Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Almanya’da Gezi davası protestosu: “Kararı tanımıyoruz”

Deniz Yücel, Aslı Erdoğan, Peter Steudner, Zehra Doğan ve Can Dündar’ın da aralarında bulunduğu pek çok kişi Almanya’nın başkenti Berlin’de, Gezi davası kararlarını protesto etti.

Deniz Yücel, Aslı Erdoğan, Peter Steudner, Zehra Doğan ve Can Dündar, Gezi davasında ağırlaştırılış müebbet hapse mahkûm edilen Osman Kavala ve 18’er yıl hapis cezasına çarptırılarak tutuklanan Mücella Yapıcı, Can Atalay, Çiğdem Mater, Tayfun Kahraman, Mine Özerden ve Yiğit Ali Ekmekçi için Almanya’nın başkenti Berlin’de eylem düzenledi.

Eyleme Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Almanya Temsilcisi Christian Mihr ve Uluslararası Af Örgütü Almanya Temsilcisi Markus Beeko da katıldı. Eylemde sırasıyla Başbakanlık Konutu, Almanya Parlamentosu, Avrupa Birliği Komisyonu Temsilciliği ve Türkiye Büyükelçiliği önünde Gezi davası kararları protesto edildi.

Eyleme katılanlardan Markus Beeko, “Osman Kavala ve sivil toplumun diğer masum aktörlerine karşı verilen dramatik, saçma ve keyfi mahkûmiyet kararları, Almanya hükümeti ve Avrupa Birliği’ni uyandıran bir alarm zili olmalıdır” dedi.

“Osman Kavala ağaçları koruduğu için müebbet cezası aldı”

Gazeteci Deniz Yücel de “Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının sonucu, Erdoğan rejiminin değerinin artması olmamalıdır. Almanya’nın hatalı Rusya politikasından çıkarması gereken ders, otokratlarla suç ortaklığı olmamalıdır” diye konuştu.

Elleri kelepçeli olarak konuşan yazar Aslı Erdoğan ise şunları söyledi: “Osman Kavala, ağaçları koruduğu için müebbet cezası aldı. Şu an Türkiye’de onun gibi saçma sapan dosyalarla tutuklanmış, hüküm giymiş on binlerce kişi var ve cezaevi koşulları 12 Eylül dönemini andırıyor. Yalnızca Türkiye’de değil, bütün dünyada son siyasi mahpus özgür kalana dek bu kelepçeleri taşıyacağım.”

“Alman siyaseti, insan haklarını korumakla mükellef olmalı”

Büyükada davasında yargılanan insan hakları savunucusu Peter Steudner, Almanya hükümetine şöyle seslendi: “Türk hapishanesindeki deneyimlerimden hareketle, federal hükümetin, Osman Kavala ve diğer yedi kişi hakkında da aynı yoğunlukta siyasi ve ekonomik girişimlerde bulunmasını talep ediyorum. Alman siyaseti, insan haklarını korumakla mükellef olmalıdır.”

Gezi eylemlerine katılanların, insan hakları ve basın özgürlüğü için sokağa çıktığını belirten Christian Mihr, “Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, Osman Kavala ve tutuklanan yedi arkadaşının yanındadır. Federal hükümet, değerleri esas alan bir dış politika izlemeli, gündemin tuzağına düşmemeli, bütün düzlemlerde Türkiye’deki basın özgürlüğü için faaliyet göstermelidir” dedi.

Zehra Doğan, “Bugün Osman Kavala ve diğer tutukluları hapsedenler, Gezi’deki hak ihlallerinden dolayı hesap vermesi gerekenlerdir” diye konuştu.

Can Dündar ise “Bu kararla cezalandırılan sadece sekiz arkadaşımız değil, demokratik bir Türkiye özlemiyle Gezi eylemine katılan milyonlardır” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.