Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kürtaj hakkını koruma altına alan teklif ABD Senatosu’ndan geçmedi 

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Senatosu’nda Demokratlar, kadınların kürtaj hakkını ülke genelinde düzenleyen yasayı dün (11 Mayıs) oylamaya sundu. Tasarı, ABD Senatosu’nda 49’a karşı 51 oyla reddedildi.

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) kadınların kürtaj hakkını düzenleyen yasa tasarısı Senato’da 49’a karşı 51 oyla reddedildi. Kürtaj, bu yıl düzenlenecek ara seçimler öncesinde önemli bir tartışma noktası olduğu için oylama yakından izlendi. ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, oylamanın ardından yaptığı açıklamada, “Ne yazık ki, Senato bir kadının kendi vücudu üzerinde karar verme hakkını savunmada başarısız oldu” dedi.

Kamala Harris

ABD Başkanı Joe Biden da oylamaya ilişkin şu açıklamayı yaptı: ‘‘Bir kez daha Yüksek Mahkeme’de temel haklar tehdit altındayken Senato’daki Cumhuriyetçiler, Kadınların Sağlığının Korunması Tasarısı’nın geçmesini engelledi. Harekete geçmekte yaşanan bu başarısızlık kadınların haklarının benzeri görülmemiş derecede tehlike altında olduğu bir dönemde geldi. Bu, Amerikan halkının çoğunluğunun iradesine ters düşüyor.’’  

Eyaletlerin kürtajı yasaklamasına izin verilecek

Senatodaki oylama, ülkede kürtaj hakkının yasal dayanağını oluşturan mahkeme kararının bozulması yönünde görüş belirten taslak bir belgenin ortaya çıkmasından sonra yapıldı. Sızdırılan belgede, mahkemenin kadınlara anayasal kürtaj hakkı veren 1973 tarihli Roe v Wade kararını bozacağı öne sürülmüştü.

Belge, kürtaj yasağı karşıtları ve taraftarları arasında hem protesto hem de kutlama amaçlı gösterileri tetiklemişti. Oylamadan önce çoğunluğu kadınlardan oluşan bir grup, ABD Senatosu’na yürüyerek, “Benim bedenim, benim kararım!” sloganı atmıştı.

Taslak belgenin kesinleşmesi halinde, ülkede kürtaj yasaklanmayacak ancak eyaletlerin kürtajı yasaklamasına izin verilecek.

Kaynak: BBC

Derleyen: Emine Bıçakcı

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.