı, en düşük emekli aylığı en az asgari ücret düzeyine çekilmeli, EYT’lilerin emeklilik hakları verilmelidir” dedi.

Gezi’ye selam gönderildi

Görgün konuşmasında, Gezi davasında ceza alanlara selam göndererek, “Selam olsun Mücella Yapıcı ve yoldaşlarına, tüm özgürlük mahkûmlarına binlerce selam olsun” diye konuştu.

Tunç Soyer: “Gezi’den korkun, 1 Mayıs’tan korkun”

İzmir’de 1 Mayıs kutlamaları Gündoğdu Meydanı’nda yapıldı. 11.00 sularında farklı alanlarda toplanan işçiler, sendikalar ve sivil toplum örgütleri kortejler halinde meydana yürüdü. 13.00’te başlayan mitinge Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu, Türkiye Liman ve Kara Tahmil-Tahliye İşçileri Sendikası, DİSK, KESK gibi sendikalara bağlı işçiler ve Sol Parti, TKP, Emek Partisi, CHP ve HDP gibi siyasi partilerin destekçileri katıldı.

Mitingde ekonomik sıkıntıları dile getiren sloganlar atıldı, ayrıca geçen hafta Gezi Parkı ile ilgili davada çıkan tutuklama kararları protesto edildi. 

Mitinge İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de katıldı. Soyer yaptığı konuşmada “Onların en çok korktuğu cümle ile sesleniyoruz. ‘Ya hep beraber ya hiçbirimiz’ diyoruz. Omuz omuzayız, kol kolayız, yan yanayız. Buraya, kavgayı büyütmeye, hakkımızı istemeye geldik. Ey muktedirler, korkun bizden. Açlığımızdan korkun, dürüstlüğümüzden korkun, aşkımızdan korkun, aklımızdan korkun, sel gibi büyüyen dayanışmamızdan korkun. Ey kendini hükümdar sananlar; Mumcular’dan korkun, Denizler’den korkun, Ali İsmail Korkmazlar’dan korkun, ağaçlardan korkun, Gezi’den korkun,1 Mayıs’tan korkun” dedi.

Miting, Edip Akbayram’ın konserinin ardından sona erdi.

Diyarbakır’da yoğun güvenlik önlemleri

Diyarbakır’da HDP, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), sendikalar ve sivil toplum kuruluşlarının İstasyon Meydanı’nda ortaklaşa düzenlediği 1 Mayıs kutlamasında Kanun Hükmünde Kararnameler’le (KHK) ihraç edilenler ve kayyum atamaları da gündeme getirildi.

Polisin olağanüstü güvenlik önlemleri aldığı alana katılımcılar kortej halinde geldi. Katılımcılar adına tertip komitesi KESK, TTB ve HDP’den temsilciler konuştu. Konuşmalardan sonra Diyarbakır’daki kutlamalar konserle sona erdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.