Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan idam edilişlerinin 50. yıldönümünde anıldı

Türkiye’de 68 kuşağının devrimci gençlik liderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, idamlarının 50. yıldönümünde Ankara Karşıyaka Mezarlığı’ndaki kabirleri başında anıldı.

(Okan Yücel ve Furkan Erdem’in hazırladığı Ulucanlar hafızası videomuzu da mutlaka izleyin)

68 gençlik hareketi önderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, 12 Mart darbesinden sonra Ankara 1 Numaralı Sıkıyönetim Askeri Mahkemesi tarafından verilen idam cezasının TBMM’de onaylanmasıyla 6 Mayıs 1972’de Ankara’da Ulucanlar Cezaevi’nde idam edildi. “Üç fidan” idamlarının 50. yıldönümünde Ankara Karşıyaka’da bulunan kabirleri başında anıldı.

Anmaya, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türkiye Komünist Partisi, Halkevleri ve çok sayıda yurttaş katıldı.

Ortak açıklamayı KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Hüseyin Köklü okudu. Köklü, “İdamlarıyla mücadelenin önünün kesilmek, halka korku salınmak istendi. Ama mücadele sürdü, binlerce Deniz, Yusuf ve Hüseyin doğdu. Üç fidan halkın bağrında, bağımsız ve demokratik bir Türkiye mücadelesinde yaşamaya devam ederken onları katledenler lanetle anılıyor” dedi.

“O meşale yolumuzu aydınlatmaya devam edecek”

Anmada, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da bir konuşma yaptı. Sancar, “Aradan 50 yıl geçti ama onların devrim ve sosyalizm, özgürlük ve demokrasi yolunda verdikleri kararlı mücadelenin ışığı sönmedi. O meşale bugüne kadar yolumuzu aydınlatıyor, aydınlatmaya devam edecek. Üç fidanımız büyüyerek bizleri aydınlatmaya devam ediyorlar” diye konuştu.

“Tam bağımsızlık mücadelesini gençler kucaklıyor”

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök ise gençlerin Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın anmasına katılımına değinerek şunları söyledi:

“Gençler, çoğunuz onları görmediniz. Çoğunuz, onları tanımadınız. Çoğunuz, buradakiler 20 yaşlarında, 30 yaşlarında gençlersiniz. Onlar, 50 yıl önce öldü ama bugün egemen güçler, Türkiye’yi yönetenler kafanızı kaldırın bir bakın. 50 yıl önce öldürüldükleri halde onları tanımayan gençler, nasıl Deniz Gezmişlere, Yusuf’a, Hüseyin’e sahip çıkıyorlar. Bu, dünyanın hiçbir yerinde olmayacak büyük bir hadisedir. Bu, tam bağımsızlık mücadelesinin Türkiye’de bütün gençler tarafından kucaklandığını ve savunulduğunu bize bir kez daha gösteriyor.”

Siyasî partiler ve siyasetçiler de Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ı sosyal medya paylaşımlarıyla andı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.