Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Nisan ayında kur korumalı mevduat hesaplarına, Hazine’den 4,6 milyar TL ödendi

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı nisan ayı bütçe gerçekleşme raporuna göre, bütçe açığı 50 milyar Türk Lirası (TL), faiz dışı bütçe açığı ise 31 milyar TL olarak gerçekleşti. Bütçe giderleri, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 94 artarken, bütçe gelirleri yüzde 75 arttı. Kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarına, nisan ayında Hazine tarafından ödenen tutar ise 4,6 milyar TL oldu.

Nisan ayı bütçe gerçekleşmeleri, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklandı. Bir önceki yılın aynı ayına göre, bütçe giderleri yüzde 94 artarak 214 milyar TL, bütçe gelirleri ise yüzde 75 artarak 164 milyar TL oldu. Bütçe açığı 50 milyar TL, faiz dışı bütçe açığı ise 31 milyar TL olarak gerçekleşti. Hazine, nisan ayında 19 milyar TL faiz gideri ödedi.  

Bütçe gelirleri içinde önemli paya sahip olan, Katma Değer Vergisi (KDV) ve Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) gelirleri 85,7 milyar TL’ye ulaştı. Üç kalemde alınan bu vergilerin, mart ayı bütçe gerçekleşmelerinde toplam tutarı 76 milyar TL ve Nisan 2021’de 45 milyar TL idi. 

KKM’ye nisan 4,6 milyar TL

KKM hesaplarına, nisan ayında Hazine tarafından ödenen tutar 4,6 milyar TL oldu. 22 Aralık 2021 itibariyle oluşuturulan KKM hesaplarına, asgari üç aylık vadelerinin dolmasıyla ödemeler yapılmaya başlanmıştı. Vadesi dolan ve sistemden ayrılmak isteyen hesap sahiplerine yapılan ödemeler, “Ekonomik Mali Amaçlı Transferler” kalemi altında, “mevduat ve katılma hesaplarının kur artışlarına karşı korunmasına ilişkin giderler” olarak muhasebeleştiriliyor. 

Mart ayı bütçesinde, Hazine tarafından 11,7 milyar TL ödenmişti. Nisan ayında yapılan 4,6 milyar TL’lik ödeme ile birlikte KKM hesaplarının Hazine’ye bilinen yükü 16,1 milyar TL’ye ulaştı. Ancak Merkez Bankası’nın bu hesaplara yaptığı ve miktarı bilinmeyen ödemeler ve getirilen vergi muafiyetleriyle vazgeçilen vergi gelirleri de eklendiğinde, KKM’nin kamuya yükü her geçen gün artıyor. 

Dört aylık açık 19,4 milyar TL

Raporda, 2022 Ocak-Nisan döneminin bütçe gerçekleşmeleri ayrıca ele alındı ve bu dört aylık süreçte “Bütçe giderleri 786 milyar TL, bütçe gelirleri 766,6 milyar TL ve bütçe açığı 19,4 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Ayrıca, faiz dışı bütçe giderleri 682 milyar TL ve faiz dışı fazla ise 84,6 milyar TL olarak gerçekleşmiştir” denildi. Bir önceki yılın aynı döneminde 5,9 milyar TL bütçe fazlası varken, bu yılın ilk dört ayında yüzde 430 oranında gerçekleşen bir değişimle 19,4 milyar TL açık verildi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.