Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumartesi Anneleri 893. haftalarında gözaltında kaybedilen Mehmet Can Ayşin için adalet istedi

Cumartesi Anneleri, Galatasaray Meydanı’nın yasaklanmasının 194. haftasında koronavirüs salgını nedeniyle sosyal medyadan açıklamada bulundu. 893. haftanın moderatörlüğünü İnsan Hakları Derneği (İHD) Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon üyesi Besna Tosun yaptı. Cumartesi Anneleri, Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Kılıçlı Köyü’nde 1994’te gözaltına alınan ve kendisinden bir daha haber alınamayan Mehmet Can Ayşin için adalet istedi.

“Babamı aramaktan ölene kadar vazgeçmeyeceğim”

Mehmet Can Ayşin’in kızı Aynur Ayşin, “Her cumartesi günü Cumartesi Anneleri’ne gidiyorum. Babamı aramaktan ölene kadar vazgeçmeyeceğim” dedi. Mehmet Can Ayşin’in yeğeni Ferman Ayşin de 90’lı yılların karanlığında her gün köylere baskınlar yapıldığını ve faili meçhul cinayetler yaşandığını hatırlattı. 7 Mayıs 1994’te Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Kılıçlı Köyü’ne baskın düzenleyen askerlerin köy halkını gözaltına aldığını ve Mehmet Can Ayşin’den bir daha haber alınamadığını anlatan Ferman Ayşin, 28 yıldır yaptıkları tüm başvuruların sonuçuz kaldığını dile getirdi. Ayşin, “Geri gelmeyeceğini biliyoruz ama en azından bir mezar taşı olsa da bir cuma akşamı ya da bir bayram sabahı dua okusak.. Ama ne yazık ki bir mezar taşı bile bize reva görülmüyor. Devletten tek beklentimiz; bunları açığa çıkarsın, en azından bir mezarı olsun” diye konuştu.

90’lı yıllar ve Bolu Komando Tugayı

893. haftanın açıklamasını Cumartesi İnsanları’ndan Ezgi Bakışkan okudu. 90’lı yıllarda köy yakmalar, katliamlar, infazlar ve gözaltında kayıplar gibi ağır suçlar işlendiğini hatırlatan Bakışkan, “Bolu Komando Tugayı’nın da bu suçlarla birlikte anıldı. Tugaya isnat edilen suçlar AİHM kararlarında, savcılık iddianamelerinde, mahkeme tutanaklarında, TBMM Raporu’nda, suç duyurularında  yer alsa da etkili bir soruşturma ve kovuşturmaya konu edilmedi. Bolu Komando Tugayı’na isnat edilen suçlardan biri de Mehmet Can Ayşin’in gözaltında kaybedilmesi oldu” dedi.

“Etkili soruşturma yürütülmedi”

28 yıl önce bugün 7 Mayıs 1994’te Bolu Komando Tugayı’na bağlı askerlerin Lice’ye bağlı Kılıçlı (Mızag) Köyü’ne operasyon yaptığını anlatan Bakışkan, şöyle devam etti:

“Köylüler köyün dışına çıkarıldıktan sonra evler yakıldı. Köyde bulunan bütün erkekler hiçbir gerekçe gösterilmeden gözaltına alınıp Lice Jandarma Komutanlığı’na götürüldü. İki gün sonra sekiz köylü dışında diğerleri serbest bırakıldı. Takip eden günlerde yedi kişi daha serbest bırakıldı. Serbest bırakılanlar gözaltında işkenceye maruz kaldıklarını söyledi. Tanıkların en son Bolu Tugay Komutanlığı’na bağlı birliklerin yerleştirildiği Lice Yatılı Bölge Okulu’nda gördüğü, 49 yaşındaki Mehmet Can Ayşin’den ise bir daha haber alınamadı. Mehmet Can Ayşin ile birlikte gözaltına alınanlar, gözaltında tutulanlar tanıklık yaptılar.

Aile Diyarbakır DGM Savcılığı’na, Lice Savcılığı’na, Olağanüstü Hal Bölge Valiliği’ne, Diyarbakır Valiliği’ne ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu’na başvurdu. Ailenin ısrarlı başvuruları karşısında Lice  Asayiş Komutanlığı, ‘Söz konusu tarihte Kılıçlı Köyü’ne operasyon düzenlenmediğini ve köyden hiç kimsenin gözaltına alınmadığını’ söyledi. Adli, idari ve askeri makamlar ailenin ve tanıkların değil, kolluk güçlerinin ‘Operasyon yok, gözaltı yok!’ beyanını esas aldı. Maddi gerçeğin açığa çıkartılması için hiçbir adım atılmadı. Etkili bir soruşturma yürütülmedi. Ayşin ailesinin, anayasanın ve Türkiye’nin taraf olduğu sözleşmelerin güvencesinde olan ulusal bir merci önünde etkili bir başvuru yapma hakkı engellendi.”

 “Kaç yıl geçerse geçsin kayıplarımız için adalet istemekten vazgeçmeyeceğiz”

“893. haftamızda adli makamlara sesleniyoruz: Mehmet Can Ayşin dosyasındaki cezasızlığa son vermek için harekete geçin” diyen Bakışkan, sözlerini şöyle tamamladı:

“Dosyadaki faillerin, emir vericilerin ve bu suçu önleme yetkisi olduğu halde göz yumanların etkili bir biçimde cezalandırılmalarını sağlayacak bir soruşturma ve kovuşturma yapma görevinizi yerine getirin. Kaç yıl geçerse geçsin Mehmet Can Ayşin için, tüm kayıplarımız için adalet istemekten, devletin evrensel hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan, 194 haftadır bize yasaklanan kayıplarımızla buluşma mekânımız Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.