Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

27 yıl sonra sevenleri ile bulaşacak olan Delil Dilanar, Medyascope’a konuştu: “Kürt müziğinde dengbejlik öncesi bir şey yok, her şeyin temeli o”

27 yıl sonra doğduğu topraklarda konser verecek olan Kürt müziğinin önemli seslerinden dengbej Delil Dilanar, Medyascope’a konuştu.

İlk defa Türkçe söyleşi verdiğini ve duygularını kelimelerle ifade etmesinin zor olduğunu söyleyen Delil Dilanar, “Dengbejlık kültürünün yok olması mümkün değil. Kürt müziğinde dengbejlikten öncesi bir şey yok, şu anda bile yok. Şu anda Kürt dili de, romanı da her şeyi Yaşar Kemal’e kadar kaynak dengbejdir. O dili, o edebiyatı ve o kültürü alıp tekrardan sunacaksak kaynak dengbejliktir ve o da bizim için bir mirastır” dedi.

Diyarbakır’daki ilk konserini bugün verecek olan Kürt müziğinin önemli sesi ve dengbejlik geleneğinin önemli taşıyıcılarından biri olan Dilanar, tarihi İç Kale’de Medyascope muhabiri Ferit Aslan’a konuştu. Dilanar, “Almanya’da yaşıyordum, 20 yıl sonra Türkiye’ye döndüm. 27 yıl sonra sevenlerimle konserlerde bir araya geleceğim. Duygularımı kelimelerle anlatmak mümkün değil, ilk kez Türkçe söyleşi yapıyorum. Biz aslında kaynağımızı buradan aldık. Biz bu topraklarda büyüdük ve koşullar, şartlar böyle gerektirdi, yurtdışına çıkmak zorunda kaldık. Bizim dinleyicimiz buradaydı ve Avrupa’da söylerken bile burayı hesaba katarak söylüyorduk. Bugün burada artık bunu dinleyicilerle birlikte yaşayacağız” dedi.

“Dengbejlik kültürünün yok olması mümkün değil

Dilanar, dengbejlik kültürünün yok olmasının mümkün olmadığını, bu kültürün dünya müziklerinde olduğu gibi temel taşları olduğunu ve artık yerine oturduğunu da ifade ederek, “Bunun üzerinde biz ne inşa edebiliriz ya da bazılarının dediği gibi biz bunu alıp sadece yorumluyoruz. Biz bunu düzeltmiyoruz, yanlışı ile doğrusu ile neyse bugünkü çağa ve teknolojiye uygun, bugünkü dinleyici ve izleyicilerin müzik zevklerine uygun, özünü bozmadan o duyguları alıp bugünkü teknoloji ile birleştirip insanlara yeniden sunuyoruz, başka bir şey yapmıyoruz” diye konuştu. Dilanar, “Kürt müziğinde dengbejliğin öncesinde ya da günümüzde bir şey olmadığını” söyleyerek, “Kürt dili de, romanı da her şeyi Yaşar Kemal’e kadar kaynak dengbejdir. O dili, o edebiyatı ve o kültürü alıp tekrardan sunacaksak kaynak dengbejliktir ve o da bizim için bir mirastır” dedi.

Yeni nesle nasıl sevdirebiliriz?

Tek sesli dengbejliğin önemli temsilcilerinden Şakiro’nun, Hüseyino’nun, Reso’nun eserlerine altyapı oluşturup müzikler yaptıklarını ve yeni nesle bunu nasıl sevdirebiliriz sorusunun çalışmasını yürüttüklerini söyleyen Dilanar, “Kayda aldık, bunun yok olma ya da kaybolma durumu yok. Kaydedildi, arşivlere girildi, hele hele bu çağda bu geleneği koruma gibi bir derdimiz de yok” dedi.

Muşlu olduğunu ancak Muş’ta çok kalmadığını belirten Dilanar, “16 yaşından sonra İstanbul, daha sonra yurtdışına gittim. Ben Almanya’da yaşadığım için Alman grup ile çalışıyorum. Avrupa ve Amerika’da birçok konserlere ve festivallere katıldık. O katıldığımız festivallerdekilerin belki de yüzde 20’si Kürt’tü. Gerisi yabancı insanlar ki müzik evrensel olduğu için zaten dil çok önemli değil, önemli olan o müziği nasıl sunduğunuzdur. Biz o müziği Kürtlere nasıl sevdireceğiz? Asıl derdimiz budur. Eskisi gibi değil ama hâlâ istediğimiz o kalitede, o pazarda, o kitleyi bulamıyoruz” diye konuştu.

Gençler arasında popüler

Dilanar, şu anda dengbejliğin Kürt gençleri arasında popüler olduğunu, eskiden sadece yaşı ileri olanların dengbejlik yaptığını, şimdi ise gençlerin hem söylediğini hem de benimsediğini ifade etti. Türkiye’de ilk defa bir konser vereceği için heyecanlı olmamasının mümkün olmadığını söyleyen Dilanar, “İnsanlarımız ile aynı ortamda oturup söyleyeceğiz. Bunu bir an önce yaşamak istiyorum” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.