Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BeşiBirYerde (92): En unutulmaz beş Turkish Airlines EuroLeague Final-Four finali


Turkish Airlines Euroleague’de kupanın sahibi yarın (21 Mayıs) belli olacak. İspanyol devi Real Madrid ile temsilcimiz son şampiyon Anadolu Efes, Sırbistan’ın başkenti Belgrad’daki Stark Arena’da Türkiye saati ile 20.00’de kozlarını paylaşacak. EuroLeague’de Final-Four formatına geçilen 1987-1988 yılından beri oynanan en unutulmaz beş finali, Medyascope Spor Servisi olarak sizin için derledik.

5) Fenerbahçe Beko 96-101 CSKA Moskova (2016 Final-Four, Berlin)

Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenen 2016 Turkish Airlines EuroLeague Final-Four’unda temsilcimiz Fenerbahçe Beko’yu uzatmada 101-96’lık skorla mağlup eden CSKA Moskova mutlu sona ulaştı. Fenerbahçe’nin 83-81’lik üstünlüğü olduğu anda bitime 1.9 saniye kala Viktor Khryapa’nın aldığı hücum ribaundu ve sonrasında bulduğu basket ile maçı uzatmaya taşıması sarı-lacivertlilerde büyük hayal kırıklığı yaratmıştı. Uzatmada da psikolojik olarak ayakta kalamayan Fenerbahçe Beko, EuroLeague şampiyonluğu hayalini bir yıl ertelemek durumunda kaldı. Final-Four MVP’si de CSKA Moskova’dan Nando De Colo seçildi.

Final maçında CSKA Moskova’da, Nando De Colo 22 sayı ve 7 ribaund, Milos Teodosic de 19 sayı, 5 ribaund ve 7 asistle galibiyette önemli rol oynamıştı. Fenerbahçe Beko’da ise Bobby Dixon 17 sayı, Ekpe Udoh, Pero Antic ve Luigi Datome de 16’şar sayı kaydetti. 

Final-Four yarı finalinde ise sarı-lacivertliler, Laboral Kutxa’yı 88-77’lik skorla mağlup ederek finale yükselirken, CSKA Moskova da Lokomotiv Kuban’ı 88-81 mağlup ederek final vizesi almıştı. 

Karşılaşmanın özeti:

4) Maccabi Tel Aviv 118-74 Fortitudo Bologna (2004 Final-Four, Tel Aviv)

İsrail’de Tel Aviv Nokia Arena’da düzenlenen 2004 Turkish Airlines Euroleague Finali’nde ev sahibi Maccabi Tel Aviv, konuk ettiği Fortitudo Bologna’yı 118-74 mağlup ederek kupaya uzandı. 44 sayılık farkla, Final-Four dönemine geçildiğinden beri finallerdeki en yüksek sayı farkının atıldığı karşılaşma olarak tarihe geçen finalde, Maccabi Tel Aviv’den Anthony Parker MVP seçildi.

Maccabi Tel Aviv’de Anthony Parker 21 sayı ile karşılaşmanın en skorer ismi olurken, David Blu 20 sayı, Sarunas Jasikevicius 18 sayı ve Tal Burstein da 17 sayı, 10 ribaund ve 6 asist ile şampiyonlukta önemli rol oynadı. İtalya temsilcisi Fortitudo Bologna’da ise Milos Vujanic’in 21 sayısı yeterli olmadı.

Finale gelirken, Maccabi Tel Aviv yarı finalde CSKA Moskova’yı 93-85’lik skorla mağlup ederken, Fortitudo Bologna da Montepaschi Siena’yı 103-102’lik skorla mağlup etmişti.

Koç Pini Gershon önderliğinde kupaya uzanan Maccabi Tel Aviv bir sonraki sezonda da şampiyonluğunu korumayı başarmıştı.

Karşılaşmanın özeti: 

3) Real Madrid 86-98 Maccabi Tel Aviv (2014 Final-Four, Milano)

Milano’da oynanan 2014 Turkish Airlines EuroLeague Final’inde, favori Real Madrid’i uzatmada 98-86’lık skorla mağlup ederek büyük sürprize imza atan, David Blatt’in çalıştırdığı Maccabi Tel Aviv unutulmaz bir zafer kazandı. Maccabi Tel Aviv son çeyrekte 11 sayı geriden gelerek, Final-Four MVP’si Tyrese Rice’in 21 sayısı ile kupaya uzanan taraf oldu. Final öncesinde neredeyse hiç kimsenin şans vermediği Maccabi Tel Aviv’in güçlü rakibine karşı galip gelmesi, unutulmayacak bir final maçı olarak akıllarda yer etti.

