Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ankara – Kızılay’da Somalili dükkanına polis baskısı: Yeneroğlu Soylu’ya sordu

Polis, Somalili Mohamed Isse Abdullahı’nın Ankara’da 2019’dan bu yana işlettiği restoranına, “Sizi burada istemiyoruz, sınır dışı edeceğiz, dükkanınızı kapatacağız” diyerek baskın yaptı. Medyascope’un görüştüğü Abdullahı, haftada birkaç kez yapılan baskınlarda müşterilerin de gözaltına alındığını söyledi. DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, konuyu TBMM gündeme taşıdı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Yeneroğlu, “Somalili kafe ve lokantaların taciz niteliğindeki baskılar ile yıldırılarak kapanmaya zorlandığı anlaşılmaktadır” dedi.

Mustafa Yeneroğlu

İşletmenin sahibinin Türk, kendisinin de işletmenin ortağı olduğunu belirten Abdullahı, bütün resmi izinlerin tam olmasına rağmen Somalili oldukları için özellikle Kızılay bölgesinde “mülteci görünümlü yabancı” istenmediğinin kendilerine sözlü olarak iletildiğini ancak resmi bir belge tebliğ edilmediğini Medyascope’a anlatmıştı. Konuyu Meclis gündemine taşıyan DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Soylu’ya şu soruları yöneltti:

“1- Kafe ve lokanta işletmelerinin açılışına dair izinler belediyeler tarafından verildiğine ve sağlık yönünden denetimler de zabıta tarafından yapıldığına göre polisler hangi kapsamda Somalili kafe ve lokantaları denetlemektedir?

2- Polis, kafe ve lokantaların mülk sahiplerine telefon ederek işletmeci kiracıları tahliyeye zorlamış mıdır?

3- Somalililerin müşterisi olduğu kafe ve lokantalarda siyah tenli kişilere sebepsiz yere kimlik kontrolü yapıldığı, kimi zaman sebepsiz yere gözaltı uygulamaları yapıldığı ve bu kişilerin birkaç saat içinde salıverildikleri iddiası doğru mudur?

4-İşyeri ruhsatı olan, vergisini veren ve yasal olarak faaliyette bulunan Somalili kafe ve lokantalara neden taciz ve yıldırma politikası uygulanmaktadır?

5- Polisin herhangi bir kafe veya lokantayı boşaltma yetkisi var mıdır? Eğer yoksa medyaya yansıyan görüntülerde polisin dükkanı kapatma talimatı vermesi ve ‘Gidin Esertepe’de, Uyanış’ta, Keçiören’de açın. Kızılay’da istenmiyor. Boşaltıyoruz’ ifadesini nasıl izah ediyorsunuz?

6- Haksız gözaltılar yaptıkları ve işletme sahiplerine dükkanı boşaltma telkini yaptıkları iddia edilen polis memurları hakkında idari soruşturma açılmış mıdır?

7- Polislerin Somalililere; Esertepe, Uyanış, Keçiören ve Altındağ’a gitmeleri yönünde telkinlerde bulunduğu dikkate alındığında, hükümetiniz sığınmacı ve göçmenlerin bu ilçe ve semtlerde yoğunlaşmasını sağlamak üzere bir politika mı izlemektedir?”

https://medyascope.tv/2022/05/10/ankara-kizilayda-somalili-dukkana-polis-baskisi-sizi-burada-istemiyoruz-sinir-disi-edecegiz-dukkaninizi-kapatacagiz/ 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.