Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Maymun çiçeği virüsü Almanya, Fransa ve Belçika’da ilk kez görüldü

Belçika, Fransa, Avustralya, Almanya, Kanada ve ABD’nin de aralarında olduğu ülkelerde maymun çiçeği virüsü tespit edildi.

Maymun çiçeği virüsü, ABD ve Kanada’nın da aralarında olduğu çeşitli ülkelerde görülen vakaların ardından araştırma altına alındı. Fransa, Almanya ve Belçika da bugün (20 Mayıs) ilk vakalarını duyurdu.

İngiltere’deki ilk vaka 7 Mayıs’ta onaylandı. Hastalanan kişi, Nijerya’dan seyahat ettiğinin doğrularken ülkedeki aktif vaka sayısının 20 olduğu açıklandı. İngiltere Ulusal Sağlık Servisi, virüse yakalanan kişide hafif semptomlar görüldüğünü belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü de hastalığın iki ile dört hafta arasında bir iyileşme süresi olduğunu açıkladı.

Yayılma riski düşük

Çoğunlukla Orta ve Batı Afrika ülkelerinin uzak bölgelerinde, tropikal yağmur ormanlarının yakınında görülen virüsün Batı Afrika ve Orta Afrika kaynaklı olduğu biliniyor. İnsanlar arasında yayılma riskinin düşük olduğu belirtilen virüsün, çiçek hastalığı ile aynı virüs ailesine ait olduğu ancak ortaya daha hafif semptomlar çıkardığı aktarılıyor.

Vahşi yaşamdan yayılıyor

BBC’ye konuşan Nottingham Üniversitesi’nden moleküler viroloji profesörü Jonathan Ball, virüsün vahşi hayatla bağlantısı olduğunu, kemirgen ya da maymunlar arasında görülebileceğini dile getiriyor. Ball, virüsün bir insana geçebilmesi için, hastalığı taşıyan bir hayvanla temas etmesi gerektiğini, bazı durumlarda ise insandan insana bulaşabileceğini söylüyor.

Semptomları neler?

Hastalığın belirtileri arasında ateş, baş ağrısı, şişlikler, sırt ağrısı, ağrıyan kaslar ve genel bir halsizlik görülüyor. Ateş düştüğünde, genellikle yüzde başlayan ve daha sonra vücudun diğer bölgelerine, çoğunlukla ellerin avuç içlerine ve ayak tabanlarına yayılan bir döküntü gelişebiliyor.

Kaynak: BBC / DW

Derleyen: Ali Ege Karadağ

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.