Maccabi Tel Aviv’de Tyrese Rice 26 sayı kaydererek unutulmayacak bir performansa imza atarken, Ricky Hickmann 18, Devin Smit ise 15 sayı kaydetti. Real Madrid’de ise Sergio Rodriguez’in 21 ve Rudy Fernandez’in 15 sayısı yeterli olmadı. 

Maccabi Tel Aviv Final Four yarı finalinde, CSKA Moskova’yı 68-67’lik skorla mağlup ederken, Real Madrid de Barcelona’yı 100-62 mağlup ederek finale uzanan taraf olmuştu.

Karşılaşmanın özeti:

2) Fenerbahçe Beko 80-64 Olympiakos (2017 Final-Four, İstanbul)

İstanbul’da düzenlenen 2017 Turkish Airlines EuroLeague Final-Four’unda temsilcimiz Fenerbahçe Beko, önceki sezon Berlin’de CSKA Moskova’ya son topta kaybettiği şampiyonluğu bu kez Sinan Erdem Spor Salonu’nda, Olympiakos’u 80-64’lük mağlup ederek kazandı. Bir Türk takımının kazandığı ilk EuroLeague kupası olarak tarihe geçen 2017 Final-Four’unda, MVP de Fenerbahçe forması giyen Ekpe Udoh oldu. Zeljko Obradovic önderliğinde kupaya uzanan temsilcimiz Fenerbahçe Beko’da, Nikola Kalinic 17 sayı, 5 ribaund ve asist, Bogdan Bogdanovic 17 sayı ve 5 ribaund, Ekpe Udoh da 10 sayı, 9 ribaund ve 4 asistle mücadele etti. Olympiakos cephesinde ise Khem Birch’ün 14 sayısı yeterli olmadı. 

Fenerbahçe Beko yarı finalde Real Madrid’i 84-75’lik skorla mağlup ederek finale yükselirken, Olympiakos da önceki sezonun şampiyonu CSKA Moskova’yı 82-78’lik skorla mağlup ederek final oynamaya hak kazanmıştı.

Karşılaşmanın özeti:

1) CSKA Moskova 61-62 Olympiakos (2012 Final-Four, İstanbul)

Tarihin en unutulmaz Turkish Airlines EuroLeague Finali ise İstanbul’daki Sinan Erdem Spor Salonu’nda CSKA Moskova ve Olympiakos arasında oynanan 2012 finaliydi. Mütevazı kadrosu ile koç Dusan Ivkovic önderliğinde finale kadar uzanan Olympiakos, yıldızlarla bezeli, EuroLeague normal sezon ve top 16 karşılaşmalarında yalnızca temsilcimiz Galatasaray’a mağlup olarak gelen CSKA Moskova ile kozlarını paylaştı. Karşılaşmanın üçüncü çeyreğinde farkı 19 sayıya kadar çıkaran CSKA Moskova’nın şampiyonluğuna neredeyse kesin gözüyle bakılıyordu. Ancak son çeyrekte Georgios Printezis ve Vassilis Spanoulis’in sayıları ve etkili savunmasıyla geri gelmeyi başaran Yunan ekibi, maçın son anlarına 61-60 geride girmişti. Yapılan taktik faul sonrası CSKA Moskova’da Ramunas Siskauskas iki serbest atıştan da sayı çıkaramayınca, bitime 0.7 saniye kala Printezis kendine has atışı ile skoru 62-61’e taşıyarak takımına mucizevi şampiyonluğu getiren isim oldu. Final-Four MVP’liğine de Olympiakos’tan Vassilis Spanoulis layık görüldü.

Karşılaşmada Olympiakos adına, Kostas Papanikolaou, 18 sayı, Vassilis Spanoulis 15, Georgios Printezis de 12 sayı ile galibiyette önemli rol oynadı. CSKA Moskova’da ise Milos Teodosic’in 15 sayısı mağlubiyete engel olamadı. 

Olympiakos yarı finalde Barcelona’yı 68-64’lük skorla mağlup ederken, CSKA Moskova ise Panathinaikos’u 66-64 mağlup ederek finale yükselmişti.

Karşılaşmanın özeti:

Yazan: Yahya Kemal Doğan

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.